2 grudnia 2022

Ile kalorii ma kebab i od czego to zależy?

 
Ile kalorii ma kebab i od czego to zależy?

Kebab to bardzo popularna potrawa, pozwalająca na posilenie się w trakcie spaceru, także w godzinach nocnych. Wielu osobom kojarzy się z wysoką kalorycznością. Po części jest to prawda – kebab potrafi być tuczący. Ile kalorii ma takie danie i od czego to zależy?

Ile kalorii ma kebab?

Zastanawiasz się, ile kalorii ma kebab? Zakłada się, że w 100 g jest to około 195 kcal. Oznacza to, że w standardowej porcji znajdzie się około 850 kcal. Oczywiście, wszystko zależy od tego, z czego składa się kebab. Kalorie można bowiem łatwo ograniczyć, ale wymaga to zastosowania droższych, jakościowych składników. Co dokładnie wpływa na wartość energetyczną kebaba i jak ją obniżyć?

Od czego zależy kaloryczność kebaba?

To, ile kcal ma kebab, zależy od wielu czynników. Kluczowa jest oczywiście masa dania. W większości lokali gastronomicznych serwujących tę potrawę można kupić ją w wersji małej, średniej lub dużej. Kaloryczność poszczególnych opcji rośnie proporcjonalnie do ich masy.

Oprócz samej wielkości, na to, ile kebab ma kalorii, wpływają następujące czynniki:

Tak wiele czynników wpływających na kaloryczność kebaba sprawia, że wartości te mogą różnić się od siebie nawet o kilkadziesiąt procent. Na rynku znaleźć można potrawy dostarczające mniej niż 500 kcal, a także te, które mają więcej niż 1000 kcal. Jeśli trzymasz dietę, warto zapytać w lokalu gastronomicznym o skład i gramaturę potrawy. Pozwoli to na łatwiejsze oszacowanie rzeczywistej kaloryczności dania.

Kebab kalorie

Jak obniżyć kaloryczność kebaba?

W ostatnim czasie popularnością cieszą się fit wersje fast foodów, na które stawiają również lokale serwujące kebab. Ile kalorii ma potrawa w takim wydaniu? Wszystko zależy od zastosowanych składników, ale często zdrowy fast food może mieć nawet dwukrotnie mniej kcal w porównaniu do podstawowej wersji dania. Najprostszym sposobem na przygotowanie dietetycznego kebaba jest postawienie na sosy na bazie jogurtu zamiast majonezu, bez dodatku cukru.

Kluczowe jest też zrezygnowanie z gotowych, dosładzanych surówek. Takie produkty często zawierają w sobie również wzmacniacze smaku, które nie są pożądane przez współczesnych, świadomych konsumentów. Jeśli prowadzisz własny lokal z kebabem, postaw na surówki świeże, przygotowywane na bieżąco każdego dnia. Ich stworzenie nie jest trudne, a może przyciągnąć klientów trzymających dietę.

Na pytanie, czy kebab jest zdrowy, można więc odpowiedzieć – tak. Jednak tylko wtedy, gdy jest przygotowany z odpowiedniej jakości składników. Takie danie nie powinno być stałym elementem diety, ale jedynie dodatkiem, spożywanym raz na jakiś czas. Wciąż jest to jednak zdrowsza alternatywa dla fast foodu smażonego w głębokim tłuszczu. Mięso do kebaba jest bowiem opiekane na rusztach, dzięki czemu ma mniej kalorii niż np. frytki.


Facebook, LinkedIn

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Czy zdrowy kebab istnieje? Jak go przyrządzić?

Czy zdrowy kebab istnieje? Jak go przyrządzić?

Tak naprawdę nie ma jednego przepisu, który nagle sprawi, że kebab stanie się dietetycznym daniem. Wiele zależy też od oferty danej restauracji. Jednakże – jeśli […]

Jak zrobić kebab w domu? 3 praktyczne porady

Jak zrobić kebab w domu? 3 praktyczne porady

Jeśli jesteście miłośnikami kebabu i do tego macie kulinarną smykałkę, a czas spędzony w kuchni to dla Was sama przyjemność, z pewnością kiedyś zastanawialiście się, […]

Co to jest kebab perski i jak go zrobić? 4 porady

Co to jest kebab perski i jak go zrobić? 4 porady

Jako miłośnicy kebabów z pewnością wiecie, jak różnorodne oblicza potrafi mieć ta potrawa w zależności od tego, z którego miejsca pochodzi. Co kraj, to obyczaj […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe