9 listopada 2022

Co to jest dürüm kebab i jak go zrobić?

 
Co to jest dürüm kebab i jak go zrobić?

Spis treści

Dürüm kebab to jeden z najpopularniejszych rodzajów tego dania. Podaje się go w lawaszu, a nie w tortilli powszechnie używanej w Polsce. Aby jednak dürüm kebab smakował odpowiednio, konieczne jest przygotowanie go zgodnie z tradycyjną recepturą. Jak to zrobić?

Dürüm kebab – co to jest?

W ofercie wielu tureckich lokali gastronomicznych pojawia się dürüm kebab. Co to jest? To nic innego jak potrawa przygotowywana z mięsa marynowanego w mleku i cebuli. Takie połączenie nadaje mu ciekawy aromat, a jednocześnie sprawia, że staje się ono delikatniejsze w smaku. Po kilku godzinach marynowania mięso naciera się oliwą i przyprawami.

Ciekawy jest również kształt dürüm kebaba. Jak sama nazwa mówi, zwija się go w bardzo charakterystyczny sposób. Mięso i warzywa nie są umieszczane w kieszeni w bułce. Wręcz przeciwnie, zawija się je w lawasz. Taka forma podania sprawia, że wewnątrz kebaba można pomieścić znacznie mniej warzyw. Za smak potrawy odpowiada więc w dużej mierze mięso, które musi zostać odpowiednio zamarynowane.

dürüm kebab co to

Co wchodzi w skład dürüm kebaba?

Dürüm kebab bazuje przede wszystkim na mięsie jagnięcym. W polskich lokalach gastronomicznych tę potrawę można spotkać także w wersji wołowej, ale nie jest ona zgodna z tradycyjnymi recepturami. Jak zrobić mięso na kebaba dürüm? Konieczne jest pozostawienie go w marynacie z mleka i cebuli na co najmniej kilka godzin, a następnie wetrzeć przyprawy i upiec. W tym celu wykorzystuje się klasyczne szpikulce.

Jeśli chodzi o warzywa, w dürüm kebabie pojawiają się przede wszystkim papryczki chili oraz kapusta biała i czerwona. Polewa się je sosem, najczęściej czosnkowym lub pikantnym z dodatkiem chili. Oczywiście skład sosów różni się w zależności od lokalu gastronomicznego. Warto jednak stawiać na potrawy przygotowywane zgodnie z tradycyjnymi, tureckimi recepturami.

Tradycje związane z dürüm kebabem

Skąd pochodzi kebab w wersji dürüm? To danie charakterystyczne dla Turcji. Oczywiście jego skład może delikatnie różnić się w zależności od regionu, jednak zaleca się przygotowywanie tej potrawy w tradycyjny sposób.

Najczęściej kebaba w wersji dürüm podaje się ze specjalnym napojem, łączącym w sobie mleko i jogurt. Niektórzy jedzą tę potrawę również w połączeniu z greckimi tzatziki. W Turcji jest to bardzo popularne danie. W ostatnich 30 latach cieszy się ono zainteresowaniem również w Polsce. To właśnie dlatego w wielu polskich miastach można znaleźć oryginalny dürüm kebab przygotowywany przez profesjonalnych kucharzy.

Gdzie spróbować dürüm kebab?

Dürüm kebab nie cieszy się bardzo dużą popularnością w Polsce, ale z pewnością jest warty spróbowania. Dobrym pomysłem okazuje się jednak wybieranie fast foodów pochodzących ze sprawdzonych źródeł. Znaczenie ma przede wszystkim jakość zastosowanych składników. Kluczowe jest przede wszystkim mięso, które stanowi główny składnik tradycyjnej, tureckiej potrawy. Jeśli jest ono odpowiedniej jakości i pochodzi ze sprawdzonego źródła, możesz mieć gwarancję jego doskonałego smaku.

Generalnie dürüm kebab można przygotować również samodzielnie, choć bywa to bardzo problematyczne. Aby mięso zyskało odpowiedni smak, konieczne jest upieczenie go na specjalnym szpikulcu, obracającym się wokół własnej osi. Następnie należy je ściąć, jak ma to miejsce w przypadku wielu innych rodzajów kebabów. Dürüm jest bardzo sycącą potrawą, dlatego sprawdzi się świetnie zwłaszcza jako propozycja na obiad.


Facebook, LinkedIn

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Jak przygotować przekąski kebabowe na imprezę? 4 smaczne propozycje

Jak przygotować przekąski kebabowe na imprezę? 4 smaczne propozycje

Udana i wspominana jeszcze długo po fakcie impreza to efekt nie tylko doboru odpowiedniej muzyki i samej atmosfery, ale również przysmaków, które podbiją podniebienia wszystkich […]

Jak zapakować kebab na wynos? Poradnik 

Jak zapakować kebab na wynos? Poradnik 

Spis treści W co i jak zapakować kebab na wynos? Wybór opakowania Kebab na wynos – jak zapakować danie krok po kroku Z pewnością przyznacie, […]

Kebab kraftowy. Co to takiego i jak go przyrządzić?

Kebab kraftowy. Co to takiego i jak go przyrządzić?

Na pewno słyszeliście o szczególnym podejściu do niektórych wyrobów, które ma odróżnić je od ich typowych, powszechnie spotykanych wersjach. Dla przykładu – rzemieślnicze piwo oparte […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe