20 marca 2023
Przyprawy w kuchni posiadają prawdziwie magiczną moc. Niegdyś wręcz rządziły światem – za sprawą ich poszukiwań rozegrało się wiele istotnych wydarzeń i dokonano wielu odkryć. Niedziwne, że dziś, mając do nich swobodny dostęp stają się absolutnie nieodłącznymi elementami naszych ulubionych dań. Nie inaczej jest z kebabem!
W tym momencie zapewne zastanawiacie się, jak przyprawić mięso do kebaba? Jak pewnie wiecie, potrawa ta ma niesłychanie wiele odmian, jednak da się zauważyć pewne podobieństwa między przepisami i wyciągnąć wspólny mianownik dotyczący sposobów przyprawiania naszego ulubionego dania. Przed Wami krótki poradnik dotyczący przypraw wykorzystywanych w kebabach.
Spis treści
Jako, że rodzajów i form kebabów istnieje niezliczona ilość – podobnie sprawa ma się z możliwościami przyprawienia mięsa do każdej z form. Przedstawiamy najbardziej popularne podejście do przyprawiania mięsa do kebaba:
Najczęściej natkniemy się na przepisy odwołujące się do tradycyjnej kuchni tureckiej. Kulinarny dobytek tego regionu słynie z aromatycznych przypraw i nie inaczej jest w przypadku kebabów. Jak przyprawić mięso do kebaba, aby zyskało oczekiwany smak i jeszcze bardziej apetyczny zapach? Pierwsze skrzypce powinna grać tu woń przypraw takich, jak:
Oczywiście każda mieszanka przypraw może między sobą się różnić, jednakże powyższe składniki powtarzają się w nich najczęściej i jeśli jesteśmy z nimi zaznajomieni – doskonale wiemy, jak wspaniały aromat potrafią roznieść w powietrzu w trakcie gotowania. Jeśli mamy ochotę przyrządzić kebab w domu, ale nie jesteśmy pewni, czy dobrze dobierzemy proporcje – zawsze możemy skorzystać z gotowych mieszanek przypraw, które oferuje wiele tureckich firm.
Tradycyjny kebab grillowany na patyku przyprawiamy w prawie identyczny sposób. Znów mamy do czynienia z aromatyczną kolendrą, kminem i rozmaitymi ziołami. Marynatę do shish kebab często sporządza się także z dodatkiem czosnku, cebuli i natki pietruszki – wszak gdy mięso gra pierwsze skrzypce w potrawie, jego smak musi nabrać odpowiedniej mocy.
Przepisy na mieszanki przypraw odnajdziemy także w odniesieniu do najbardziej popularnej w naszym kraju formy tej potrawy. Jak przyprawić mięso do kebaba w stylu döner? Döner baharati to nic innego jak połączenie soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki, bazylii, tymianku, majeranku i kminku (choć zdarzają się i dodatkowe domieszki) – wszystko bez trudu znajdziemy w każdej polskiej kuchni. Składniki mieszamy z olejem i obficie nacieramy mięso, aby nadać mu pożądany aromat.
Jeśli powyższa nazwa wydaje Wam się znajoma w kontekście poszukiwań składników na kebaba rodem z Bliskiego Wschodu – nic dziwnego, wszak „baharat” oznacza nic innego, jak „przyprawy” w języku arabskim. Pod tą nazwą w wielu sklepach znajdziemy także tradycyjną mieszankę przypraw do mięsa na kebab, zawierającą składniki opisywane powyżej.
Jak wszyscy wiemy – kebab jest daniem niezwykle różnorodnym i o bardzo bogatym rodowodzie, więc wraz ze zgłębianiem tajników bliskowschodnich kulinariów z pewnością odnajdziecie także wiele innych sposobów na to, jak przyprawić mięso do kebaba. Zdajemy sobie sprawę, że powyższe przykłady to jedynie wierzchołek góry lodowej – lecz przed Wami do odkrycia jeszcze wiele ciekawostek ze świata kebabów. Wśród rozmaitych form i sposobów przyprawiania tej potrawy z pewnością znajdziecie właśnie tą, która skradnie Wasze serca – i żołądki!
Sprawdź także:
Tak naprawdę nie ma jednego przepisu, który nagle sprawi, że kebab stanie się dietetycznym daniem. Wiele zależy też od oferty danej restauracji. Jednakże – jeśli […]
Jeśli jesteście miłośnikami kebabu i do tego macie kulinarną smykałkę, a czas spędzony w kuchni to dla Was sama przyjemność, z pewnością kiedyś zastanawialiście się, […]
Jako miłośnicy kebabów z pewnością wiecie, jak różnorodne oblicza potrafi mieć ta potrawa w zależności od tego, z którego miejsca pochodzi. Co kraj, to obyczaj […]
Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno
tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl
NIP: 597-100-44-11
Dane kontaktowe