5 lipca 2022
Większość osób kojarzy kebab jako fast food, który można kupić zamiast pizzy, hamburgera czy frytek. Jednak istnieje tak wiele rodzajów tego przysmaku, że może przybrać zupełnie inną formę. Szczególnie odkryjesz to, gdy spróbujesz prawdziwy kebab turecki. Przekonaj się, jakie składniki są wykorzystywane do takiego dania i jak rozpoznać autentyczny smak.
Spis treści
Istnieje sporo rodzajów kebabów, dzięki czemu z jednej strony może to być szybka przekąska, a z drugiej wykwintne danie w luksusowej restauracji. W końcu nie zawsze kebab jest podawany jedynie w bułce z surówkami i sosami. Zwróć uwagę na to, że najważniejszą różnicą między tym, jak smakuje kebab turecki w Polsce, a w kraju pochodzenia jest to, że tam nie wykorzystuje się wieprzowiny. Przede wszystkim jest podawany z baraniną i wołowiną, a rzadziej z drobiem.
Jeśli zastanawiasz się, jak wygląda prawdziwy turecki kebab, to zwróć uwagę na to, że w przypadku tej potrawy najważniejsza jest wysoka jakość mięsa. Dlatego kebab jest podawany jedynie w cienkim placku lavas – bez żadnych dodatków. Dzięki temu możesz poczuć wyrazisty i soczysty smak mięsa.
To właśnie doner kebab jest najpopularniejszą odmianą tego dania. W tym przypadku mięso jest przygotowywane na obrotowym rożnie. Już po upieczeniu jest cięte na cienkie kawałki, a następnie podawane na placku lavas. Czasem na talerzu znajdują się też różne dodatki np. sos pomidorowy, cebula i natka pietruszki. Dzięki temu kebab turecki zyskuje wyjątkowo ziołowy i aromatyczny smak.
Iskender kebab pochodzi z Bursy. To bardzo sycąca i kaloryczna wersja. Podobnie, jak w przypadku doner kebab, tak również i w tym przypadku mięso jest pokrojone w cienkie plastry. Jednak ten kebab turecki je się z chrupiącym pieczywem pide. Następnie mięso jest polewane sosem pomidorowym i gorącym, rozpuszczonym masłem. Takie danie jest podawane z jogurtem naturalnym i grillowanymi warzywami – przede wszystkim z pomidorami i zieloną papryką
Kebab turecki dla miłośników mielonego mięsa z baraniny – to zdecydowanie adana kebab. Do przyrządzenia tej potrawy wykorzystuje się też tłuszcz z ogona, dzięki czemu jest tak soczyste, a do tego ma naprawdę wyrazisty smak. Jeszcze bardziej podkreślają to ostre przyprawy. Mięso jest ręcznie formowane na metalowym szpikulcu, a później pieczone na poziomym ruszcie. Zazwyczaj podaje się go na talerzu z surową cebulą, kaszą bulgur, cienkim chlebkiem oraz grillowanymi warzywami.
Sis kebab to lekka wersja, która nadaje się na szybką przekąskę. W tym przypadku mięso jest pokrojone w kostkę, a później nabijane na szaszłyk. Taki upieczony turecki kebab jest podawany na talerzu z kaszą oraz grillowanymi warzywami. Czasem przyjmuje też nieco inną formę, a wtedy przypomina doner kebab. Wówczas mięso jest zawijane w cienkie ciasto – do środka dodaje się również cebulę.
Mnogość rodzajów sprawia, że turecki kebab może być naprawdę ostry, intensywny bądź nieco bardziej ziołowy. Poza tym najważniejszym elementem jest mięso, więc to właśnie sposób przygotowania i wykorzystane przyprawy w znaczącym stopniu decydują o tym, jak będzie smakować ta potrawa. Właśnie z tego powodu dodatki mają jedynie uzupełniać, a nie przyćmiewać aromat mięsa.
Produkcja mięsa do kebaba to również domena naszej firmy. Jeśli więc prowadzisz lokal gastronomiczny i chcesz spełnić oczekiwania nawet najbardziej wymagających Klientów, to koniecznie się z nami skontaktuj. Sprawdź też jak otworzyć kebab, który będzie zyskownym biznesem!
O Autorze
Ostatnio na blogu
Pewnie nie raz spotkałeś się z określeniem “rollo kebab” – i nic w tym dziwnego, bowiem jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów kebaba. Od klasycznej […]
Kebab to danie, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatycznemu zestawowi przypraw. Jeśli jednak starasz się prowadzić zdrowy tryb życia […]
Serwowanie mięsa kebab w formie dania głównego to doskonała okazja, aby zaprezentować swoje umiejętności kulinarne oraz zaskoczyć gości oryginalnością i estetyką. Organizujesz imprezę i chcesz […]
Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno
tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl
NIP: 597-100-44-11
Dane kontaktowe