2 grudnia 2022

Ile kalorii ma kebab i od czego to zależy?

 
Ile kalorii ma kebab i od czego to zależy?

Spis treści

Kebab to bardzo popularna potrawa, pozwalająca na posilenie się w trakcie spaceru, także w godzinach nocnych. Wielu osobom kojarzy się z wysoką kalorycznością. Po części jest to prawda – kebab potrafi być tuczący. Ile kalorii ma takie danie i od czego to zależy?

Ile kalorii ma kebab?

Zastanawiasz się, ile kalorii ma kebab? Zakłada się, że w 100 g jest to około 195 kcal. Oznacza to, że w standardowej porcji kebaba znajdzie się około 850 kcal. Oczywiście, wszystko zależy od tego, z czego składa się kebab. Kalorie można bowiem łatwo ograniczyć, ale wymaga to zastosowania droższych, jakościowych składników. Co dokładnie wpływa na wartość energetyczną kebaba i jak ją obniżyć?

Od czego zależy kaloryczność kebaba?

To, ile kcal ma kebab, zależy od wielu czynników. Kluczowa jest oczywiście masa dania. W większości lokali gastronomicznych serwujących tę potrawę można kupić ją w wersji małej, średniej lub dużej. Kaloryczność poszczególnych opcji rośnie proporcjonalnie do ich masy.

Oprócz samej wielkości, na to, ile kebab ma kcal, wpływają następujące czynniki:

Tak wiele czynników wpływających na to, ile kalorii ma kebab sprawia, że wartości te mogą różnić się od siebie nawet o kilkadziesiąt procent. Na rynku znaleźć można potrawy dostarczające mniej niż 500 kcal, a także te, które mają więcej niż 1000 kcal. Jeśli trzymasz dietę, warto zapytać w lokalu gastronomicznym o skład i gramaturę potrawy. Pozwoli to na łatwiejsze oszacowanie rzeczywistej kaloryczności dania.

ile kalorii ma kebab

Jak obniżyć kaloryczność kebaba?

W ostatnim czasie popularnością cieszą się fit wersje fast foodów, na które stawiają również lokale serwujące kebab. Ile kalorii ma potrawa w takim wydaniu? Wszystko zależy od zastosowanych składników, ale często zdrowy fast food może mieć nawet dwukrotnie mniej kcal w porównaniu do podstawowej wersji dania. Najprostszym sposobem na przygotowanie dietetycznego kebaba jest postawienie na sosy na bazie jogurtu zamiast majonezu, bez dodatku cukru.

Kluczowe jest też zrezygnowanie z gotowych, dosładzanych surówek. Takie produkty często zawierają w sobie również wzmacniacze smaku, które nie są pożądane przez współczesnych, świadomych konsumentów. Jeśli prowadzisz własny lokal z kebabem, postaw na surówki świeże, przygotowywane na bieżąco każdego dnia. Ich stworzenie nie jest trudne, a może przyciągnąć klientów trzymających dietę.

Na pytanie, czy kebab jest zdrowy, można więc odpowiedzieć – tak. Jednak tylko wtedy, gdy jest przygotowany z odpowiedniej jakości składników. Takie danie nie powinno być stałym elementem diety, ale jedynie dodatkiem, spożywanym raz na jakiś czas. Wciąż jest to jednak zdrowsza alternatywa dla fast foodu smażonego w głębokim tłuszczu. Mięso do kebaba jest bowiem opiekane na rusztach, dzięki czemu ma mniej kalorii niż np. frytki.


Facebook, LinkedIn

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Jak pięknie podać danie z mięsem do kebaba, aby zachwycić gości?

Jak pięknie podać danie z mięsem do kebaba, aby zachwycić gości?

Serwowanie mięsa kebab w formie dania głównego to doskonała okazja, aby zaprezentować swoje umiejętności kulinarne oraz zaskoczyć gości oryginalnością i estetyką. Organizujesz imprezę i chcesz […]

Jak przygotować przekąski kebabowe na imprezę? 4 smaczne propozycje

Jak przygotować przekąski kebabowe na imprezę? 4 smaczne propozycje

Udana i wspominana jeszcze długo po fakcie impreza to efekt nie tylko doboru odpowiedniej muzyki i samej atmosfery, ale również przysmaków, które podbiją podniebienia wszystkich […]

Jak zapakować kebab na wynos? Poradnik 

Jak zapakować kebab na wynos? Poradnik 

Spis treści W co i jak zapakować kebab na wynos? Wybór opakowania Kebab na wynos – jak zapakować danie krok po kroku Z pewnością przyznacie, […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe