5 lipca 2023

Kebab a dieta bezglutenowa. Rozwiązania dla osób nietolerujących glutenu

 
Kebab a dieta bezglutenowa. Rozwiązania dla osób nietolerujących glutenu

Kebab to danie dla wszystkich, bez wyjątku! Każdy powinien móc cieszyć się pysznym smakiem mięsa skrawanego z donera. Niestety – czasem zdarza się, że któryś składnik naszych ulubionych potraw może wpędzić nasz organizm w kłopoty. Alergie, nietolerancje laktozy czy glutenu… Dziś skupimy się na tym ostatnim. Kebab a dieta bezglutenowa to wbrew pozorom kwestie, które wcale nie muszą być rozłączne. W jaki sposób osoby, które nie tolerują glutenu mogą cieszyć się smakiem kebaba?

Całe szczęście wszyscy cierpiący na przypadłości, które nie pozwalają im spożywać tej substancji mogą wybrać wiele dostępnych rodzajów kebaba bez glutenu. Czym się charakteryzują? Zobaczcie sami!

Spis treści

Kebab bez glutenu – z pieczywem bezglutenowym!

Producenci pieczywa do kebaba nie śpią i mają świadomość, że wśród miłośników tego dania są także osoby nietolerujące glutenu. Wychodząc naprzeciw ich oczekiwaniom – dziś bez trudu znajdziemy tortille, pity czy bułki do kebaba w formie bezglutenowej. Dzięki temu nie musimy rezygnować z ulubionej formy dania – kebab bez glutenu może wyglądać i smakować tak, jak w wersji z tradycyjnym pieczywem.

A jeśli mamy ochotę zaszaleć w kuchni i stworzyć własne pieczywo bezglutenowe – wystarczy szybkie wyszukiwanie w Internecie. Przepisów na pieczywo bezglutenowe jest naprawdę mnóstwo. Wybierzmy formę, która najbardziej nam pasuje, a kebab bezglutenowy przygotujemy od samych podstaw!

Talerze i boxy – kebab bezglutenowy, bo bez pieczywa

Oczywiście – jeśli chcemy zjeść kebab bez glutenu, możemy też wybrać wersję, która w ogóle nie zawiera pieczywa. Praktycznie każda restauracja serwuje kebaby także w formie boxów, talerzy czy kapsalonów, które ze względu na swoją formę nie posiadają dodatku glutenu. To także świetna opcja dla osób, które chcą zadbać o formę, nie rezygnując z ulubionych smaków: w tym wypadku ograniczamy spożywane węglowodany i kalorie. Jeśli zastanawiacie się, czy kebab może być zdrowy – to trop, za którym warto podążać.

W tym wypadku nie musimy też rezygnować z sycących dodatków, które zastąpią nam pieczywo. Talerz lub box to idealny pretekst, aby do kebaba bezglutenowego dobrać chrupiące frytki albo poprosić o dodatek sera (choć nie jest to tradycyjny składnik, lecz często występuje w menu wielu lokali z kebabem).

kebab a dieta bezglutenowa

Inne formy kebaba bezglutenowego

Pamiętajmy, że doner kebab to nie wszystko! Świat kebabów jest naprawdę rozległy i wśród tradycyjnych form tego dania nie brakuje wersji, które nie zawierają glutenu. Najczęściej są to znane z kuchni Bliskiego Wschodu szaszłyki lub kotleciki, a więc stuprocentowo mięsne danie, w przypadku którego nie grozi nam omyłkowe spożycie glutenu. Tradycyjny kebab bezglutenowy to na przykład:

Każdy z nich to zupełnie inna receptura pochodząca z innego regionu. To nie tylko opcja na ominięcie glutenu – to także wędrówka przez nowe smaki, które dla wielu z nas mogą być zupełnie nieznane. My zaś jesteśmy zdania, że zdecydowanie warto dać im szansę. Być może dzięki temu odnajdziemy nową, ulubioną formę kebaba lub natrafimy na inne bliskowschodnie frykasy, które podbiją nasze serca (i żołądki)!

Jeśli więc nie tolerujecie glutenu, ale nadal chcecie rozkoszować się smakiem ulubionych dań – opcji jest naprawdę wiele. Mamy nadzieję, że znajdziecie wśród nich coś, co stuprocentowo wpisze się w Wasze gusta! Kto wie, może dzięki temu odkryjecie smaki, o których nie marzyliście w kontekście kebabów…


Facebook, LinkedIn

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Jak zapakować kebab na wynos? Poradnik 

Jak zapakować kebab na wynos? Poradnik 

Spis treści W co i jak zapakować kebab na wynos? Wybór opakowania Kebab na wynos – jak zapakować danie krok po kroku Z pewnością przyznacie, […]

Kebab kraftowy. Co to takiego i jak go przyrządzić?

Kebab kraftowy. Co to takiego i jak go przyrządzić?

Na pewno słyszeliście o szczególnym podejściu do niektórych wyrobów, które ma odróżnić je od ich typowych, powszechnie spotykanych wersjach. Dla przykładu – rzemieślnicze piwo oparte […]

Jak zawijać kebab w tortilli? Poradnik krok po kroku

Jak zawijać kebab w tortilli? Poradnik krok po kroku

Kto z nas nie lubi popularnego w naszym kraju rollo, czyli kebaba w tortilli bądź innym cienkim placku? Nie da się ukryć, że ten rodzaj […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe