17 maja 2023

Jak zrobić kebab w domu? 3 praktyczne porady

 
Jak zrobić kebab w domu? 3 praktyczne porady

Jeśli jesteście miłośnikami kebabu i do tego macie kulinarną smykałkę, a czas spędzony w kuchni to dla Was sama przyjemność, z pewnością kiedyś zastanawialiście się, jak zrobić kebab w domu. Mając swoją ulubioną restaurację często jesteśmy przyzwyczajeni do charakterystycznego smaku ich kebabów – warto jednak otworzyć się na nowe kulinarne przygody! Jedną z nich może być właśnie próba odtworzenia tej potrawy w domu. Jak to zrobić? Sprawdziliśmy to za Was!

Spis treści

Jak przygotować kebab w domu? To zależy od jego rodzaju!

Świat kebabów nie ma przed Wami tajemnic? W takim razie doskonale wiecie, że to danie o niezliczonych odmianach, pochodzących z różnych regionów. Różnią się między sobą nierzadko rodzajem wykorzystywanego mięsa, sposobem jego przyprawienia i kilkoma różnymi detalami, jednak w dużej mierze przybierają formę mięsnych szaszłyków – są to na przykład shish kebab lub lula kebab.

Wymienione powyżej odmiany to dania, które nie będą wymagały od nas sprzętu bardziej specjalistycznego, niż grill (lub patelnia grillowa) oraz odpowiednie patyczki czy szpadki, na które nadziewamy mięso – w przeciwieństwie do doner kebab. A to właśnie ten typ kebaba króluje w restauracjach w naszym kraju i jego cechą charakterystyczną jest mięso ścinane z dużego rożna. Wyposażenia tego rodzaju na próżno szukać w naszych domach, ale jest na to sposób!

Jak zrobić kebab w domu – przepis dla każdego, kto nie posiada rożna

Jak przygotować kebab w domu, w stylu doner – lecz bez rożna? To całkiem proste! Poniżej znajdziecie trzy kroki, które pomogą Wam odtworzyć najchętniej wybierany rodzaj naszego ulubionego dania.

Krok pierwszy – mięso

Jak przygotować mięso bez wykorzystania rożna? Pomyślcie o patyczkach wykorzystywanych do wspomnianych wyżej rodzajów kebaba jako o miniaturowych wersjach tego sprzętu! Na większej ilość patyczków z powodzeniem możecie nawarstwić ulubiony rodzaj mięsa i odpowiednio je ugrillować. Jedyne, czego potrzebujecie to odpowiednio zaostrzony nóż, który pozwoli Wam cienko pokroić mięso, a później skrawać jego płaty z patyczków tak, jak w restauracji z doner kebab.

Mięso oczywiście trzeba odpowiednio przygotować, aby zachowało charakterystyczny smak – jeśli nie wiecie, jak to zrobić, przeczytajcie o tym, jak przyprawić mięso do kebaba.

jak przygotować kebab w domu

Krok drugi – sos

Jak przygotować sos do kebaba w domowym zaciszu? Jeśli zależy Wam na typowym zestawie sosów: łagodnym i ostrym, sprawa jest bardzo prosta.

Oczywiście zastanawiając się, jak zrobić kebab w domu – przepis może zawierać też bardziej tradycyjne sosy, na przykład wyraźnie ziołowy, miętowo-jogurtowy haydari, idealnie pasujący do kebaba z jagnięciny.

Krok trzeci – pieczywo i dodatki

Mając odpowiednio przygotowane, ścięte z patyczków mięso i przygotowany sos – wszystko już zależy od naszych preferencji. Możemy wykorzystać klasyczne bułki, tortille do stworzenia rollo lub bardziej tradycyjne odmiany pieczywa z Bliskiego Wschodu i okolic (pity czy lawasz). Jeśli preferujemy kebab na talerzu lub w boxie albo myślimy nad tym, jak zrobić kebab w domu, który nie będzie zawierał dodatkowych kalorii – nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać go w taki sposób! 

Dowiedz się więcej: Ile kalorii ma kebab?

A co z dodatkami? Przygotowując kebab w domu, jesteśmy w lepszej sytuacji, niż w niejednym lokalu. Klasyczną surówkę możemy przygotować ze świeżych, lokalnych warzyw (a jeśli jesteśmy szczęściarzami – wprost z naszego ogródka). Nic nie stoi też na przeszkodzie, by upiec lub ugrillować wybrane dodatki lub dorzucić do środka coś wyszukanego, czego nie ma w ofercie naszej ulubionej restauracji.

Jak sami widzicie – nawet, jeśli w naszej kuchni nie obraca się rożen, na którym rumieni się doner, z powodzeniem możemy spróbować odtworzyć to pyszne danie ze sprawdzonych, lokalnych składników. Jeśli więc zastanawialiście się, jak przygotować kebab w domu – mamy nadzieję, że już wiecie, jak się do tego zabrać!

Sprawdź także:


Facebook, LinkedIn

O Autorze

Izmir Kebab

Firma z polskim kapitałem działającą w branży przetwórstwa mięsnego od 1983 r. Nowoczesne zaplecze techniczne, posiadane uprawnienia do eksportu oraz spełniane przez zakład warunki systemu jakości wymagane w Unii Europejskiej są gwarantem jakości wytwarzanych przez nas produktów.

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Rollo kebab – co to jest i jak go zrobić? Ile ma kcal?

Rollo kebab – co to jest i jak go zrobić? Ile ma kcal?

Pewnie nie raz spotkałeś się z określeniem “rollo kebab” – i nic w tym dziwnego, bowiem jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów kebaba. Od klasycznej […]

Dietetyczny kebab – co to jest? Przepisy

Dietetyczny kebab – co to jest? Przepisy

Kebab to danie, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatycznemu zestawowi przypraw. Jeśli jednak starasz się prowadzić zdrowy tryb życia […]

Jak pięknie podać danie z mięsem do kebaba, aby zachwycić gości?

Jak pięknie podać danie z mięsem do kebaba, aby zachwycić gości?

Serwowanie mięsa kebab w formie dania głównego to doskonała okazja, aby zaprezentować swoje umiejętności kulinarne oraz zaskoczyć gości oryginalnością i estetyką. Organizujesz imprezę i chcesz […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe
Click to access the login or register cheese
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
UTI.PL ShieldPRO