28 czerwca 2023

Jakie warzywa do kebaba? Poradnik

 
Jakie warzywa do kebaba? Poradnik

Kebab to nie tylko samo mięso – nasze ulubione danie nie byłoby kompletne bez odpowiedniego zestawu dodatków. Pieczywo spaja całość we właściwą formę, sosy nadają potrawie dodatkowego smaku, lecz nie możemy też zapomnieć o odpowiednich warzywach do kebaba.

Nie tylko sprawiają, że nasz posiłek zawiera więcej witamin i mikroelementów – dzięki warzywom kebab jest bardziej soczysty, może nabrać większej chrupkości i oczywiście dodatkowego smaku! Co jednak najbardziej pasuje do kebaba? Jakiego typu warzywa napotkamy między mięsem a pitą w doner kebab, a co podamy do innych rodzajów tego dania? Mieliśmy okazję się temu przyjrzeć – zobaczcie nasze zestawienie.

Spis treści

Doner kebab – jakie warzywa najbardziej do niego pasują?

Co znajdziemy w zestawie surówek, wchodząc do restauracji, która serwuje kebaby z mięsem skrawanym z pionowego grilla? Tradycyjny zestaw świeżych warzyw do kebaba nie powinien nikogo zaskoczyć.

Pełni i chrupkości daniu nadają warzywa liściaste. To najczęściej sałata lub posiekana kapusta pekińska, ale często dodaje się do niego także coleslaw – czyli poszatkowana biała kapusta. Dzięki nim farsz w wybranej przez nas picie czy bułce nabiera dodatkowej tekstury, ale nie zapominajmy, że to także bardzo zdrowy dodatek! Zielone warzywa to dobre źródło witamin (C, K oraz grupy B), wapnia czy żelaza. Warto dodać je do swojego kebaba!

Pomidory kocha wielu z nas – w kebabie także jest dla nich miejsce. Soczyste i pełne smaku, sprawią że nasz kebab nie będzie sprawiał wrażenia zbyt suchego, jeśli na przykład chcemy oszczędzić sobie dodatkowych kalorii i dodać nieco mniej sosów (które często oparte są na wysokokalorycznym majonezie). Pełne przeciwutleniaczy i karotenoidów – samo zdrowie!

Dodatkowo smak możemy przełamać ogórkiem – zarówno świeżym, jak i kiszonym. Mają wyjątkowo mało kalorii i charakterystyczny smak (który doskonale komponuje się z jogurtowymi sosami), a kiszona wersja ma działanie probiotyczne. Jeśli patrzymy na kwestie zdrowotne – w zestawie dobranych do kebaba warzyw świeży ogórek i pomidor nie powinny występować razem.

Odpowiedź na pytanie: „jakie warzywa do kebaba?” nie byłaby kompletna bez cebuli. To znów warzywo o bardzo wyrazistym smaku, dzięki któremu dostarczymy sobie składników ważnych dla układu odpornościowego (witamina C, kwas foliowy czy beta-karoten). Tradycyjnie często spotkamy cebulę posypaną sumakiem – kwaskowatą przyprawą charakterystyczną dla bliskowschodniej kuchni.

kebab jakie warzywa

Jakie warzywa do kebaba pieczonego na szaszłyku?

Jak wygląda sprawa w przypadku takich odmian, jak shish kebab czy kebab lula? Tu możemy pokusić się o grillowanie warzyw, które będą piekły się nad ogniem wraz z mięsem. W tym wypadku tak naprawdę ogranicza nas jedynie wyobraźnia – wszak każdy grill to okazja, aby stworzyć niepowtarzalną, mięsno-warzywną ucztę.

Gdy na naszym grillu piecze się mięso na shish lub lula kebab – warzywa, które możemy wrzucić nad ogień to między innymi cebula, papryka, pomidory czy cukinia. Wszystkie z nich będą smakować zupełnie inaczej, gdy przyrumienią się w wysokiej temperaturze. Możemy nawet spróbować ugrillować ziemniaki jako przystawkę – wszak frytki równie często pojawiają się w menu wielu restauracji z kebabem, a pieczona lub grillowana wersja będzie zdecydowanie zdrowsza.

Możliwości jest naprawdę sporo. Nie ma co się ograniczać, jeśli chodzi o zdrowe – i jednocześnie niezwykle smaczne dodatki! Mamy nadzieję, że powyższa lista podsunęła Wam kilka pomysłów. Jeśli więc przygotowujecie w swoim domu kebab – jakie warzywa wybierzecie do niego Wy?


Facebook, LinkedIn

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Kebab kraftowy. Co to takiego i jak go przyrządzić?

Kebab kraftowy. Co to takiego i jak go przyrządzić?

Na pewno słyszeliście o szczególnym podejściu do niektórych wyrobów, które ma odróżnić je od ich typowych, powszechnie spotykanych wersjach. Dla przykładu – rzemieślnicze piwo oparte […]

Jak zawijać kebab w tortilli? Poradnik krok po kroku

Jak zawijać kebab w tortilli? Poradnik krok po kroku

Kto z nas nie lubi popularnego w naszym kraju rollo, czyli kebaba w tortilli bądź innym cienkim placku? Nie da się ukryć, że ten rodzaj […]

Kebab a dieta bezglutenowa. Rozwiązania dla osób nietolerujących glutenu

Kebab a dieta bezglutenowa. Rozwiązania dla osób nietolerujących glutenu

Kebab to danie dla wszystkich, bez wyjątku! Każdy powinien móc cieszyć się pysznym smakiem mięsa skrawanego z donera. Niestety – czasem zdarza się, że któryś […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe