2 grudnia 2022

Ile kalorii ma kebab i od czego to zależy?

 
Ile kalorii ma kebab i od czego to zależy?

Kebab to bardzo popularna potrawa, pozwalająca na posilenie się w trakcie spaceru, także w godzinach nocnych. Wielu osobom kojarzy się z wysoką kalorycznością. Po części jest to prawda – kebab potrafi być tuczący. Ile kalorii ma takie danie i od czego to zależy?

Ile kalorii ma kebab?

Zastanawiasz się, ile kalorii ma kebab? Zakłada się, że w 100 g jest to około 195 kcal. Oznacza to, że w standardowej porcji znajdzie się około 850 kcal. Oczywiście, wszystko zależy od tego, z czego składa się kebab. Kalorie można bowiem łatwo ograniczyć, ale wymaga to zastosowania droższych, jakościowych składników. Co dokładnie wpływa na wartość energetyczną kebaba i jak ją obniżyć?

Od czego zależy kaloryczność kebaba?

To, ile kcal ma kebab, zależy od wielu czynników. Kluczowa jest oczywiście masa dania. W większości lokali gastronomicznych serwujących tę potrawę można kupić ją w wersji małej, średniej lub dużej. Kaloryczność poszczególnych opcji rośnie proporcjonalnie do ich masy.

Oprócz samej wielkości, na to, ile kebab ma kalorii, wpływają następujące czynniki:

Tak wiele czynników wpływających na kaloryczność kebaba sprawia, że wartości te mogą różnić się od siebie nawet o kilkadziesiąt procent. Na rynku znaleźć można potrawy dostarczające mniej niż 500 kcal, a także te, które mają więcej niż 1000 kcal. Jeśli trzymasz dietę, warto zapytać w lokalu gastronomicznym o skład i gramaturę potrawy. Pozwoli to na łatwiejsze oszacowanie rzeczywistej kaloryczności dania.

Kebab kalorie

Jak obniżyć kaloryczność kebaba?

W ostatnim czasie popularnością cieszą się fit wersje fast foodów, na które stawiają również lokale serwujące kebab. Ile kalorii ma potrawa w takim wydaniu? Wszystko zależy od zastosowanych składników, ale często zdrowy fast food może mieć nawet dwukrotnie mniej kcal w porównaniu do podstawowej wersji dania. Najprostszym sposobem na przygotowanie dietetycznego kebaba jest postawienie na sosy na bazie jogurtu zamiast majonezu, bez dodatku cukru.

Kluczowe jest też zrezygnowanie z gotowych, dosładzanych surówek. Takie produkty często zawierają w sobie również wzmacniacze smaku, które nie są pożądane przez współczesnych, świadomych konsumentów. Jeśli prowadzisz własny lokal z kebabem, postaw na surówki świeże, przygotowywane na bieżąco każdego dnia. Ich stworzenie nie jest trudne, a może przyciągnąć klientów trzymających dietę.

Na pytanie, czy kebab jest zdrowy, można więc odpowiedzieć – tak. Jednak tylko wtedy, gdy jest przygotowany z odpowiedniej jakości składników. Takie danie nie powinno być stałym elementem diety, ale jedynie dodatkiem, spożywanym raz na jakiś czas. Wciąż jest to jednak zdrowsza alternatywa dla fast foodu smażonego w głębokim tłuszczu. Mięso do kebaba jest bowiem opiekane na rusztach, dzięki czemu ma mniej kalorii niż np. frytki.


Facebook, LinkedIn

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Baranina w kebabie – rodzaje, przygotowanie i cena

Baranina w kebabie – rodzaje, przygotowanie i cena

Tradycyjny kebab zawiera mięso baranie, a także surówki i ser owczy. Nie we wszystkich lokalach potrawa ta jest dostępna w swojej oryginalnej postaci. Aby przygotować […]

Kebab amerykański – czym jest i co w sobie zawiera?

Kebab amerykański – czym jest i co w sobie zawiera?

Kebab to potrawa turecka, jednak na rynku znaleźć można to danie także w zmodyfikowanych odsłonach.Ciekawą propozycją jest wersja amerykańska. Znacznie różni się ona od tradycyjnego, […]

Kebab a dodatki. Jakie sprawdzą się najlepiej?

Kebab a dodatki. Jakie sprawdzą się najlepiej?

Kebab to danie bardzo proste, a zarazem kochane na całym świecie. Składa się przede wszystkim z mięsa, surówki i sosu. Dodatki stosowane w takiej potrawie […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe