21 listopada 2022

Jakie są rodzaje kababa i czym się charakteryzują?

 
Jakie są rodzaje kababa i czym się charakteryzują?

Spis treści

Kebab kojarzy się z mięsem, surówką i sosem podanymi w bułce lub picie. Trzeba jednak wiedzieć, że potrawa ta może przyjmować także wiele innych form, w zależności od miejsca je pochodzenia. Jakie są najpopularniejsze rodzaje kebaba? Czym się cechują?

Rodzaje kebabów a ich pochodzenie

Na świecie znaleźć można różne rodzaje kebaba. Odmienny skład i sposób przygotowania zależą przede wszystkim od pochodzenia potrawy. Kebab turecki jest bowiem daniem, które w ciągu wielu lat ewoluowało i rozprzestrzeniło się nie tylko po sąsiednich państwach, lecz także całym świecie. Tam, gdzie powstał kebab, również je się go w różnych formach, a tradycje kulinarne zależą przede wszystkim od regionu. W niektórych miejscach mięso marynuje się w mleku, a w innych podaje się go w nietypowym pieczywie.

Iskender kebab

Iskender kebab to mięso położone na pieczywie tureckim oraz jogurcie, polane sosem pomidorowym i roztopionym masłem. Całość wzbogaca się grillowanymi warzywami. To bardzo kaloryczna i mocno sycąca potrawa. Tłuszcz jest jednak nośnikiem smaku, dlatego Iskender kebab cieszy się ogromną popularnością.

Döner kebab

Döner kebab to jeden z najpopularniejszych rodzajów tej potrawy. Przygotowuje się go z użyciem mięsa wołowego lub drobiowego, marynowanego w przyprawach przed pieczeniem. Podaje się je z surówkami i sosem – najczęściej używa się takich warzyw, jak kukurydza, ogórki czy pomidory. W oryginalnej recepturze Döner kebab wzbogaca się o ser owczy. Oryginalną potrawę tego typu podaje się w picie.

Dürüm döner

Dürüm döner to mniej popularny rodzaj kebaba. Przygotowuje się go z mięsa, które marynuje się w mleku i cebuli. Oryginalnie potrawa ta zawiera także kapustę czerwoną i białą, ogórka oraz pomidora. Do całości dodaje się też sos, a następnie zawija w placku o nazwie lawasz. Tradycyjnie taki kebab je się w towarzystwie napoju z wody i jogurtu.

Rodzaje kebaba

Patlican kebab

Patlican kebab to bardzo nietypowa forma tej potrawy. Oprócz mięsa zawiera on także bakłażan, podawany w formie szaszłyka. Całość uzupełniają również warzywa grillowane. Potrawę podaje się na talerzu, bez użycia pieczywa.

Adana kebab

To potrawa pochodząca z tureckiego miasta położonego na południu. Składa się ona z mielonego mięsa wołowego podawanego w wersji pikantnej. Nadziewa się je na szpikulce, a następnie opieka z każdej strony, tak jak ma to miejsce w przypadku standardowych kebabów podawanych w polskich lokalach gastronomicznych. Mięso podaje się w chlebkach w kształcie łódki.

Lokma kebab

Lokma kebab powstaje natomiast z użyciem mięsa wołowego lub jagnięcego. Jest ono mielone, pieczone i zawijane w lawasz. Całość polewa się sosem pomidorowym oraz jogurtem. Potrawę podaje się z grillowanymi warzywami, na talerzu.

Jakie rodzaje kababa smakują najlepiej?

Tak duży wybór rodzajów kebaba pozwala na dopasowanie odpowiedniego do swoich preferencji smakowych. Niektóre wersje tej potrawy można zabrać ze sobą na spacer – mowa tu o daniach podawanych w lawaszu czy picie. Istnieją jednak rodzaje kebabów, które wymagają polania sosem na talerzu lub podanie w towarzystwie osobnych warzyw.

Na smak kebaba wpływa też jakość wykorzystywanych składników. Mowa tu przede wszystkim o mięsie, a także sosach czy surówkach. Powinny pochodzić ze sprawdzonych źródeł. Gdzie kupić mięso do kebaba, które będzie zachwycać swoim smakiem? Najlepiej postawić na ofertę firm dostarczających jedzenie od lokalnych, sprawdzonych hodowców.


Facebook, LinkedIn

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Jak przygotować przekąski kebabowe na imprezę? 4 smaczne propozycje

Jak przygotować przekąski kebabowe na imprezę? 4 smaczne propozycje

Udana i wspominana jeszcze długo po fakcie impreza to efekt nie tylko doboru odpowiedniej muzyki i samej atmosfery, ale również przysmaków, które podbiją podniebienia wszystkich […]

Jak zapakować kebab na wynos? Poradnik 

Jak zapakować kebab na wynos? Poradnik 

Spis treści W co i jak zapakować kebab na wynos? Wybór opakowania Kebab na wynos – jak zapakować danie krok po kroku Z pewnością przyznacie, […]

Kebab kraftowy. Co to takiego i jak go przyrządzić?

Kebab kraftowy. Co to takiego i jak go przyrządzić?

Na pewno słyszeliście o szczególnym podejściu do niektórych wyrobów, które ma odróżnić je od ich typowych, powszechnie spotykanych wersjach. Dla przykładu – rzemieślnicze piwo oparte […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe