16 czerwca 2023
Świat kebabów nie byłby taki, jakim znamy go dziś, gdyby nie pewna odmiana tego dania – prawdopodobnie najbardziej popularna wersja w Polsce, którą spotkamy w niemal każdej restauracji z kebabem. Doner kebab to danie tak charakterystyczne i synonimiczne z całym spektrum różnorakich dań mięsnych z Bliskiego Wschodu, że mamy pewność, iż kogo byście nie spytali – słowo „kebab” będzie kojarzył właśnie z odmianą doner.
Jeśli nie zastanawialiście się nigdy głębiej nad tą wersją kebaba – zapraszamy do lektury! Z pewnością dowiecie się czegoś nowego o waszej ulubionej potrawie.
Gdzie powstał pierwszy doner i co właściwie oznacza to nazwa? Aby zrozumieć, co to jest doner kebab i skąd wzięła się jego turecka nazwa, wystarczy popatrzeć na sposób, w jaki jest przygotowywany. To widok, który zna każdy bywalec polskich restauracji z kebabem – na pionowym rożnie pieką i obracają się warstwy pysznej baraniny lub wołowiny… No właśnie, obracają się – „doner” znaczy bowiem nic innego, jak „obracający się” w języku tureckim!
Skąd wziął się pomysł na pieczenie mięsa na pionowym ruszcie? Badając źródła historyczne natrafiono na wzmianki z XIX wieku, wg których Iskander Usta, kucharz z Bursy miał zapoczątkować ten sposób przygotowywania kebabu. Jednakże – jego popularyzacja nastąpiła w Niemczech prawie 100 lat później. Za „ojca chrzestnego” współczesnego doner kebab uznaje się Kadira Nurmana, który wyemigrował z Turcji, aby zacząć pracę w Berlinie. W latach 70 otworzył punkt przy berlińskim Dworcu ZOO, w którym serwował danie składające się z cienkich tureckich chlebków, sałatki i oczywiście opiekanego na obracającym się ruszcie mięsa – w tym momencie jest to numer 1, jeśli chodzi o street food w Niemczech.
Obserwując piekący się doner, z pewnością zwrócicie uwagę na fakt, że ma on kształt odwróconego stożka. Dlaczego? Dzięki takiej formie mięso nie wysusza się, gdyż wilgoć zawarta w mięsie spływa po stożku i nasyca dolne partie donera; jednocześnie cały wytapiający się tłuszcz ma szansę skapywać w odpowiednie miejsce pod rożnem, dzięki czemu doner kebab jest soczysty, lecz nieprzesadnie tłusty.
Jak przygotowuje się ten rodzaj kebaba? W przypadku doner kebab – przepis kojarzymy chyba prawie wszyscy. Na rożen nakładane są cienkie płaty baraniny (to najbardziej tradycyjne mięso do kebaba), które później skrawane są ostrym nożem. Niezbędnymi dodatkami do mięsa są: sałatka warzywna (sałata lub coleslaw, pomidory, ogórki, cebula – wybór jest spory), sosy (najczęściej łagodny, jogurtowy i ostry, paprykowy) oraz pieczywo, w którym zamykamy całość. Oczywiście – mięso musi być odpowiednio przyprawione, a wybrany typ placka lub bułki to najczęściej pieczywo do kebaba z rodowodem z Bliskiego Wschodu.
W przypadku tak przygotowanego doner kebaba – ilość kcal z reguły nie robi nam różnicy, gdyż chyba wszyscy zgodzą się, że to danie, wobec którego wielu z nas ma sentyment i lubimy zwyczajnie poprawić sobie nim humor. Ale jeśli mamy ochotę na bardziej dietetyczną wersję donera – nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować wersji na talerzu, bez pieczywa bądź sporządzonej przy użyciu lżejszego mięsa drobiowego.
A na koniec ciekawostka! Doner to nie tylko przysmak popularny w Europie. Dla kanadyjskiego miasta Halifax jest to oficjalna, sztandarowa potrawa, zwana w tamtym regionie „donair”. Doner kebab to więc danie o bogatej historii, popularne na całym świecie – ciężko przejść obok niego obojętnie, szczególnie gdy czujemy apetyczny zapach z naszej ulubionej restauracji…
Na pewno słyszeliście o szczególnym podejściu do niektórych wyrobów, które ma odróżnić je od ich typowych, powszechnie spotykanych wersjach. Dla przykładu – rzemieślnicze piwo oparte […]
Kto z nas nie lubi popularnego w naszym kraju rollo, czyli kebaba w tortilli bądź innym cienkim placku? Nie da się ukryć, że ten rodzaj […]
Kebab to danie dla wszystkich, bez wyjątku! Każdy powinien móc cieszyć się pysznym smakiem mięsa skrawanego z donera. Niestety – czasem zdarza się, że któryś […]
Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno
tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl
NIP: 597-100-44-11
Dane kontaktowe