10 marca 2023

Co to jest lula kebab i jak go zrobić?

 
Co to jest lula kebab i jak go zrobić?

Kebaby niejedno mają imię – bliskowschodnie tradycje kulinarne rozprzestrzeniły się na wiele innych regionów i wszędzie tam możemy napotkać przeróżne wariacje na temat naszego ulubionego dania. Zdobywając wiedzę na temat kulinariów, natkniemy się więc na wiele różnych form o rozmaitym rodowodzie, które pokazują, jak różne oblicza może mieć kebab. Lula to jedna z kulinarnych wizytówek Kaukazu (w szczególności Armenii i Azerbejdżanu), jednak z powodzeniem możemy się na nią natknąć także na Bliskim Wschodzie czy na Bałkanach.

Spis treści

Czym zatem jest lula kebab i w jaki sposób można przyrządzić to danie? Z niniejszego artykułu dowiecie się, w jakiej postaci jest serwowane i pokrótce opiszemy, w jaki sposób się je przygotowuje.

Jaką postać ma lula kebab?

Można powiedzieć, że wracamy tutaj do korzeni kojarzonych z shish kebab. Lula, jak wspomniana wersja, przybiera formę mięsa nadzianego na patyk, które później smaży się w żarze węgli w mangalu. Baraninę w tym wypadku jednak mielimy wraz z cebulą – przy zachowaniu odpowiednich proporcji, aby mieszanka solidnie trzymała się patyczka.

Co region, to obyczaj – dlatego przepisy na lula kebab z różnych miejsc świata będą się między sobą różnić. W niektórych krajach można zauważyć odstępstwa od tradycyjnej baraniny (mieszając ją z wołowiną, a nawet zastępując wieprzowiną – co może zaskoczyć miłośników tradycyjnych kebabów). Przepisy pochodzące z Gruzji wskazują zaś na większą ilość przypraw (choćby kolendrę i kminek), a nawet bardziej nietypowe składniki – na przykład berberys. Ogólne założenia pozostają jednak niezmienne – dlatego nietrudno będzie sporządzić krótki opis, w jaki sposób można przygotować to danie.

kebab lula

Jak przyrządzić tego rodzaju kebab? Lula w 6 prostych krokach

Zdążyliśmy wspomnieć, że lula kebab to przede wszystkim odpowiednia mieszanina mielonego mięsa i cebuli. Sposób postępowania z wymienionymi składnikami jest następujący:

  1. Do mielenia przygotowujemy miękkie mięso do kebaba baranie: z żeber, schab lub biodrówkę. W mieszance można wykorzystać też tłuste fragmenty z ogona. Inne przepisy dopuszczają też inne rodzaje czerwonego mięsa. Dodajemy cebulę – rekomendowane proporcje to 0,4 kilograma cebuli na kilogram mięsa, co zapewni odpowiednią konsystencję po nabiciu na patyk.
  2. Mięso z cebulą mielimy i doprawiamy odpowiednią ilością soli i pieprzu.
  3. Odstawiamy gotową mieszankę do lodówki na co najmniej pół godziny.
  4. Gdy mięso z cebulą nabiorą odpowiedniej konsystencji – nabijamy je na patyki tak, aby przybrały formę podobną do kiełbasek.
  5. Smażymy lula kebab na grillu przez 10 do 15 minut.
  6. Wraz z mięsem podajemy lawasz lub inne pieczywo tego rodzaju, wedle uznania możemy dorzucić też czerwoną cebulę, cytrynę lub inne dodatki i voila – przed nami gotowy kebab! Lula opcjonalnie możemy także posypać sumakiem jako ostatni szlif.

Nie jest to zatem szczególnie wymagający przepis i z powodzeniem można spróbować odtworzyć go w domowym zaciszu. Na szczęście, jeśli chcemy wcześniej spróbować, jak powinien smakować tradycyjny lula kebab – w Polsce znajdziemy wiele lokali, które serwują to danie właśnie w takim stylu i z łatwością sprawdzimy, czy w takiej formie kebab także nam zasmakuje.

Zawsze warto poszerzać kulinarne horyzonty – wystarczy spojrzeć, jak różne postaci potrafi przybrać kebab. Lula to oczywiście jeden z bardziej znanych przykładów, ale zachęcamy także do poznania także inne rodzaje kebaba, aby przekonać się o niesamowitej różnorodności tego wspaniałego dania!

Sprawdź także:


Facebook, LinkedIn

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Czy zdrowy kebab istnieje? Jak go przyrządzić?

Czy zdrowy kebab istnieje? Jak go przyrządzić?

Tak naprawdę nie ma jednego przepisu, który nagle sprawi, że kebab stanie się dietetycznym daniem. Wiele zależy też od oferty danej restauracji. Jednakże – jeśli […]

Jak zrobić kebab w domu? 3 praktyczne porady

Jak zrobić kebab w domu? 3 praktyczne porady

Jeśli jesteście miłośnikami kebabu i do tego macie kulinarną smykałkę, a czas spędzony w kuchni to dla Was sama przyjemność, z pewnością kiedyś zastanawialiście się, […]

Co to jest kebab perski i jak go zrobić? 4 porady

Co to jest kebab perski i jak go zrobić? 4 porady

Jako miłośnicy kebabów z pewnością wiecie, jak różnorodne oblicza potrafi mieć ta potrawa w zależności od tego, z którego miejsca pochodzi. Co kraj, to obyczaj […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe