1 czerwca 2022
Kebab kojarzy się bezpośrednio z fast foodem. Jest to bez wątpienia danie przygotowywane szybciej niż złożone potrawy restauracyjne. Jednocześnie zawiera więcej cennych substancji odżywczych niż np. hot dogi czy frytki. Czy kebab jest zdrowy?
Dla wielu osób znaczenie ma to, ile kalorii mają spożywane posiłki. Na pierwszy rzut oka kebab nie jest zbyt tuczący – zawiera mięso, warzywa i bułkę, pitę lub tortillę. Trzeba jednak pamiętać, że w środku często znajdują się również sosy na bazie majonezu. To właśnie one odpowiadają za liczbę kalorii w gotowej potrawie. Niższą wartość energetyczną będą miały kebaby w tortilli i bez dodatku tłustych sosów. Na kaloryczność wpływa też rodzaj mięsa, a najmniej kalorii ma drób.
Jeśli więc masz problem z wysokim cholesterolem lub nadwagą, pamiętaj, by jeść kebaba tylko raz na jakiś czas. W innym przypadku taka przekąska może rzeczywiście wpłynąć negatywnie na Twoje zdrowie.
To, czy kebab jest zdrowy, zależy przede wszystkim od jakości produktów wchodzących w jego skład. Mięso w kebabie pochodzące z hodowli, gdzie zwierzęta mają mało miejsca do życia i są karmione paszami z chemicznymi dodatkami wspomagającymi ich wzrost, zawiera mniej cennych składników odżywczych. W takich produktach mogą pojawić się też szkodliwe związki dostarczane zwierzętom wraz z pożywieniem. W dużych hodowlach trudno jest uniknąć szybkiego rozprzestrzeniania chorób. To właśnie dlatego zwierzęta często przyjmują leki.
W dobrych lokalach gastronomicznych z kebabem stawia się na mięso od lokalnych producentów spełniające odpowiednie warunki. Ważne, by zwierzęta miały wystarczająco dużo miejsca do swobodnego przemieszczania się, co redukuje stres. Znaczenie ma też jakość paszy. Powinna być ona naturalna i dostarczać zwierzętom wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Mięso musi być też świeże. Najlepiej, by było dostarczane do lokalu gastronomicznego w formie surowej. Jego pieczenie następuje bezpośrednio na miejscu, tuż przed podaniem klientowi.
Obecnie niemal na każdym rogu ulic w większych miastach można znaleźć budkę serwującą kebab. Czy jest zdrowy? Jakie składniki odżywcze zawiera?
W porównaniu do wielu innych fast foodów kebab jest zdrowy. Zawiera mięso, które jest źródłem białka, żelaza i witamin. Oprócz tego w jego skład wchodzą surówki. Jeśli są one przygotowywane przez kucharza na chwilę przed podaniem i nie zawierają cukru, za to stanowią cenne źródło witamin oraz antyutleniaczy. Niektóre lokale samodzielnie przygotowują również sosy. Te na bazie jogurtu i prawdziwego czosnku, a także pomidorowe z papryczką chili zawierają cenne witaminy, żywe kultury bakterii, wapń, potas czy fosfor. Są również mniej kaloryczne niż gotowe mieszanki.
Aby kebab był zdrowy, konieczne jest unikanie kilku praktyk. Mowa tu o:
Kebab a zdrowie? Odpowiedź na pytanie jest oczywista: kebab przygotowany od podstaw – z mięsa pieczonego bezpośrednio w lokalu, własnych surówek oraz sosów, może być zdrowy i pożywny. To właśnie dlatego tak ważne jest zaopatrywanie lokalu gastronomicznego w produkty o sprawdzonym pochodzeniu. Bez wątpienia przyciągnie to klientów. To ważne, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że obecnie konkurencja w branży jest bardzo duża.
Dowiedz się również, jak zrobić mięso na kebaba, które będzie pełne smaku i aromatu.
Każdy z nas ma pewne ustalone preferencje co do swoich ulubionych potraw. Są jednak pewne kwestie, które w niezwykłym stopniu różnią miłośników dobrego jedzenia. Czy […]
Przyprawy w kuchni posiadają prawdziwie magiczną moc. Niegdyś wręcz rządziły światem – za sprawą ich poszukiwań rozegrało się wiele istotnych wydarzeń i dokonano wielu odkryć. […]
Kebaby niejedno mają imię – bliskowschodnie tradycje kulinarne rozprzestrzeniły się na wiele innych regionów i wszędzie tam możemy napotkać przeróżne wariacje na temat naszego ulubionego […]
Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno
tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl
NIP: 597-100-44-11
Dane kontaktowe