18 października 2022
Kebab to potrawa, która opiera się na mięsie, surówce i sosie. Różni się ona smakiem w zależności od lokalu serwującego to danie. Istnieje wiele przepisów na sos do kebaba. Który z nich sprawdzi się najlepiej? Jak przygotować to popularne bliskowschodnie danie z ostrym lub łagodnym sosem? Zdradzamy nasze przepisy! Sprawdź!
Spis treści
W miejscach serwujących kebab zwykle istnieje możliwość wybrania sosu łagodnego lub pikantnego. Różnią się one od siebie przede wszystkim dodatkiem papryczki chili. Poziom ostrości w każdym lokalu serwującym kebab może być oczywiście inny. Zazwyczaj istnieje opcja samodzielnego wybrania sosów do kebaba, a nawet ich zmieszania w dowolnych proporcjach. Coraz częściej budki i restauracje z kebabem chcą wyróżnić się z konkurencji, dlatego proponują także mniej typowe sosy. Popularnością cieszą się te z dodatkiem orientalnych przypraw lub owoców.
Podstawowe przepisy na mieszanki w pikantnym wydaniu obejmują np. takie składniki jak:
Oczywiście łagodna wersja nie będzie obejmować pikantnych papryczek. Ale przejdźmy do sedna! Poniżej zdradzamy pyszne przepisy na sos do kebaba, który zasmakuje każdemu!
Sos do kebaba można przygotować na wiele różnych sposobów. W budkach i restauracjach najczęściej wybierany jest sos ostry bądź łagodny. Takie też najchętniej są przyrządzane w domach. Dlaczego? Bo są proste, szybkie i zwyczajnie smaczne! Jak zatem zrobić ostry sos do kebaba? Popatrz na nasz banalny przepis!
Potrzebne składniki:
*Ewentualnie, zamiast ostrego sosu możesz wykorzystać ketchup — na 1/2 szklanki dodaj 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku.
Sposób przygotowania:
Sos kebabowy w wersji łagodnej przygotowuje się w bardzo podobny sposób. W jego przypadku rezygnuje się jednak z ketchupu pikantnego na rzecz łagodnego oraz nie dodaje się papryczki chili. Każdy przepis na sos do kebaba może różnić się od pozostałych pod względem dokładnych proporcji i składników. Zwykle są to jednak mieszanki opierające się na majonezie i ketchupie.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania:
Niektóre lokale serwujące kebab decydują się również na przygotowanie sosu do kebaba samodzielnie od podstaw. Są to zwykle droższe knajpy, jednak przyciągają klientów właśnie nietypową ofertą i wysoką jakością serwowanych dań.
W cenie są autorskie przepisy, które pozwalają na wyróżnienie się spośród konkurencji i zainteresowanie swoją ofertą wymagających konsumentów. Ostry sos do kebaba podkreśla smak mięsa i sprawia, że potrawa nie jest sucha. Komponuje się on świetnie z wieloma orientalnymi przyprawami, dlatego daje duże pole do eksperymentów. Jeśli jednak nie jesteś fanem ani łagodnego, ani ostrego sosu, możesz przygotować sos czosnkowy! Jest on równie prosty w przyrządzeniu i świetnie komponuje się z resztą składników.
Potrzebne składniki:
*Opcjonalnie 1 łyżka posiekanej świeżej mięty lub koperku.
Sposób przygotowania:
Prawdziwy turecki kebab to taki, w którym wszystkie smaki są odpowiednio zbalansowane. Coraz częściej lokale gastronomiczne decydują się na przygotowywanie własnych sosów, bazując na wysokiej jakości składników. Pozwala to na wyróżnienie się spośród stale rosnącej konkurencji. W ten sposób powstają np. sosy na bazie jogurtu naturalnego zamiast majonezu, które są doskonałą propozycją dla osób minimalizujących liczbę kalorii w swojej diecie, czyli dla osób preferujących dietetycznego kebaba. Jak zrobić sos do kebaba w wersji dietetycznej? Wystarczy tylko znacznie ograniczyć ilość majonezu, który bazuje głównie na wysokokalorycznym tłuszczu, i zastąpić go jogurtem.
Coraz więcej lokali gastronomicznych decyduje się na zrezygnowanie z gotowych sosów do kebaba. Takie produkty bazują na niskiej jakości składnikach, a także konserwantach i sztucznych słodzikach, barwnikach oraz dodatkach smakowych i zapachowych. Zakupienie gotowego sosu jest oczywiście wygodne, ale właściciele lokali z kebabem, którym zależy na jakości serwowanych posiłków, wolą przygotowywać je na własną rękę.
Sosy do kebaba przyrządzane samodzielnie można serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło. Te przygotowywane na bieżąco nie pozwalają jednak na zbyt długie przechowywanie, zwłaszcza jeśli zawierają jogurt naturalny. Dobrym pomysłem jest więc przyrządzenie ich w niewielkich ilościach codziennie. Obecnie konsumenci zwracają uwagę na to, by sos ostry do kebaba był nie tylko pełen smaku, lecz także odpowiednio świeży, co wpływa bezpośrednio na jego konsystencję.
O Autorze
Ostatnio na blogu
Kebab – aromatyczne mięso, soczyste warzywa, charakterystyczny sos… i pita, która dla wielu osób na diecie ketogenicznej stanowi barierę nie do przejścia. Czy miłośnicy tego […]
Kuchnia turecka to prawdziwa mozaika smaków, aromatów i tradycji, a jednym z jej najbardziej rozpoznawalnych ambasadorów jest oczywiście kebab. Jednak w gąszczu różnorodnych wariantów, od […]
Kebab to jedno z najpopularniejszych dań w Turcji, które można znaleźć praktycznie na każdym rogu, od ulicznych budek po eleganckie restauracje. Jako symbol tureckiej kuchni, […]
Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno
tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl
NIP: 597-100-44-11
Dane kontaktowe