13 grudnia 2021

Jak otworzyć kebab? Co jest potrzebne i jakie są koszty

 
Jak otworzyć kebab? Co jest potrzebne i jakie są koszty

Uwielbiasz kebab i chcesz się dzielić swoją pasją dalej? Jak otworzyć kebab w Polsce i czy lepiej zdecydować się na franczyzę, czy własną markę? Jak rysują się koszty wynajmu, zakupu sprzętu, a wreszcie – prowadzenia kebaba? Jeśli masz najlepszy przepis w okolicy i dostęp do wysokiej jakości produktów, pierwsze składniki sukcesu już znasz. Gastronomia jednak rządzi się swoimi prawami, często bardzo skomplikowanymi i wymagającymi szerokiej znajomości nie tylko lokalnego rynku, lecz także marketingu, prawa i zarządzania własną firmą. W tym wpisie przybliżymy Ci podstawy stworzenia nowego biznesu, w tym koszty otwarcia kebaba.

Przyczepa gastronomiczna – kebab też wymaga kapitału

Myśląc o tym, jak otworzyć kebab, prawdopodobnie masz na myśli niewielką budkę z kebabem albo przyczepę typu foodtruck. To nie jest ogromna inwestycja jak w przypadku restauracji, ale nie oznacza to, że nie musisz mieć na nią odpowiednich funduszy. Na co musisz wyliczyć budżet? W przypadku budki będzie to:

Dofinansowanie do otwarcia kebaba

Oczywiście możesz szukać dofinansowania – dobrym rozwiązaniem są środki unijne lub państwowe, np. z Urzędu Pracy, ale pamiętaj, że korzystanie z dofinansowania wymaga uprzedniego przedstawienia odpowiedniego budżet planu i cierpliwości w procesowywaniu wniosku.

Franczyza kebaba

To kolejna opcja na otwarcie kebaba. Franczyza jest świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy potrzebują dofinansowania, a jednocześnie w mniejszym stopniu zależy im na niezależności i indywidualności. Franczyza narzuca na osobę współpracującą z siecią pewne ograniczenia, ale z drugiej strony dba o wyposażenie lokalu, dostawy, reklamę czy szkolenie pracowników – to często ogromnie wartościowe, szczególnie jeśli nie masz możliwości wyłożyć dużej kwoty na otwarcie lokalu. 

Jak wyglądają koszty otwarcia kebaba?

Koszty otwarcia kebaba nie są bardzo wysokie, ale najczęściej trzeba się liczyć z wydatkiem o wysokości co najmniej 40  tysięcy złotych. Aby obniżyć tę kwotę, możesz spróbować zdobyć część wyposażenia (np. lodówkę) od producentów w zamian za reklamę produktów.

Co z przepisami sanitarnymi?

Otwarcie lokalu gastronomicznego – niezależnie od jego formy – wymaga ścisłego podporządkowania się zasadom sanitarnym, które narzuca Sanepid. Przed otwarciem pracownik Sanepidu odwiedzi Twój lokal, aby go zatwierdzić. O czym musisz pamiętać?

Sprzęt do kebaba, którego potrzebujesz na start

Część wyposażenia musisz uzależnić od wielkości lokalu – oczywiście idealnie byłoby mieć zapasowe opiekacze, dużą ladę i sporych rozmiarów lodówkę, ale czasami jest to po prostu niemożliwe. Jednak bez tego sprzętu do kebaba nie będziesz miał jak go przygotować:

Oprócz tego w Twoim lokalu m.in. ze względu na wymogi sanitarne musi znaleźć się dwukomorowy zlew oraz toaleta dla pracowników. Pamiętaj także o opracowaniu jasnego menu i wybraniu takich cen, dzięki którym Twój lokal będzie mógł się utrzymać.

Już wiesz, jak otworzyć własnego kebaba. Będziesz jednak potrzebować zaufanego dostawcy wysokiej jakości mięsa. Jako dystrybutor kebabu chętnie dostarczymy Ci odpowiedni produkt.


Facebook, LinkedIn

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Budka z kebabem. Biznes plan, koszty i wymogi

Budka z kebabem. Biznes plan, koszty i wymogi

Zastanawiasz się nad rozpoczęciem własnej działalności gospodarczej i otwarciem budki z kebabem? Warto jednak wcześniej dowiedzieć się, jakie wymogi trzeba spełnić, aby prowadzić punkt gastronomiczny. […]

Ile kosztuje mięso do kebaba i od czego to zależy?

Ile kosztuje mięso do kebaba i od czego to zależy?

Kebab to jedna z potraw, którą zna większość osób. Jest idealną alternatywą dla lunchu i odpowiednio wykonana smakuje nawet najbardziej wybrednym. Warto jednak wiedzieć, że […]

Jak wygląda i smakuje prawdziwy turecki kebab?

Jak wygląda i smakuje prawdziwy turecki kebab?

Większość osób kojarzy kebab jako fast food, który można kupić zamiast pizzy, hamburgera czy frytek. Jednak istnieje tak wiele rodzajów tego przysmaku, że może przybrać […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe