30 marca 2023
Każdy z nas ma pewne ustalone preferencje co do swoich ulubionych potraw. Są jednak pewne kwestie, które w niezwykłym stopniu różnią miłośników dobrego jedzenia. Czy pizza może zawierać ananasa, która marka będzie zwycięzcą w wielkim pojedynku najpopularniejszych majonezów, czy w serniku powinny znaleźć się rodzynki… i wreszcie kwestia najbliższa naszym sercom – jaki jest najlepszy kebab i co w zasadzie sprawia, że faktycznie mamy ochotę go tak nazwać?
Jak można się domyśleć, sprawa jest złożona, gdyż nie ma dwóch identycznych kebabów i w znacznym stopniu nasz wybór uzależniony będzie od osobistego gustu. Jest jednak kilka aspektów, którym warto się przyjrzeć, analizując zawartość leżącej przed Tobą tortilli, pity czy pudełka. Dlatego z niniejszego artykułu dowiesz się o najważniejszych kwestiach, dzięki którym sprawdzisz, czy myśląc o Twoim ulubionym kebabie „najlepszy” jest rzeczywiście określeniem, na jakie zasługuje.
Spis treści
Aby w możliwie najpełniejszym stopniu ocenić jakość zaserwowanego nam kebaba, potrawę tę należy rozłożyć na czynniki pierwsze – wszak diabeł nierzadko tkwi w szczegółach i warto skupić się właśnie na nich w naszej analizie.
Zacznijmy od najważniejszego elementu, bez którego nasze danie byłoby zwyczajnie niekompletne. Baranina, jagnięcina, wołowina, kurczak? Jakie mięso do kebaba wybrać? Wybór rodzaju mięsa jest kwestią gustu, ale już na etapie obejrzenia lokalu, w którym zamawiasz kebaba, możesz dostrzec, czy mięso jest przechowywane i przygotowywane w odpowiedni sposób – i czy restauracja zamówiła właściwy półprodukt.
Jeśli przy krojeniu z rolki płaty mięsa odpadają wyraźnymi warstwami, świadczącymi o odpowiednim nawarstwieniu kawałków baraniny lub kurczaka – możemy przyznać temu miejscu ważny punkt w rankingu najlepszego kebaba. Jednolite, zbite mięso kręcące się na grillu może zaś świadczyć o wykorzystaniu tanich rolek zawierających mięso oddzielone mechaniczne – dla dobra własnego żołądka omijajmy tego rodzaju miejsca. Warto także wspomnieć o fakcie, iż tradycyjne restauracje serwujące kebab nie będą w swoim menu oferować wieprzowiny.
Odpowiednio dobrane warzywa to kolejny aspekt, bez którego nie może obejść się typowy kebab. Najlepszy skład surówki? To znów kwestia dyskusyjna, ale z pewnością możemy zwrócić uwagę na to, w jaki sposób podchodzi do niej nasz ulubiony lokal. Jeśli warzywa sprawiają wrażenie oklapłych, zlepionych cukrem, jak z taniej, dostępnej hurtowo paczki surówek – to nie będzie najlepszy kebab, jakiego zjemy w życiu. Jeśli jednak widzimy, że obsługa przygotowuje dodatki do kebaba złożone ze świeżych, chrupiących warzyw – lub w idealnej sytuacji dodaje do nich tradycyjne zioła – jesteśmy w dobrym miejscu!
Co spaja całość składników i nadaje ostateczną głębię smaku kebabowi? Oczywiście dobrej jakości sos do kebaba – i tu również wszystko zależy od tego, czy restauracja idzie na łatwiznę, zamawiając gotowe sosy na bazie majonezu (w których nieraz ciężko wyczuć właściwe nuty smakowe), czy tworzy je od podstaw, na bazie naturalnych produktów. Warto zwrócić uwagę, czy prócz typowego podziału na sos łagodny i ostry, w menu znajdziemy również mniej oczywiste pozycje – na przykład sosy ziołowe, z dodatkiem mięty i bazylii. Szerszy wybór sosów, nierzadko opartych na tradycyjnych recepturach może być kolejnym znakiem, że jesteśmy na dobrym tropie w poszukiwaniach najlepszego kebaba.
Niezależnie więc od tego, w jakiej formie otrzymamy nasze danie – najlepszy kebab to określenie, na które zasługują dania, w którym wszystkie wymienione aspekty grają, jak należy. I jeżeli mamy już nieco rozeznania w dostępnych w naszej okolicy kebabach – wcale nie będzie nam trudno dokonać właściwej oceny. Jeśli wchodząc do lokalu w nozdrza uderza nas pyszny zapach świeżo grillowanego mięsa, obsługa stawia wyraźny nacisk na przygotowanie świeżych warzyw i innych tradycyjnych dodatków do Twojego zamówienia, a za ladą stoi wybór własnoręcznie przyrządzonych sosów, już możesz być prawie pewien, jaki będzie następny zjedzony przez Ciebie kebab – najlepszy! A przynajmniej do czasu następnego zamówionego przez Ciebie kebaba…
Sprawdź także:
O Autorze
Ostatnio na blogu
Pewnie nie raz spotkałeś się z określeniem “rollo kebab” – i nic w tym dziwnego, bowiem jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów kebaba. Od klasycznej […]
Kebab to danie, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatycznemu zestawowi przypraw. Jeśli jednak starasz się prowadzić zdrowy tryb życia […]
Serwowanie mięsa kebab w formie dania głównego to doskonała okazja, aby zaprezentować swoje umiejętności kulinarne oraz zaskoczyć gości oryginalnością i estetyką. Organizujesz imprezę i chcesz […]
Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno
tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl
NIP: 597-100-44-11
Dane kontaktowe