11 kwietnia 2023

Co to jest koobideh kebab i jak go przyrządzić?

 
Co to jest koobideh kebab i jak go przyrządzić?

Tym razem w poszukiwaniu rodzajów kebabów, o których mogliście wcześniej nie słyszeć przenosimy się do Persji – dzisiejszego Iranu. To właśnie to miejsce jest ojczyzną kebab koobideh, który często spotkamy także pod inną, podobną nazwą: kubide. W jakiej formie się go serwuje? Co wyróżnia go na tle kebabów z innych regionów świata?

Poniżej znajdziecie najbardziej istotne kwestie związane z koobideh kebab – a czytając dalej nauczycie się, jak go przyrządzić!

Spis treści

Kebab koobideh. Co to za forma kebaba?

Jeśli mieliśmy okazję próbować różnych rodzajów naszej ulubionej potrawy – prawdopodobnie rozpoznacie formę, w jakiej przygotowana jest ta potrawa. Mielone mięso grillowane jest na patyczkach (które w tym wypadku są płaskie i szerokie) i podawane z ryżem oraz grillowanymi warzywami. W mięsie (i na samym talerzu!) nie brak oczywiście aromatycznych przypraw, charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzi.

Forma i sposób przygotowywania tego dania może przypominać nam shish lub lula kebab. Jak jednak przygotować kebab koobideh? Gdzie można znaleźć różnice? Sprawdźmy!

Sposób przygotowania koobideh kebab

Nim przejdziemy do listy składników i późniejszego sposobu postępowania – jeśli chcemy odtworzyć autentyczny proces tworzenia koobideh kebab, warto wyposażyć się w patyczki zwane seekh, dzięki którym mięso będzie miało odpowiednią formę. Typowo opisywaną formę kebaba grilluje się nad mocno rozgrzanymi węgielkami – koobideh najlepiej wyjdzie (i najlepiej będzie smakował!) przygotowywany na świeżym powietrzu. A z innych ciekawostek związanych z tradycjami przygotowywania tego dania – niegdyś mięsa nie mielono, tylko drobno rozbijano na kamieniu!

kebab koobideh

Lista składników poniżej:

  1. Cebulę ścieramy bardzo drobno, dodajemy do mięsa, przyprawiamy obficie solą i pieprzem, dodajemy kurkumę oraz odrobinkę szafranu. W tym momencie należy też opcjonalne składniki, które pomogą kebab koobideh utrzymać swoją formę na patyczkach. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę – najlepiej na całą noc
  2. Zamarynowaną mieszanką mięsa i cebuli okładamy patyczki w jak najbardziej równomierny sposób.
  3. Grillujemy do momentu, aż mięso będzie odpowiednio zarumienione. W tym momencie możemy też wrzucić na grilla ulubione warzywa! Tradycyjnie do koobideh kebab grilluje się cebulę i pomidory.
  4. Przekładamy na talerz i posypujemy sumakiem. Do mięsa możemy podać ryż (oryginalnie chelow – basmati z masłem, solą i szafranem) i warzywa, które w międzyczasie ugrillowaliśmy i przegryzać posiłek listkami mięty. Tak właśnie prezentuje się koobideh!

Jak więc widać – choć ta forma kebaba mogła budzić skojarzenia z lula lub shish kebab, w każdym rodzaju kebaba z różnych stron świata znajdziemy coś unikalnego. Z pewnością warto poznawać inne odsłony tej potrawy – jeśli lubimy odkrywać nowe smaki, odtworzenie jej w domowych warunkach może dać nam sporo frajdy. A jeżeli nie mamy dostępu do grilla lub seekh, ale chcielibyśmy spróbować koobideh kebab – w niejednym polskim mieście znajdziemy restauracje z kuchnią perską, w których przekonamy się, jak powinien smakować.

Mamy nadzieję, że wraz z lekturą mieliście okazję dowiedzieć się więcej o różnorodności panującej w świecie kebabów – i odkryć nowe smaki! Być może kebab koobideh zostanie Waszym nowym ulubionym sposobem na to danie?

Sprawdź także:


Facebook, LinkedIn

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Czy zdrowy kebab istnieje? Jak go przyrządzić?

Czy zdrowy kebab istnieje? Jak go przyrządzić?

Tak naprawdę nie ma jednego przepisu, który nagle sprawi, że kebab stanie się dietetycznym daniem. Wiele zależy też od oferty danej restauracji. Jednakże – jeśli […]

Jak zrobić kebab w domu? 3 praktyczne porady

Jak zrobić kebab w domu? 3 praktyczne porady

Jeśli jesteście miłośnikami kebabu i do tego macie kulinarną smykałkę, a czas spędzony w kuchni to dla Was sama przyjemność, z pewnością kiedyś zastanawialiście się, […]

Co to jest kebab perski i jak go zrobić? 4 porady

Co to jest kebab perski i jak go zrobić? 4 porady

Jako miłośnicy kebabów z pewnością wiecie, jak różnorodne oblicza potrafi mieć ta potrawa w zależności od tego, z którego miejsca pochodzi. Co kraj, to obyczaj […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe