14 lutego 2023
Kebab na całym świecie występuje w wielu odsłonach. Poszczególne wersje różnią się zastosowanymi składnikami, a także metodą obróbki termicznej mięsa. Wśród popularnych odsłon można wyróżnić shish kebab. Jak go przygotować?
Wśród odmian tradycyjnego, tureckiego fast fooda króluje m.in. shish kebab. Co to jest? To nic innego jak mięso umieszczone na patyku, a następnie zgrillowane. Różni się swoją formą od bardzo popularnego w Polsce kebaba ścinanego z dużego bloku obracającego się na ruszcie.
Jak przygotować shish kebab? Przepis może różnić się w zależności od kucharza. Niektóre osoby preferują mięso drobiowe, a inne stawiają na tradycyjne gatunki, czyli cielęcinę lub baraninę. W Polsce dużą popularnością cieszy się też wołowina. Trzeba pamiętać, by unikać mięsa wieprzowego. Jest ono bowiem niezgodne z wierzeniami w regionie, z którego pochodzi kebab.
Oprócz mięsa niezbędne są też przyprawy do gyrosa, papryka mielona ostra i słodka, kmin rzymski oraz sól. Często do marynaty dodaje się też czosnek, cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Oczywiście dobór przypraw i ilości poszczególnych składników mogą zależeć od indywidualnych preferencji danej osoby.
Mięso jest najważniejszym składnikiem całej potrawy, dlatego warto zadbać o to, by miało odpowiedni smak. Po wymieszaniu z przyprawami należy pozostawić je na około 30 minut. Następnie wystarczy oblepić mięsem długi patyczek do szaszłyków ze wszystkich stron, pozostawiając kilka centymetrów do trzymania.
Shish kebab można smażyć na grillowej patelni, jednak tradycyjnie przygotowuje się go na grillu gazowym, elektrycznym lub na węgiel. Obróbka termiczna powinna trwać zaledwie kilka minut na wyższej półce, a następnie chwilę na niższej. Dzięki temu mięso upiecze się w środku oraz będzie zarumienione i chrupiące od zewnątrz.
Skoro wiesz już, jak zrobić shish kebab, warto zastanowić się nad tym, z czym można go podać. Tradycyjnie potrawę tę serwuje się z chlebkami pita i sosem czosnkowo-sezamowym. Dobrym dodatkiem jest też limonka lub cytryna. Zwolennicy zielonych składników mogą postawić także na grillowane lub świeże warzywa. Dobrze sprawdzi się papryka, cukinia, a nawet ziemniaki z grilla. Shish kebab podaje się na talerzu, dlatego dobór dodatków zależy zwłaszcza od lokalu gastronomicznego serwującego danie lub indywidualnych preferencji klienta.
Sos do shish kebab przygotowuje się z użyciem jogurtu greckiego, czosnku, pasty tahini powstającej z sezamu oraz pietruszki. Warto doprawić go pieprzem i solą.
Shish kebab składa się wyłącznie z mięsa i przypraw. Z tego powodu produkty te powinny cechować się jak najwyższą jakością. Warto wybierać mięso o sprawdzonym pochodzeniu. Musi być też odpowiednio świeże i rozmrożone na tyle wcześnie, by wchłonęło aromat i smak przypraw, a jednocześnie utraciło nadmiar wody. Jakość mięsa jest ważna w każdym kebabie, jednak w wersji na patyku ma ona kluczowe znaczenie.
Przygotowując shish kebab, należy pamiętać także o odpowiedniej temperaturze pieczenia. Na grillu można kontrolować ją poprzez zmianę wysokości rusztu. Na początku mięso powinno zostać umieszczone wysoko, by nie spaliło się, a upiekło w środku. Po kilku minutach można przenieść je niżej. W ten sposób można chrupiącą, przyrumienioną skórkę z charakterystycznymi prążkami po metalowych elementach rusztu.
Jeśli chcesz dowiedzieć się ile kalorii ma kebab, to koniecznie zapoznaj się z naszym artykułem!
Na pewno słyszeliście o szczególnym podejściu do niektórych wyrobów, które ma odróżnić je od ich typowych, powszechnie spotykanych wersjach. Dla przykładu – rzemieślnicze piwo oparte […]
Kto z nas nie lubi popularnego w naszym kraju rollo, czyli kebaba w tortilli bądź innym cienkim placku? Nie da się ukryć, że ten rodzaj […]
Kebab to danie dla wszystkich, bez wyjątku! Każdy powinien móc cieszyć się pysznym smakiem mięsa skrawanego z donera. Niestety – czasem zdarza się, że któryś […]
Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno
tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl
NIP: 597-100-44-11
Dane kontaktowe