6 grudnia 2022

Kebab a dodatki. Jakie sprawdzą się najlepiej?

 
Kebab a dodatki. Jakie sprawdzą się najlepiej?

Kebab to danie bardzo proste, a zarazem kochane na całym świecie. Składa się przede wszystkim z mięsa, surówki i sosu. Dodatki stosowane w takiej potrawie mogą się jednak znacznie od siebie różnić. Jakie z nich sprawdzą się najlepiej?

Dodatki do kebaba – warzywa

Coraz więcej lokali w Polsce serwuje swoim klientom kebab. Jakie dodatki sprawdzą się najlepiej w przypadku tego dania? Które produkty wybrać, by wyróżnić swoją ofertę na tle bardzo dużej konkurencji?

Wśród dodatków do kebaba można wyróżnić zwłaszcza surówki. W większości lokali gastronomicznych stawia się na klasyczne mieszanki z kapustą, marchewką czy cebulą. Istnieją jednak restauracje zastępujące świeże warzywa tymi pieczonymi lub smażonymi. W cenie są też zioła, które podkreślają smak surówek i nadają ciekawy charakter potrawie.

W ostatnim czasie popularnością cieszy się też nieco mniej oczywisty kebab – dodatki to nie tylko warzywa, lecz także owoce. W takim daniu słoność jest doskonale zbalansowana słodkością. Dobrze sprawdzi się żurawina, a nawet mango czy truskawki. Zazwyczaj takie kompozycje pojawiają się w letnich wersjach tego popularnego fast fooda. Wprowadzenie do swojej oferty nieco mniej typowego kebaba może zachęcić nowych klientów, szukających ciekawych doznań smakowych.

kebab jakie dodatki

Świeże dodatki do kebaba

Zdrowy fast-food bazuje zwłaszcza na produktach świeżych. Mają one najwięcej wartości odżywczych i walorów smakowych. Samodzielnie przygotowane surówki z warzywami, a często także owocami, mają naturalnie mniej kalorii. Nie zawierają one bowiem cukru i sztucznych dodatków. Stawiają na nie zwłaszcza lokale gastronomiczne, które dbają o jakość swoich posiłków.

Świeże surówki często są wyznacznikiem jakości danego lokalu gastronomicznego. Warto przygotowywać je na bieżąco, każdego dnia. Najważniejszym elementem kebaba jest oczywiście mięso, jednak trzeba pamiętać, że warzywa podkreślają jego smak. Niskiej jakości surówki, z dodatkiem cukru, mogą przyćmić inne składniki i wpłynąć negatywnie na całą potrawę.

Sos do kebaba

Bardzo ważnym elementem potrawy jest też sos do kebaba. W ostatnim czasie lokale gastronomiczne coraz częściej rezygnują z gotowych produktów na bazie majonezu. W cenie są sosy przygotowywane samodzielnie. Mają one oryginalny smak, a często także znacznie mniej kalorii.

W kebabie często wykorzystuje się sosy pikantne, na bazie papryczki chili. Niektóre osoby są też zwolennikami sosu BBQ i czosnkowego. W miejscach serwujących zdrowy, dobry kebab, dodatki mogą być mniej oczywiste. Często stawia się na świeże zioła, np. bazylię czy miętę. Sosy owocowe także doskonale dopełniają smak mięsa. Postawienie na mniej typowe dodatki sprawia, że możliwe jest wyróżnienie się spośród konkurencji, która obecnie jest ogromna.

Mniej typowe dodatki do kebaba

Jeśli nie zależy Ci na przygotowaniu kebaba zgodnie z tradycyjnymi recepturami, możesz postawić na nieco mniej typowe dodatki. W wersjach wegetariańskich tej potrawy często pojawia się ser. Może być to halloumi, feta czy produkty typu bałkańskiego. Przełamanie konsystencji gwarantują natomiast orzechy. W niektórych lokalach gastronomicznych w kebabie pojawiają się też frytki. To popularny wybór zwłaszcza w przypadku dania serwowanego na talerzu, ale zdarza się, że są one umieszczane także w picie.

Nietypowe kebaby w ostatnim czasie cieszą się dużą popularnością, dlatego wprowadzenie ich do swojej oferty może być dobrym krokiem marketingowym. Jeśli jednak stawiasz na klasykę, wybierz jakościowe dodatki, które podkreślą smak mięsa, ale go nie zdominują.


Facebook, LinkedIn

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Jak przygotować przekąski kebabowe na imprezę? 4 smaczne propozycje

Jak przygotować przekąski kebabowe na imprezę? 4 smaczne propozycje

Udana i wspominana jeszcze długo po fakcie impreza to efekt nie tylko doboru odpowiedniej muzyki i samej atmosfery, ale również przysmaków, które podbiją podniebienia wszystkich […]

Jak zapakować kebab na wynos? Poradnik 

Jak zapakować kebab na wynos? Poradnik 

Spis treści W co i jak zapakować kebab na wynos? Wybór opakowania Kebab na wynos – jak zapakować danie krok po kroku Z pewnością przyznacie, […]

Kebab kraftowy. Co to takiego i jak go przyrządzić?

Kebab kraftowy. Co to takiego i jak go przyrządzić?

Na pewno słyszeliście o szczególnym podejściu do niektórych wyrobów, które ma odróżnić je od ich typowych, powszechnie spotykanych wersjach. Dla przykładu – rzemieślnicze piwo oparte […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe