2 maja 2025

Jak przygotować kebab w piekarniku? Przepis

 
Jak przygotować kebab w piekarniku? Przepis

Przygotowanie kebabu w piekarniku we własnym domu to dla wielu pasjonatów dobrego jedzenia szansa na stworzenie dania, które jakością i smakiem przewyższy to, co często dostępne jest w przydrożnych budkach czy nawet restauracjach. Możliwość samodzielnego wyboru każdego składnika, od świeżego mięsa po chrupiące warzywa i aromatyczne sosy, daje pełną kontrolę nad efektem końcowym, pozwalając dostosować go idealnie do indywidualnych preferencji. Ta personalizacja sprawia, że domowy kebab z piekarnika może stać się Twoim popisowym daniem, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jak go przygotować? Już tłumaczymy!

Spis treści:

Dlaczego kebab w piekarniku to dobry wybór?

Kebab z piekarnika to świetne rozwiązanie dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kebaba bez potrzeby używania specjalistycznego sprzętu jak rożen czy grill. To nie tylko opcja wygodna, ale i zdrowsza, bo mamy pełną kontrolę nad składem mięsa, ilością tłuszczu i dodatkami. Przy odpowiednim przygotowaniu, kebab z piekarnika może być równie soczysty i aromatyczny jak ten z budki. Sekret tkwi w marynacie, sposobie układania mięsa i pieczeniu.

Domowy kebab pozwala uniknąć sztucznych dodatków i konserwantów, które często znajdują się w kebabach kupowanych na mieście. Własnoręczne przygotowanie tego dania daje też satysfakcję i możliwość eksperymentowania ze smakami.

A w naszym poprzednim artykule, tłumaczymy, jak zamarynować mięso na kebaba!

Kebab w piekarniku – przepis krok po kroku

Aby przygotować kebab w piekarniku, potrzebujemy kilku podstawowych składników i akcesoriów. Oto sprawdzony przepis:

Składniki na domowy kebab w piekarniku:

Przeczytaj również: Jak zrobić przyprawę kebab gyros?

Przygotowanie kebaba w piekarniku:

  1. Mięso na kebaba kroimy w cienkie plastry i delikatnie rozbijamy.
  2. W misce mieszamy jogurt z przyprawami, dodajemy mięso i dokładnie obtaczamy.
  3. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  4. Cebulę przekrawamy na pół i wbijamy w nią patyczki do szaszłyków, tworząc stelaż.
  5. Na patyczki nabijamy plastry mięsa, tworząc wieżę.
  6. Całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 90 minut.

Domowy kebab z piekarnika – jak podać, by smakował jeszcze lepiej?

Po upieczeniu kebaba warto odstawić go na kilka minut, aby mięso odpoczęło i nie wypłynęły z niego wszystkie soki podczas krojenia. Następnie ostrym nożem kroimy mięso w cienkie plastry, zaczynając od góry – dokładnie tak, jak robią to profesjonaliści przy rożnie. Tak przygotowany domowy kebab z piekarnika można podawać na wiele sposobów.

Najpopularniejsza wersja to oczywiście kebab w bułce typu pita lub w tortilli. Do środka wkładamy świeże warzywa – sałatę, pomidora, ogórka, czerwoną cebulę – oraz sosy. Alternatywą jest podanie mięsa z frytkami i surówką – np. z kapusty pekińskiej, marchwi i jabłka. To klasyczny zestaw, który smakuje prawie każdemu. Jeśli zależy nam na wersji fit, można sięgnąć po kaszę bulgur, kuskus albo warzywa z grilla.

Kebab z piekarnika? Prosto, smacznie i domowo

Jeśli zastanawiasz się, kebab w piekarniku jak zrobić, to wystarczy trochę cierpliwości i dobre składniki. Efekt? Danie, które bije na głowę kebaba z budki. 

Dla osób, które cenią sobie wygodę, a jednocześnie chcą jeść dobrze, kebab domowy z piekarnika to strzał w dziesiątkę. Można go przygotować z wyprzedzeniem, zamarynować mięso wieczorem i upiec następnego dnia. To idealna opcja zarówno na rodzinny obiad, jak i kolację ze znajomymi. Smacznego!


Facebook, LinkedIn

O Autorze

Izmir Kebab

Firma z polskim kapitałem działającą w branży przetwórstwa mięsnego od 1983 r. Nowoczesne zaplecze techniczne, posiadane uprawnienia do eksportu oraz spełniane przez zakład warunki systemu jakości wymagane w Unii Europejskiej są gwarantem jakości wytwarzanych przez nas produktów.

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Kebab a gyros — różnice

Kebab a gyros — różnice

Kebab i gyros to jedne z najpopularniejszych dań ulicznych na świecie. W wielu krajach — w tym w Polsce — ich nazwy są stosowane zamiennie […]

Alergeny w kebabie – na co uważać i jak informować klientów?

Alergeny w kebabie – na co uważać i jak informować klientów?

Alergie pokarmowe to problem, który dotyczy milionów Polaków, a liczba osób zmagających się z tym schorzeniem ciągle rośnie. Dla wielu z nich zwykła wizyta w […]

Jak przygotować kebab w piekarniku? Przepis

Jak przygotować kebab w piekarniku? Przepis

Przygotowanie kebabu w piekarniku we własnym domu to dla wielu pasjonatów dobrego jedzenia szansa na stworzenie dania, które jakością i smakiem przewyższy to, co często […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe
Click to access the login or register cheese
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
UTI.PL ShieldPRO