27 grudnia 2021
Spis treści
Choć prawdopodobnie każdy kiedyś spróbował kebaba, to mało kto zna jego pochodzenie (poza raczej ogólną informacją, że jest z krajów arabskich – a i to nie zawsze!), historię i tradycyjne sposoby przyprawiania. No i pozostaje jeszcze odwieczny dylemat – jak to się pisze? Kebab czy kebap? A może to zupełnie różne rzeczy? Garść ciekawostek o tym daniu, a także to, z jakiego kraju pochodzi kebab.
Zacznijmy od historii… Kebab w Polsce już jakiś czas temu zadomowił się na dobre – warto wiedzieć, skąd do nas przybył i co takiego sprawia, że cieszy się tak dużym zainteresowaniem. Historia kebaba sięga właściwie starożytności – bowiem na Bliskim Wschodzie i w Azji Środkowej je się go już od trzech tysięcy lat.
Oryginalny kebab to kawałki mięsa pieczone na rożnie, podawane w dziesiątkach, a może nawet setkach różnych odsłon. Trudno tu mówić o jedynym słusznym kebabie – to jakby ktoś zapytał o to, z czym robi się tradycyjne polskie pierogi. Podobnie sytuacja wygląda z zapisem – ile miejsc pochodzenia, tyle nazewnictw. Dlatego spotkać możemy kebab, kebap, kabab, a nawet kabob (więcej na temat sporu kebab czy kebap w sekcji ciekawostki poniżej).
Sprawdź również jak znaleźć dobrego producenta mięsa do kebabu.
Skąd tak naprawdę pochodzi kebab i kiedy powstał? Gdzie jadło się go jeszcze zanim trafił do innych krajów, takich jak Gruzja, Rumunia czy Grecja, a potem – długą, długą drogą – do Polski? Starożytną ojczyzną kebaba jest Persja. To właśnie tam powstał prawdopodobnie pierwszy street food (jedzony do dziś!) na świecie. Rozwijał się na Bliskim Wschodzie, ale już kilkaset lat p.n.e. wyemigrował do Grecji.
Skąd o tym wiemy? Archeologowie znaleźli liczne ślady dowodzące na to, że w okresie cesarstwa bizantyjskiego miał już miejsce handel kebabem, znamy także zapiski greckich uczonych, z których dowiadujemy się o istnieniu takiego dania. Kebab, jaki jest współcześnie najpopularniejszy, to turecki kebab, który poza granice ojczystego kraju wyemigrował dopiero pod koniec XX wieku, w latach 60./70. – dzisiaj liczbę sprzedanych w Europie kebabów każdego dnia trudno zliczyć w milionach.
Słowo “kabab” w języku perskim to “opiekane mięso”. Różne typy kebaba posiadają w swojej nazwie dopowiedzenie oznaczające sposób przygotowywania potrawy, ale zawsze związane są z najważniejszym członem, czyli właśnie pieczonym/opiekanym mięsem. Dla przykładu: popularny döner kebab to dosłownie “obracające się pieczone mięso”.
Kebab czy kebap? Jak właściwie zapisać nazwę tej potrawy? Okazuje się, że najprawdopodobniej jako kebap określa się oryginalny kebab, tradycyjną turecką uliczną potrawę przygotowywaną zgodnie z zasadami Islamu, podczas gdy kebabem można określić każde danie przygotowane w podobny sposób, nawet to z wykorzystaniem wieprzowiny. Jednak nie oznacza to, że jeśli dana miejscówka ma w nazwie kebab, nie kebap, to nie podaje tradycyjnie przygotowanego kebaba – zawsze warto sprawdzić, jakie mięso do kebaba proponuje… oraz czy ustawiają się do niej kolejki.
Czy wiesz, że 7 stycznia obchodzimy Światowy Dzień Kebaba? To jedno z najbardziej nietypowych świąt w kalendarzu gastronomicznym, ale zdecydowanie warto je zapamiętać i odpowiednio świętować!
Aktualnie największy kebab na świecie to słynny berliński kebab z 2017 roku – bela mięsa ważyła aż 850 kg! Przed tym wydarzeniem tytuł największego kebaba na świecie należał do Australijczyków, którzy na raz upiekli o połowę mniej, bo 413 kilogramów mięsa.
Tak naprawdę nie ma jednego przepisu, który nagle sprawi, że kebab stanie się dietetycznym daniem. Wiele zależy też od oferty danej restauracji. Jednakże – jeśli […]
Jeśli jesteście miłośnikami kebabu i do tego macie kulinarną smykałkę, a czas spędzony w kuchni to dla Was sama przyjemność, z pewnością kiedyś zastanawialiście się, […]
Jako miłośnicy kebabów z pewnością wiecie, jak różnorodne oblicza potrafi mieć ta potrawa w zależności od tego, z którego miejsca pochodzi. Co kraj, to obyczaj […]
Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno
tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl
NIP: 597-100-44-11
Dane kontaktowe