10 grudnia 2021
Spis treści
Trudno znaleźć bardziej popularną potrawę z Bliskiego Wschodu w Polsce niż kebab. Na pewno zauważyłeś przy tym, że ile miejscówek z kebabem, tyle jego rodzajów, i trudno czasem pojąć, który jest tym „oryginalnym”. Jakie mięso do kebaba dodać, by był pyszny i autentyczny? Czy wszystkie 20 rodzajów kebaba jest tak samo autentyczne? I czy sposób podania kebaba wpływa na to, co powinno się w nim znaleźć? Po tym artykule z łatwością przygotujesz ulubione tureckie danie w domu.
Wnętrze kebaba to najczęściej mięso podane z warzywami lub surówką oraz sosem. Trudno jednak znaleźć informacje na temat tego, jakie powinno być mięso w kebabie – a raczej odpowiedzi jest tak wiele, że zwyczajnie trudno wybrać jedną.
Wybór mięsa zależy najczęściej od rodzaju kebaba, ale jedno jest pewne – w tradycyjnym kebabie, którejkolwiek jego odsłony byś nie wybrał, nigdy nie znajdzie się wieprzowina. Jest to przede wszystkim uwarunkowane kulturowo, dlatego jeśli chcesz sam przygotować autentyczny kebab – masz jeden dylemat mniej. Zapoznajmy się na początku z rodzajami kebaba, by zrozumieć, z czego jest kebab w tradycyjnej odsłonie.
Czy jeśli natrafisz na mieście na kebab z mięsem wieprzowym oznacza to, że powinieneś omijać go szerokim łukiem? Niekoniecznie – właściciele miejsc z kebabem czasami dopasowują się do lokalnych gustów, poszerzając swoją ofertę. Jeśli jednak chcesz spróbować prawdziwego kebaba, szukaj mięsa jagnięcego, wołowego, baraniny, a nawet drobiu – nigdy nie wieprzowiny.
Wybór często zależy od tego, jak przyrządzony lubisz swój kebab. Jakie mięso do niego dodać? Jakie dodatki? I czy podasz go na szpikulcu, w bułce czy tortilli? Nie bój się eksperymentować zarówno z formą podania, jak i przyprawieniem oraz rodzajami mięsa. Jeśli chodzi o zioła i dodatki, przygotuj sumak, kmin rzymski (kumin), paprykę wędzoną w proszku, sól, czosnek, cebulę.
Z czego jest kebab? Jeśli chodzi o to, co znajduje się wewnątrz kebaba, wszystko zależy od miejsca, w którym go kupujesz. Warto zaznaczyć, że dobry kebab składa się wyłącznie z sosu, wysokiej jakości świeżego pieczonego mięsa oraz warzyw. To tradycyjne tureckie danie uliczne (streetfood), więc jego przygotowanie jest szybkie i proste. Jeśli chcesz odtworzyć go w domu – nic trudnego! Przygotuj ulubiony placek pszenny, pitę czy bułkę, wybierz pyszny przepis na kebab i działaj.
Wskazówka: tradycyjne mięso na kebab zawiera dużo tłuszczu. Nie oszczędzaj na nim, by osiągnąć wymarzony smak!
A może marzysz o własnym kebabie? Jeśli tak to sprawdź, jak otworzyć kebab i wykreować kultowe miejsce na mapie Twojego miasta.
Na pewno słyszeliście o szczególnym podejściu do niektórych wyrobów, które ma odróżnić je od ich typowych, powszechnie spotykanych wersjach. Dla przykładu – rzemieślnicze piwo oparte […]
Kto z nas nie lubi popularnego w naszym kraju rollo, czyli kebaba w tortilli bądź innym cienkim placku? Nie da się ukryć, że ten rodzaj […]
Kebab to danie dla wszystkich, bez wyjątku! Każdy powinien móc cieszyć się pysznym smakiem mięsa skrawanego z donera. Niestety – czasem zdarza się, że któryś […]
Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno
tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl
NIP: 597-100-44-11
Dane kontaktowe