21 listopada 2022
Kebab kojarzy się z mięsem, surówką i sosem podanymi w bułce lub picie. Trzeba jednak wiedzieć, że potrawa ta może przyjmować także wiele innych form, w zależności od miejsca je pochodzenia. Jakie są najpopularniejsze rodzaje kebaba? Czym się cechują?
Spis treści
Na świecie znaleźć można różne rodzaje kebaba. Odmienny skład i sposób przygotowania zależą przede wszystkim od pochodzenia potrawy. Kebab turecki jest bowiem daniem, które w ciągu wielu lat ewoluowało i rozprzestrzeniło się nie tylko po sąsiednich państwach, lecz także całym świecie. Tam, gdzie powstał kebab, również je się go w różnych formach, a tradycje kulinarne zależą przede wszystkim od regionu. W niektórych miejscach mięso marynuje się w mleku, a w innych podaje się go w nietypowym pieczywie.
Iskender kebab to mięso położone na pieczywie tureckim oraz jogurcie, polane sosem pomidorowym i roztopionym masłem. Całość wzbogaca się grillowanymi warzywami. To bardzo kaloryczna i mocno sycąca potrawa. Tłuszcz jest jednak nośnikiem smaku, dlatego Iskender kebab cieszy się ogromną popularnością.
Döner kebab to jeden z najpopularniejszych rodzajów tej potrawy. Przygotowuje się go z użyciem mięsa wołowego lub drobiowego, marynowanego w przyprawach przed pieczeniem. Podaje się je z surówkami i sosem – najczęściej używa się takich warzyw, jak kukurydza, ogórki czy pomidory. W oryginalnej recepturze Döner kebab wzbogaca się o ser owczy. Oryginalną potrawę tego typu podaje się w picie.
Dürüm döner to mniej popularny rodzaj kebaba. Przygotowuje się go z mięsa, które marynuje się w mleku i cebuli. Oryginalnie potrawa ta zawiera także kapustę czerwoną i białą, ogórka oraz pomidora. Do całości dodaje się też sos, a następnie zawija w placku o nazwie lawasz. Tradycyjnie taki kebab je się w towarzystwie napoju z wody i jogurtu.
Patlican kebab to bardzo nietypowa forma tej potrawy. Oprócz mięsa zawiera on także bakłażan, podawany w formie szaszłyka. Całość uzupełniają również warzywa grillowane. Potrawę podaje się na talerzu, bez użycia pieczywa.
To potrawa pochodząca z tureckiego miasta położonego na południu. Składa się ona z mielonego mięsa wołowego podawanego w wersji pikantnej. Nadziewa się je na szpikulce, a następnie opieka z każdej strony, tak jak ma to miejsce w przypadku standardowych kebabów podawanych w polskich lokalach gastronomicznych. Mięso podaje się w chlebkach w kształcie łódki.
Lokma kebab powstaje natomiast z użyciem mięsa wołowego lub jagnięcego. Jest ono mielone, pieczone i zawijane w lawasz. Całość polewa się sosem pomidorowym oraz jogurtem. Potrawę podaje się z grillowanymi warzywami, na talerzu.
Tak duży wybór rodzajów kebaba pozwala na dopasowanie odpowiedniego do swoich preferencji smakowych. Niektóre wersje tej potrawy można zabrać ze sobą na spacer – mowa tu o daniach podawanych w lawaszu czy picie. Istnieją jednak rodzaje kebabów, które wymagają polania sosem na talerzu lub podanie w towarzystwie osobnych warzyw.
Na smak kebaba wpływa też jakość wykorzystywanych składników. Mowa tu przede wszystkim o mięsie, a także sosach czy surówkach. Powinny pochodzić ze sprawdzonych źródeł. Gdzie kupić mięso do kebaba, które będzie zachwycać swoim smakiem? Najlepiej postawić na ofertę firm dostarczających jedzenie od lokalnych, sprawdzonych hodowców.
O Autorze
Ostatnio na blogu
Kebab to danie, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatycznemu zestawowi przypraw. Jeśli jednak starasz się prowadzić zdrowy tryb życia […]
Serwowanie mięsa kebab w formie dania głównego to doskonała okazja, aby zaprezentować swoje umiejętności kulinarne oraz zaskoczyć gości oryginalnością i estetyką. Organizujesz imprezę i chcesz […]
Udana i wspominana jeszcze długo po fakcie impreza to efekt nie tylko doboru odpowiedniej muzyki i samej atmosfery, ale również przysmaków, które podbiją podniebienia wszystkich […]
Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno
tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl
NIP: 597-100-44-11
Dane kontaktowe