26 lipca 2023

Kebab kraftowy. Co to takiego i jak go przyrządzić?

 
Kebab kraftowy. Co to takiego i jak go przyrządzić?

Na pewno słyszeliście o szczególnym podejściu do niektórych wyrobów, które ma odróżnić je od ich typowych, powszechnie spotykanych wersjach. Dla przykładu – rzemieślnicze piwo oparte na specjalnie wyselekcjonowanych słodach i chmielach, kraftowe lody o wyszukanych smakach… a co z naszym ulubionym daniem?

Okazuje się, że kraftowy kebab to coraz częściej spotykana pozycja w restauracjach! Ba – w wielu miastach napotkamy punkty, które specjalizują się wyłącznie w tego rodzaju kebabach. Jeśli więc zastanawiacie się, co to „kebab kraftowy” i dlaczego zasługuje na tę nazwę – czytajcie dalej, a wszystkiego się dowiecie.

Spis treści

Co kryje się pod nazwą „kraftowy kebab”? Co to znaczy i jak go przyrządzić?

Rzemieślnicze wyroby odznaczają się przede wszystkim odcięciem od „masówki” – w kraftowym kebabie nie spotkamy zatem niskiej jakości mięsa, gotowych surówek pełnych cukru czy najprostszych i najtańszych sosów. Jak zatem go przyrządzić? Na jakie aspekty zwraca się uwagę w kraftowych restauracjach?

Lokale serwujące kebab kraftowy najczęściej pozyskują najlepsze gatunkowo mięso prosto od lokalnych rzeźników. Na rożnie nie spotkamy tak zwanej „kuli mocy”, a własnoręcznie nabite płaty wyselekcjonowanego, jak najwyższej jakości mięsa. Konserwanty, wypełniacze – to absolutnie nie wchodzi w grę. Warto wspomnieć, że w przypadku rzemieślniczych „kebsów” mieszanki przypraw używane do marynowania mięsa to często autorskie kombinacje, które najbardziej pasują do danego rodzaju kebaba.

A co z surówkami? W prawdziwym kraftowym kebabie nie spotkamy mrożonek i gotowych zestawów. Świeżych, lokalnych warzyw idealnych do kebaba jest bez liku i to właśnie one powinny okrasić mięso w kebabie rzemieślniczym. Co to oznacza w dalszej kolejności? Lokal szczycący się taką nazwą nie powinien nam także zaserwować innych „gotowców” czy mrożonych dodatków – co docenimy, jeśli mamy na przykład ochotę na świeże frytki do naszego zamówienia.

Została kwestia sosów. Przyrządzając rzemieślniczy kebab nie powinniśmy używać dostępnych hurtowo sosów opartych na majonezie i najprostszych przyprawach. Kucharze restauracji z kraftowymi kebabami mogą tu nieco pofantazjować – w tym przypadku dobrze sprawdzą się własnoręcznie robione sosy bazujące na bliskowschodnich recepturach (np. jogurtowo-ziołowe) lub inne, bardziej wyszukane kombinacje.

kebab kraftowy co to

Inne oblicza kebaba kraftowego

Jeśli znacie restauracje, które od lat dbają o wyżej wymienione aspekty i starają się serwować najwyższej jakości potrawy, z najlepszego mięsa, starannie wyselekcjonowanych dodatków, ale nie promują się słowem „kraftowy” – czy dania ich autorstwa także można określić mianem rzemieślniczego bądź kraftowego kebaba?

Weźmy lokale, w których zjemy kebaby tworzone w sposób podobny, jak prawdziwy, bliskowschodni doner lub zgodnie z tradycjami zapoczątkowanymi przez najlepsze restauracje z Berlina – na próżno szukać w ich menu słowa „rzemieślniczy”. Miłośnicy kebabów jednak będą zgodni – właśnie takiej jakości można oczekiwać od kebaba kraftowego.

Ile trzeba wydać na kebab kraftowy?

To temat, który poruszaliśmy już wcześniej, zastanawiając się, ile kosztuje kebab w 2023 roku. Odpowiedź raczej nie zaskoczy nikogo – kraftowy kebab będzie droższy od jego „standardowego” odpowiednika. Z reguły za mniejszą porcję zapłacimy tyle, ile za duży kebab w typowej restauracji z doner kebab. Jeśli jednak oczekujemy od kebaba czegoś więcej, albo po prostu chcemy spróbować, co stoi za słowem „kraftowy” – warto skusić się na nieco większy wydatek!

Jeśli zatem macie ochotę sprawdzić, jak smakuje kebab w wersji premium – sprawdźcie, gdzie w Waszych miastach dostępny jest kraftowy kebab i sami zobaczcie, co kryje się za tą nazwą!


Facebook, LinkedIn

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Jak przygotować przekąski kebabowe na imprezę? 4 smaczne propozycje

Jak przygotować przekąski kebabowe na imprezę? 4 smaczne propozycje

Udana i wspominana jeszcze długo po fakcie impreza to efekt nie tylko doboru odpowiedniej muzyki i samej atmosfery, ale również przysmaków, które podbiją podniebienia wszystkich […]

Jak zapakować kebab na wynos? Poradnik 

Jak zapakować kebab na wynos? Poradnik 

Spis treści W co i jak zapakować kebab na wynos? Wybór opakowania Kebab na wynos – jak zapakować danie krok po kroku Z pewnością przyznacie, […]

Kebab kraftowy. Co to takiego i jak go przyrządzić?

Kebab kraftowy. Co to takiego i jak go przyrządzić?

Na pewno słyszeliście o szczególnym podejściu do niektórych wyrobów, które ma odróżnić je od ich typowych, powszechnie spotykanych wersjach. Dla przykładu – rzemieślnicze piwo oparte […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe