18 października 2022
Kebab to potrawa, która opiera się na mięsie, surówce i sosie. Różni się ona smakiem w zależności od lokalu serwującego to danie. Istnieje wiele przepisów na sos do kebaba. Który z nich sprawdzi się najlepiej? Jak przygotować to popularne bliskowschodnie danie z ostrym lub łagodnym sosem?
W miejscach serwujących kebab zwykle istnieje możliwość wybrania sosu łagodnego lub pikantnego. Różnią się one od siebie przede wszystkim dodatkiem papryczki chili. Poziom ostrości w każdym lokalu serwującym kebab może być oczywiście inny. Zazwyczaj istnieje opcja samodzielnego wybrania sosów, a nawet ich zmieszania w dowolnych proporcjach. Coraz częściej budki i restauracje z kebabem chcą wyróżnić się z konkurencji, dlatego proponują także mniej typowe sosy. Popularnością cieszą się te z dodatkiem orientalnych przypraw lub owoców
Sos do kebaba można przygotować na wiele różnych sposobów. Podstawowe przepisy na mieszanki w pikantnym wydaniu obejmują np. takie składniki jak:
Niektóre lokale serwujące kebab decydują się również na przygotowanie sosu do kebaba samodzielnie od podstaw. Są to zwykle droższe knajpy, jednak przyciągają klientów właśnie nietypową ofertą i wysoką jakością serwowanych dań.
W cenie są autorskie przepisy, które pozwalają na wyróżnienie się spośród konkurencji i zainteresowanie swoją ofertą wymagających konsumentów. Ostry sos do kebaba podkreśla smak mięsa i sprawia, że potrawa nie jest sucha. Komponuje się on świetnie z wieloma orientalnymi przyprawami, dlatego daje duże pole do eksperymentów.
Sos kebabowy w wersji łagodnej przygotowuje się w bardzo podobny sposób. W jego przypadku rezygnuje się jednak z keczupu pikantnego na rzecz łagodnego oraz nie dodaje się papryczki chili. Każdy przepis na sos do kebaba może różnić się od pozostałych pod względem dokładnych proporcji i składników. Zwykle są to jednak mieszanki opierające się na majonezie i keczupie.
Prawdziwy turecki kebab to taki, w którym wszystkie smaki są odpowiednio zbalansowane. Coraz częściej lokale gastronomiczne decydują się na przygotowywanie własnych sosów, bazując na wysokiej jakości składników. Pozwala to na wyróżnienie się spośród stale rosnącej konkurencji. W ten sposób powstają np. sosy na bazie jogurtu naturalnego zamiast majonezu, które są doskonałą propozycją dla osób minimalizujących liczbę kalorii w swojej diecie. Jak zrobić sos do kebaba w wersji dietetycznej? Wystarczy tylko znacznie ograniczyć ilość majonezu, który bazuje głównie na wysokokalorycznym tłuszczu, i zastąpić go jogurtem.
Coraz więcej lokali gastronomicznych decyduje się na zrezygnowanie z gotowych sosów do kebaba. Takie produkty bazują na niskiej jakości składnikach, a także konserwantach i sztucznych słodzikach, barwnikach oraz dodatkach smakowych i zapachowych. Zakupienie gotowego sosu jest oczywiście wygodne, ale właściciele lokali z kebabem, którym zależy na jakości serwowanych posiłków, wolą przygotowywać je na własną rękę.
Sosy do kebaba przyrządzane samodzielnie można serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło. Te przygotowywane na bieżąco nie pozwalają jednak na zbyt długie przechowywanie, zwłaszcza jeśli zawierają jogurt naturalny. Dobrym pomysłem jest więc przyrządzenie ich w niewielkich ilościach codziennie. Obecnie konsumenci zwracają uwagę na to, by sos ostry do kebaba był nie tylko pełen smaku, lecz także odpowiednio świeży, co wpływa bezpośrednio na jego konsystencję
Na pewno słyszeliście o szczególnym podejściu do niektórych wyrobów, które ma odróżnić je od ich typowych, powszechnie spotykanych wersjach. Dla przykładu – rzemieślnicze piwo oparte […]
Kto z nas nie lubi popularnego w naszym kraju rollo, czyli kebaba w tortilli bądź innym cienkim placku? Nie da się ukryć, że ten rodzaj […]
Kebab to danie dla wszystkich, bez wyjątku! Każdy powinien móc cieszyć się pysznym smakiem mięsa skrawanego z donera. Niestety – czasem zdarza się, że któryś […]
Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno
tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl
NIP: 597-100-44-11
Dane kontaktowe