18 października 2022
Spis treści
Kebab to potrawa, która opiera się na mięsie, surówce i sosie. Różni się ona smakiem w zależności od lokalu serwującego to danie. Istnieje wiele przepisów na sos do kebaba. Który z nich sprawdzi się najlepiej? Jak przygotować to popularne bliskowschodnie danie z ostrym lub łagodnym sosem?
W miejscach serwujących kebab zwykle istnieje możliwość wybrania sosu łagodnego lub pikantnego. Różnią się one od siebie przede wszystkim dodatkiem papryczki chili. Poziom ostrości w każdym lokalu serwującym kebab może być oczywiście inny. Zazwyczaj istnieje opcja samodzielnego wybrania sosów do kebaba, a nawet ich zmieszania w dowolnych proporcjach. Coraz częściej budki i restauracje z kebabem chcą wyróżnić się z konkurencji, dlatego proponują także mniej typowe sosy. Popularnością cieszą się te z dodatkiem orientalnych przypraw lub owoców
Sos do kebaba można przygotować na wiele różnych sposobów. Podstawowe przepisy na mieszanki w pikantnym wydaniu obejmują np. takie składniki jak:
Niektóre lokale serwujące kebab decydują się również na przygotowanie sosu do kebaba samodzielnie od podstaw. Są to zwykle droższe knajpy, jednak przyciągają klientów właśnie nietypową ofertą i wysoką jakością serwowanych dań.
W cenie są autorskie przepisy, które pozwalają na wyróżnienie się spośród konkurencji i zainteresowanie swoją ofertą wymagających konsumentów. Ostry sos do kebaba podkreśla smak mięsa i sprawia, że potrawa nie jest sucha. Komponuje się on świetnie z wieloma orientalnymi przyprawami, dlatego daje duże pole do eksperymentów.
Sos kebabowy w wersji łagodnej przygotowuje się w bardzo podobny sposób. W jego przypadku rezygnuje się jednak z keczupu pikantnego na rzecz łagodnego oraz nie dodaje się papryczki chili. Każdy przepis na sos do kebaba może różnić się od pozostałych pod względem dokładnych proporcji i składników. Zwykle są to jednak mieszanki opierające się na majonezie i keczupie.
Prawdziwy turecki kebab to taki, w którym wszystkie smaki są odpowiednio zbalansowane. Coraz częściej lokale gastronomiczne decydują się na przygotowywanie własnych sosów, bazując na wysokiej jakości składników. Pozwala to na wyróżnienie się spośród stale rosnącej konkurencji. W ten sposób powstają np. sosy na bazie jogurtu naturalnego zamiast majonezu, które są doskonałą propozycją dla osób minimalizujących liczbę kalorii w swojej diecie. Jak zrobić sos do kebaba w wersji dietetycznej? Wystarczy tylko znacznie ograniczyć ilość majonezu, który bazuje głównie na wysokokalorycznym tłuszczu, i zastąpić go jogurtem.
Coraz więcej lokali gastronomicznych decyduje się na zrezygnowanie z gotowych sosów do kebaba. Takie produkty bazują na niskiej jakości składnikach, a także konserwantach i sztucznych słodzikach, barwnikach oraz dodatkach smakowych i zapachowych. Zakupienie gotowego sosu jest oczywiście wygodne, ale właściciele lokali z kebabem, którym zależy na jakości serwowanych posiłków, wolą przygotowywać je na własną rękę.
Sosy do kebaba przyrządzane samodzielnie można serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło. Te przygotowywane na bieżąco nie pozwalają jednak na zbyt długie przechowywanie, zwłaszcza jeśli zawierają jogurt naturalny. Dobrym pomysłem jest więc przyrządzenie ich w niewielkich ilościach codziennie. Obecnie konsumenci zwracają uwagę na to, by sos ostry do kebaba był nie tylko pełen smaku, lecz także odpowiednio świeży, co wpływa bezpośrednio na jego konsystencję
O Autorze
Ostatnio na blogu
Kebab to danie, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatycznemu zestawowi przypraw. Jeśli jednak starasz się prowadzić zdrowy tryb życia […]
Serwowanie mięsa kebab w formie dania głównego to doskonała okazja, aby zaprezentować swoje umiejętności kulinarne oraz zaskoczyć gości oryginalnością i estetyką. Organizujesz imprezę i chcesz […]
Udana i wspominana jeszcze długo po fakcie impreza to efekt nie tylko doboru odpowiedniej muzyki i samej atmosfery, ale również przysmaków, które podbiją podniebienia wszystkich […]
Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno
tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl
NIP: 597-100-44-11
Dane kontaktowe