26 lipca 2023

Kebab kraftowy. Co to takiego i jak go przyrządzić?

 
Kebab kraftowy. Co to takiego i jak go przyrządzić?

Na pewno słyszeliście o szczególnym podejściu do niektórych wyrobów, które ma odróżnić je od ich typowych, powszechnie spotykanych wersjach. Dla przykładu – rzemieślnicze piwo oparte na specjalnie wyselekcjonowanych słodach i chmielach, kraftowe lody o wyszukanych smakach… a co z naszym ulubionym daniem?

Okazuje się, że kraftowy kebab to coraz częściej spotykana pozycja w restauracjach! Ba – w wielu miastach napotkamy punkty, które specjalizują się wyłącznie w tego rodzaju kebabach. Jeśli więc zastanawiacie się, co to „kebab kraftowy” i dlaczego zasługuje na tę nazwę? Co to znaczy mięso kraftowe? Czytajcie dalej, a wszystkiego się dowiecie.

Spis treści

Co kryje się pod nazwą „kraftowy kebab”? Co to znaczy i jak go przyrządzić?

Rzemieślnicze wyroby odznaczają się przede wszystkim odcięciem od „masówki” – w kraftowym kebabie nie spotkamy zatem niskiej jakości mięsa, gotowych surówek pełnych cukru czy najprostszych i najtańszych sosów. Jak zatem go przyrządzić? Na jakie aspekty zwraca się uwagę w kraftowych restauracjach? Co to znaczy kebab kraftowy?

Lokale serwujące kebab kraftowy najczęściej pozyskują najlepsze gatunkowo mięso prosto od lokalnych rzeźników. Na rożnie nie spotkamy tak zwanej „kuli mocy”, a własnoręcznie nabite płaty wyselekcjonowanego, jak najwyższej jakości mięsa. Konserwanty, wypełniacze – to absolutnie nie wchodzi w grę. Warto wspomnieć, że w przypadku rzemieślniczych „kebsów” mieszanki przypraw używane do marynowania mięsa to często autorskie kombinacje, które najbardziej pasują do danego rodzaju kebaba.

A co z surówkami? W prawdziwym kraftowym kebabie nie spotkamy mrożonek i gotowych zestawów. Świeżych, lokalnych warzyw idealnych do kebaba jest bez liku i to właśnie one powinny okrasić mięso w kebabie rzemieślniczym. Co to oznacza w dalszej kolejności? Lokal szczycący się taką nazwą nie powinien nam także zaserwować innych „gotowców” czy mrożonych dodatków – co docenimy, jeśli mamy na przykład ochotę na świeże frytki do naszego zamówienia.

Została kwestia sosów. Przyrządzając rzemieślniczy kebab nie powinniśmy używać dostępnych hurtowo sosów opartych na majonezie i najprostszych przyprawach. Kucharze restauracji z kraftowymi kebabami mogą tu nieco pofantazjować – w tym przypadku dobrze sprawdzą się własnoręcznie robione sosy bazujące na bliskowschodnich recepturach (np. jogurtowo-ziołowe) lub inne, bardziej wyszukane kombinacje.

kebab kraftowy co to

Inne oblicza kebaba kraftowego

Jeśli znacie restauracje, które od lat dbają o wyżej wymienione aspekty i starają się serwować najwyższej jakości potrawy, z najlepszego kraftowego mięsa, starannie wyselekcjonowanych dodatków, ale nie promują się słowem „kraftowy” – czy dania ich autorstwa także można określić mianem rzemieślniczego bądź kraftowego kebaba?

Weźmy lokale, w których zjemy kebaby tworzone w sposób podobny, jak prawdziwy, bliskowschodni doner lub zgodnie z tradycjami zapoczątkowanymi przez najlepsze restauracje z Berlina – na próżno szukać w ich menu słowa „rzemieślniczy”. Miłośnicy kebabów jednak będą zgodni – właśnie takiej jakości można oczekiwać od kebaba kraftowego.

Ile trzeba wydać na kebab kraftowy?

To temat, który poruszaliśmy już wcześniej, zastanawiając się, ile kosztuje kebab w 2023 roku. Odpowiedź raczej nie zaskoczy nikogo – kebab z mięsem kraftowym będzie droższy od jego „standardowego” odpowiednika. Z reguły za mniejszą porcję zapłacimy tyle, ile za duży kebab w typowej restauracji z doner kebab. Jeśli jednak oczekujemy od kebaba czegoś więcej, albo po prostu chcemy spróbować, co stoi za słowem „kraftowy” – warto skusić się na nieco większy wydatek!

Jeśli zatem macie ochotę sprawdzić, jak smakuje kebab w wersji premium – sprawdźcie, gdzie w Waszych miastach dostępny jest kraftowy kebab i sami zobaczcie, co kryje się za tą nazwą!

Co to jest kebab kraftowy?

Kebab kraftowy to rzemieślnicza, wysokiej jakości wersja kebaba, która odcina się od masowej produkcji. Charakteryzuje się użyciem świeżego, ręcznie nabijanego mięsa od lokalnych dostawców, świeżych warzyw oraz autorskich, własnoręcznie robionych sosów.

Czym różni się kebab kraftowy od zwykłego?

Główne różnice tkwią w jakości składników. W kebabie kraftowym unika się gotowego mięsa typu „kula mocy” na rzecz selekcjonowanych płatów mięsa. Surówki są przygotowywane ze świeżych, lokalnych warzyw, a sosy tworzone są na miejscu według oryginalnych receptur, a nie kupowane hurtowo.

Co to znaczy „mięso kraftowe” w kebabie?

Mięso kraftowe to wysokogatunkowe mięso, często od lokalnych rzeźników, które jest ręcznie układane w płatach na rożnie. Nie zawiera ono wypełniaczy ani konserwantów, a do jego marynowania używa się autorskich mieszanek przypraw.

Czy kebab kraftowy jest droższy?

Tak, kebab kraftowy jest zazwyczaj droższy od standardowej wersji. Wyższa cena wynika z użycia składników znacznie wyższej jakości. Często mała porcja kebaba kraftowego kosztuje tyle, co duża porcja w zwykłym lokalu.


Facebook, LinkedIn

O Autorze

Izmir Kebab

Firma z polskim kapitałem działającą w branży przetwórstwa mięsnego od 1983 r. Nowoczesne zaplecze techniczne, posiadane uprawnienia do eksportu oraz spełniane przez zakład warunki systemu jakości wymagane w Unii Europejskiej są gwarantem jakości wytwarzanych przez nas produktów.

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Co to jest lawasz kebab?

Co to jest lawasz kebab?

Lawasz kebab to jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych odsłon ulicznego jedzenia, która zdobyła serca smakoszy na całym świecie. Ta potrawa łączy w sobie soczyste, aromatycznie […]

Ile białka jest w kebabie?

Ile białka jest w kebabie?

Spis treści Ile białka ma kebab i do czego to zależy? Co ma najwięcej białka w kebabie? Jaki kebab na najwięcej białka? Białko to jeden […]

Jak zrobić pite na kebab w domu?

Jak zrobić pite na kebab w domu?

Chlebki pita to jedno z najbardziej uniwersalnych pieczyw na świecie, które świetnie sprawdza się w wielu kuchniach. Ich delikatna, puszysta struktura i neutralny smak sprawiają, […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe
Click to access the login or register cheese
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
UTI.PL ShieldPRO