10 grudnia 2021

Jakie mięso do kebaba będzie najlepsze?

 
Jakie mięso do kebaba będzie najlepsze?

Trudno znaleźć bardziej popularną potrawę z Bliskiego Wschodu w Polsce niż kebab. Na pewno zauważyłeś przy tym, że ile miejscówek z kebabem, tyle jego rodzajów, i trudno czasem pojąć, który jest tym „oryginalnym”. Jakie mięso do kebaba dodać, by był pyszny i autentyczny? Czy wszystkie 20 rodzajów kebaba jest tak samo autentyczne? I czy sposób podania kebaba wpływa na to, co powinno się w nim znaleźć? Po tym artykule z łatwością przygotujesz ulubione tureckie danie w domu.

Mięso w kebabie: baranina, wieprzowina, a może kurczak?

Wnętrze kebaba to najczęściej mięso podane z warzywami lub surówką oraz sosem. Trudno jednak znaleźć informacje na temat tego, jakie powinno być mięso w kebabie – a raczej odpowiedzi jest tak wiele, że zwyczajnie trudno wybrać jedną. 

Wybór mięsa zależy najczęściej od rodzaju kebaba, ale jedno jest pewne – w tradycyjnym kebabie, którejkolwiek jego odsłony byś nie wybrał, nigdy nie znajdzie się wieprzowina. Jest to przede wszystkim uwarunkowane kulturowo, dlatego jeśli chcesz sam przygotować autentyczny kebab – masz jeden dylemat mniej. Zapoznajmy się na początku z rodzajami kebaba, by zrozumieć, z czego jest kebab w tradycyjnej odsłonie.

Czy można zrobić kebab z wieprzowiną?

Czy jeśli natrafisz na mieście na kebab z mięsem wieprzowym oznacza to, że powinieneś omijać go szerokim łukiem? Niekoniecznie – właściciele miejsc z kebabem czasami dopasowują się do lokalnych gustów, poszerzając swoją ofertę. Jeśli jednak chcesz spróbować prawdziwego kebaba, szukaj mięsa jagnięcego, wołowego, baraniny, a nawet drobiu – nigdy nie wieprzowiny.

Walory smakowe mięsa w kebabie i dodatków

Wybór często zależy od tego, jak przyrządzony lubisz swój kebab. Jakie mięso do niego dodać? Jakie dodatki? I czy podasz go na szpikulcu, w bułce czy tortilli? Nie bój się eksperymentować zarówno z formą podania, jak i przyprawieniem oraz rodzajami mięsa. Jeśli chodzi o zioła i dodatki, przygotuj sumak, kmin rzymski (kumin), paprykę wędzoną w proszku, sól, czosnek, cebulę.

Mięso w kebabie i skład potrawy

Z czego jest kebab? Jeśli chodzi o to, co znajduje się wewnątrz kebaba, wszystko zależy od miejsca, w którym go kupujesz. Warto zaznaczyć, że dobry kebab składa się wyłącznie z sosu, wysokiej jakości świeżego pieczonego mięsa oraz warzyw. To tradycyjne tureckie danie uliczne (streetfood), więc jego przygotowanie jest szybkie i proste. Jeśli chcesz odtworzyć go w domu – nic trudnego! Przygotuj ulubiony placek pszenny, pitę czy bułkę, wybierz pyszny przepis na kebab i działaj. 

Wskazówka: tradycyjne mięso do kebaba zawiera dużo tłuszczu. Nie oszczędzaj na nim, by osiągnąć wymarzony smak!

A może marzysz o własnym kebabie? Jeśli tak to sprawdź, jak otworzyć kebab i wykreować kultowe miejsce na mapie Twojego miasta.


Facebook, LinkedIn

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Gdzie kupić mięso do kebaba? Poradnik

Gdzie kupić mięso do kebaba? Poradnik

Kebab jest niezwykle popularną potrawą, kupowaną zwykle w wersji na wynos. Łączy w sobie aromatyczne mięso, warzywa, sosy i bułkę, pitę lub pszenny placek. Dobór […]

Jak wygląda produkcja mięsa do kebaba?

Jak wygląda produkcja mięsa do kebaba?

Kebab jest bardzo popularną potrawą od razu kojarzącą się z kuchnią wschodnią. W Polsce można zakupić ją niemal na każdym rogu, w małych budynkach, często […]

Skąd pochodzi kebab? Historia i ciekawostki

Skąd pochodzi kebab? Historia i ciekawostki

Choć prawdopodobnie każdy kiedyś spróbował kebaba, to mało kto zna jego pochodzenie (poza raczej ogólną informacją, że jest z krajów arabskich – a i to […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe