5 lipca 2022

Jak wygląda i smakuje prawdziwy turecki kebab?

 
Jak wygląda i smakuje prawdziwy turecki kebab?

Większość osób kojarzy kebab jako fast food, który można kupić zamiast pizzy, hamburgera czy frytek. Jednak istnieje tak wiele rodzajów tego przysmaku, że może przybrać zupełnie inną formę. Szczególnie odkryjesz to, gdy spróbujesz prawdziwy kebab turecki. Przekonaj się, jakie składniki są wykorzystywane do takiego dania i jak rozpoznać autentyczny smak.

Spis treści

Jak wygląda prawdziwy turecki kebab?

Istnieje sporo rodzajów kebabów, dzięki czemu z jednej strony może to być szybka przekąska, a z drugiej wykwintne danie w luksusowej restauracji. W końcu nie zawsze kebab jest podawany jedynie w bułce z surówkami i sosami. Zwróć uwagę na to, że najważniejszą różnicą między tym, jak smakuje kebab turecki w Polsce, a w kraju pochodzenia jest to, że tam nie wykorzystuje się wieprzowiny. Przede wszystkim jest podawany z baraniną i wołowiną, a rzadziej z drobiem.

Jeśli zastanawiasz się, jak wygląda prawdziwy turecki kebab, to zwróć uwagę na to, że w przypadku tej potrawy najważniejsza jest wysoka jakość mięsa. Dlatego kebab jest podawany jedynie w cienkim placku lavas – bez żadnych dodatków. Dzięki temu możesz poczuć wyrazisty i soczysty smak mięsa.

W jakiej postaci występuje turecki kebab?

Doner kebab

To właśnie doner kebab jest najpopularniejszą odmianą tego dania. W tym przypadku mięso jest przygotowywane na obrotowym rożnie. Już po upieczeniu jest cięte na cienkie kawałki, a następnie podawane na placku lavas. Czasem na talerzu znajdują się też różne dodatki np. sos pomidorowy, cebula i natka pietruszki. Dzięki temu kebab turecki zyskuje wyjątkowo ziołowy i aromatyczny smak.

Iskender kebab

Iskender kebab pochodzi z Bursy. To bardzo sycąca i kaloryczna wersja. Podobnie, jak w przypadku doner kebab, tak również i w tym przypadku mięso jest pokrojone w cienkie plastry. Jednak ten kebab turecki je się z chrupiącym pieczywem pide. Następnie mięso jest polewane sosem pomidorowym i gorącym, rozpuszczonym masłem. Takie danie jest podawane z jogurtem naturalnym i grillowanymi warzywami – przede wszystkim z pomidorami i zieloną papryką

Adana kebab

Kebab turecki dla miłośników mielonego mięsa z baraniny – to zdecydowanie adana kebab. Do przyrządzenia tej potrawy wykorzystuje się też tłuszcz z ogona, dzięki czemu jest tak soczyste, a do tego ma naprawdę wyrazisty smak. Jeszcze bardziej podkreślają to ostre przyprawy. Mięso jest ręcznie formowane na metalowym szpikulcu, a później pieczone na poziomym ruszcie. Zazwyczaj podaje się go na talerzu z surową cebulą, kaszą bulgur, cienkim chlebkiem oraz grillowanymi warzywami.

Sis kebab

Sis kebab to lekka wersja, która nadaje się na szybką przekąskę. W tym przypadku mięso jest pokrojone w kostkę, a później nabijane na szaszłyk. Taki upieczony turecki kebab jest podawany na talerzu z kaszą oraz grillowanymi warzywami. Czasem przyjmuje też nieco inną formę, a wtedy przypomina doner kebab. Wówczas mięso jest zawijane w cienkie ciasto – do środka dodaje się również cebulę.

Jak smakuje prawdziwy turecki kebab?

Mnogość rodzajów sprawia, że turecki kebab może być naprawdę ostry, intensywny bądź nieco bardziej ziołowy. Poza tym najważniejszym elementem jest mięso, więc to właśnie sposób przygotowania i wykorzystane przyprawy w znaczącym stopniu decydują o tym, jak będzie smakować ta potrawa. Właśnie z tego powodu dodatki mają jedynie uzupełniać, a nie przyćmiewać aromat mięsa.

Produkcja mięsa do kebaba to również domena naszej firmy. Jeśli więc prowadzisz lokal gastronomiczny i chcesz spełnić oczekiwania nawet najbardziej wymagających Klientów, to koniecznie się z nami skontaktuj. Sprawdź też jak otworzyć kebab, który będzie zyskownym biznesem!


Facebook, LinkedIn

O Autorze

Izmir Kebab

Firma z polskim kapitałem działającą w branży przetwórstwa mięsnego od 1983 r. Nowoczesne zaplecze techniczne, posiadane uprawnienia do eksportu oraz spełniane przez zakład warunki systemu jakości wymagane w Unii Europejskiej są gwarantem jakości wytwarzanych przez nas produktów.

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Czy kebab jest keto?

Czy kebab jest keto?

Kebab – aromatyczne mięso, soczyste warzywa, charakterystyczny sos… i pita, która dla wielu osób na diecie ketogenicznej stanowi barierę nie do przejścia. Czy miłośnicy tego […]

Iskender kebab – co to takiego?

Iskender kebab – co to takiego?

Kuchnia turecka to prawdziwa mozaika smaków, aromatów i tradycji, a jednym z jej najbardziej rozpoznawalnych ambasadorów jest oczywiście kebab. Jednak w gąszczu różnorodnych wariantów, od […]

Ile kosztuje kebab w Turcji? Przykładowe ceny 

Ile kosztuje kebab w Turcji? Przykładowe ceny 

Kebab to jedno z najpopularniejszych dań w Turcji, które można znaleźć praktycznie na każdym rogu, od ulicznych budek po eleganckie restauracje. Jako symbol tureckiej kuchni, […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe
Click to access the login or register cheese
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
UTI.PL ShieldPRO