6 lutego 2023
Gemüse Kebab to potrawa kochana przez mieszkańców Berlina. Danie typu fast food jest szybką, sycącą przekąską, którą można zabrać ze sobą w dowolne miejsce i jeść w trakcie spaceru. Z czego składa się Gemüse Kebab? Jak go przygotować?
Spis treści
W Polsce można znaleźć wiele lokali gastronomicznych i małych, ulicznych budek serwujących Gemüse Kebab. Co to jest? To nic innego jak szybkie danie typu fast-food, wywodzące się ze starożytnej Persji. Ponad 50 lat temu trafiło do Niemiec, gdzie zostało delikatnie zmodyfikowane. Tradycyjny Gemüse Kebab zawiera świeże mięso i pieczone warzywa.
Gemüse Kebab w tłumaczeniu oznacza kebaba z warzywami. W skład tej potrawy najczęściej wchodzi papryka, bakłażan, cukinia i ziemniaki. Można je upiec lub zgrillować. Zgodnie z oryginalnym przepisem w Gemüse Kebab nie powinny znaleźć się frytki.
Istnieją również mniej typowe produkty dodawane do Gemüse Kebab. Przepis na tę potrawę niekiedy obejmuje kozi ser, pietruszkę, a nawet miętę. Składniki te pozwalają podbić smak mięsa i pieczonych warzyw. W niektórych lokalach gastronomicznych wprowadza się jeszcze odważniejsze modyfikacje.
Jak przygotować Kebab Gemüse? Najważniejszym składnikiem tej potrawy jest oczywiście mięso. Właściciele lokali gastronomicznych często stawiają na całe bloki, które wystarczy umieścić na rożnie i ścinać tuż przed podaniem. To sposób na utrzymanie mięsa w odpowiedniej temperaturze, bez jego przypalania czy nadmiernego wysuszenia. Wybierając odpowiedni produkt, trzeba jednak pamiętać o jego jakości. Mięso do Gemüse Kebab powinno pochodzić ze sprawdzonych hurtowni kebabu, w których nie stosuje się sztucznych dodatków.
Gemüse Kebab można przygotować w różnych wersjach. Tradycyjnie potrawa ta zawiera baraninę, ale w Polsce dużą popularnością cieszy się też kurczak. W Gemüse Kebab pod żadnym pozorem nie można umieścić wieprzowiny.
Mięso należy także odpowiednio przyprawić. Dobór składników zależy od preferencji smakowych danej osoby. Gotowe bloki zwykle zawierają już przyprawy, dlatego wystarczy jedynie ściąć je ostrym nożem, bez dodatkowego marynowania.
Oprócz pieczonych warzyw i mięsa ważnym składnikiem kebaba jest też bułka lub pita. Warto wybierać wypieki jakościowe lub przygotować je samodzielnie. Wystarczy mąka, woda, sól i drożdże. Świeże pity przygotowane w lokalu serwującym kebab smakują znacznie lepiej niż te rozmrożone, co może zachęcić klientów do ponownego odwiedzenia danego miejsca.
Obecnie konkurencja wśród lokali serwujących kebab jest ogromna, dlatego wiele punktów chce wyróżnić się nietypowym menu. Najważniejsze składniki Gemüse Kebab to pieczone warzywa i mięso. Oprócz nich w ciekawszych wersjach tej potrawy pojawiają się np. orzechy czy sos mango. Na rynku znaleźć można także odsłony wegetariańskie i wegańskie, z roślinną alternatywą dla mięsa.
Tradycyjny Gemüse Kebab nie zawiera m.in. frytek. Zamiast nich w potrawie znaleźć można pieczone ziemniaki, w formie grubych plasterków czy ćwiartek. W Gemüse Kebab nie powinna znaleźć się kapusta pekińska czy sos do kebaba na bazie majonezu. W Polsce spotkać można wersję tej potrawy z kapustą kiszoną, jednak nie jest ona zgodna z tradycyjnymi recepturami.
W kebabie ogromne znaczenie ma też mięso. Warto stawiać na produkty jakościowe, zamiast tanich mielonek. W Gemüse Kebab można umieścić świeże warzywa, jednak podstawą są te pieczone lub grillowane.
Sprawdź również czym jest kebab amerykański.
Na pewno słyszeliście o szczególnym podejściu do niektórych wyrobów, które ma odróżnić je od ich typowych, powszechnie spotykanych wersjach. Dla przykładu – rzemieślnicze piwo oparte […]
Kto z nas nie lubi popularnego w naszym kraju rollo, czyli kebaba w tortilli bądź innym cienkim placku? Nie da się ukryć, że ten rodzaj […]
Kebab to danie dla wszystkich, bez wyjątku! Każdy powinien móc cieszyć się pysznym smakiem mięsa skrawanego z donera. Niestety – czasem zdarza się, że któryś […]
Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno
tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl
NIP: 597-100-44-11
Dane kontaktowe