23 stycznia 2023

Baranina w kebabie – rodzaje, przygotowanie i cena

 
Baranina w kebabie – rodzaje, przygotowanie i cena

Tradycyjny kebab zawiera mięso baranie, a także surówki i ser owczy. Nie we wszystkich lokalach potrawa ta jest dostępna w swojej oryginalnej postaci. Aby przygotować tradycyjny, turecki kebab, niezbędne są odpowiednie składniki. Co warto wiedzieć o baraninie do kebaba? Jakie mięso sprawdzi się najlepiej?

Spis treści

Tradycyjny kebab a baranina

W Polsce znaleźć można wiele restauracji, które serwują kebab. Baranina nie jest jednak najpopularniejszą z dostępnych opcji. Pojawia się ona raczej w droższych lokalach, przygotowujących dania tureckie zgodnie z ich oryginalną recepturą. W większości budek baranina jest zastępowana wołowiną, a nawet kurczakiem. Takie potrawy wciąż są zgodne ze sztuką – w kebabie nie może pojawić się jedynie wieprzowina. Jeśli jednak chcesz zachować oryginalny smak kebaba, postaw na kebab z baraniną.

Kebab popularny w Polsce, czyli döner kebab – tradycyjny kebab z baraniny

W Polsce największą popularnością cieszy się jedna z ponad 20 odmian kebaba, czyli döner kebab. Tradycyjnie potrawa ta zawiera właśnie baraninę oraz surówkę i ser owczy. Wiele ulicznych budek z jedzeniem oferuje jednak wariacje na temat tego dania, a nie prawdziwy döner kebab. W takich potrawach pojawia się wołowina, kurczak i sos do kebaba, którego nie ma w tradycyjnym tureckim daniu. Jeśli chcesz trafić ze swoją ofertą do miłośników oryginalnych receptur, pamiętaj, by nie zastępować baraniny innymi gatunkami mięs. Tylko wtedy serwowane danie będzie można określić mianem döner kebab.

Jaką baraninę do kebaba wybrać?

W tradycyjnej tureckiej potrawie najważniejsza jest baranina. Kebab powinien bazować na mięsie, otoczonym niewielką ilością surówki oraz sosu. Nie bez znaczenia jest jakość tego składnika. Warto wybierać mięso świeże, pochodzące ze sprawdzonych źródeł. Ważne, by w hodowli nie były stosowane antybiotyki i substancje, które mają sztucznie zwiększyć masę zwierząt. Jakie przyprawy do baraniny są najlepsze?

Baranina jako mięso do kebaba musi zostać również odpowiednio przyprawiona. Dobrze sprawdzi się:

Właściwe doprawienie jest ważne, ale nie można z nim przesadzać. Baranina w kebabie musi bowiem zachować swój oryginalny smak.

Jeśli chodzi o mięso na kebab po przyprawieniu, powinno trafić na specjalny ruszt. Dzięki temu będzie można je łatwiej ścinać tuż przed włożeniem do pity. W niektórych restauracjach jako alternatywę dla tradycyjnego posypywania mięsa przyprawami stosuje się marynatę. W takim przypadku, zanim baranina trafi na ruszt, trzeba usunąć z niej nadmiar wody. W innym przypadku blok mięsa zacznie się rozpadać.

Jaka jest cena baraniny do kebaba?

Najważniejszym składnikiem tej tradycyjnej tureckiej potrawy jest baranina. Cena takiego mięsa różni się w zależności od jego jakości. Nie warto na nim oszczędzać, ponieważ jest to najbardziej wyrazisty element w całej potrawie. Aby obniżyć koszt dania, można skorzystać z takich miejsc jak hurtownia kebabów, w formie gotowych bloków, które wystarczy tylko umieścić na ruszcie i ścinać tuż przed podaniem.

Obecnie konsumenci stawiają na potrawy jakościowe. Popularnością cieszą się dania zgodne z tradycyjnymi recepturami, które nie tylko sycą, lecz także zapewniają odpowiednie zbilansowanie składników odżywczych. Konkurencja na rynku jest ogromna, dlatego warto postawić na potrawy pozwalające wyróżnić się spośród innych restauracji serwujących kebab. Sposobem na sukces może być m.in. zakupienie jakościowej baraniny do kebaba i unikanie dodatku sztucznych w smaku sosów.

A jeżeli zaciekawiła Cię historia tej potrawy, to koniecznie sprawdź, skąd pochodzi kebab!


Facebook, LinkedIn

O Autorze

Izmir Kebab

Firma z polskim kapitałem działającą w branży przetwórstwa mięsnego od 1983 r. Nowoczesne zaplecze techniczne, posiadane uprawnienia do eksportu oraz spełniane przez zakład warunki systemu jakości wymagane w Unii Europejskiej są gwarantem jakości wytwarzanych przez nas produktów.

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Sztuka krojenia kebaba – jak uzyskać idealne plasterki?

Sztuka krojenia kebaba – jak uzyskać idealne plasterki?

Mięso to najważniejszy składnik kebaba, a jego przygotowanie i perfekcyjne krojenie to dla wielu z nas zagadka. Prawda jest taka, że aby kroić mięso do […]

Kofta kebab – przepis krok po kroku

Kofta kebab – przepis krok po kroku

Kofta kebab to jedno z tych dań, które pokocha każdy miłośnik kuchni Bliskiego Wschodu i Bałkanów. Kofta to mielone mięso doprawione aromatycznymi przyprawami i formowane […]

Jak przygotować kebab z grilla? Przepis

Jak przygotować kebab z grilla? Przepis

Masz ochotę na coś więcej niż klasyczne kiełbasy i karkówkę z grilla? Chcesz przygotować danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale też przyciąga zapachem i […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe
Click to access the login or register cheese
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
UTI.PL ShieldPRO