18 kwietnia 2023

Co to jest shami kebab? 7 kroków, aby go przygotować

 
Co to jest shami kebab? 7 kroków, aby go przygotować

Jeśli mieliście okazję czytać wcześniejsze wpisy, z pewnością zauważyliście, ile różnych postaci może przyjmować kebab. Im dalej, tym ciekawiej – dziś przedstawiamy jeszcze bardziej odmienną formę tego dania, wywodzącą się z Półwyspu Indyjskiego. Shami kebab to danie, które łączy kulinarne zwyczaje z Pakistanu, Bangladeszu i Indii. Czym tak naprawdę jest? Jak się je przygotowuje? Zapraszamy do lektury!

Spis treści

Czym jest shami kebab?

Jeśli nie wiemy, jak wygląda prawidłowo przygotowany shami kebab – pierwszy rzut oka może nas zmylić, gdy nie jesteśmy zaznajomieni z tą formą kebaba. Indyjsko-pakistańska wersja kebaba podawana jest bowiem w formie okrągłych kotlecików, które tradycyjnie przygotowywane były w formie wieczornej przekąski. Ma to związek z nazwą dania – „shami” to słowo oznaczające „wieczór” w językach hindi oraz urdu. Inni wskazują, że nazwa ta odzwierciedla pochodzenie dania – „al-sham” to arabskie określenie regionu Lewantu.

Shami kebab składa się oczywiście z mięsa (tradycyjnie jest to jagnięcinia/baranina lub wołowina, lecz dopuszcza się także wersje drobiowe), ale też mielonej soczewicy i spajającego całość jajka. Nie może też zabraknąć przypraw! Tamtejszy region słynie z niesłychanie aromatycznej kuchni, dlatego przypraw w kebabie shami jest także bez liku. Danie najczęściej podawane jest z sokiem z cytryny, surową cebulą i chutney (na przykład z kolendry).

shami kebab przepis

Jak przygotować shami kebab? Przepis

Poniżej znajdziecie kilka prostych kroków, dzięki którym przygotujecie tradycyjny shami kebab! Potrzebne nam będą:

Sposób postępowania jest następujący:

  1. Zaczynamy od namoczenia i odcedzenia ciecierzycy.
  2. W międzyczasie siekamy cebulę, czosnek i ścieramy imbir na drobną pastę.
  3. Przyprawy (prócz goździków, cynamonu i czarnego kardamonu) warto uprażyć na patelni i później zgnieść w moździerzu – jeśli nie mamy takiej możliwości, możemy użyć sproszkowanych wersji (świetnie sprawdzi się tu garam masala) lub kupić gotową mieszankę przypraw do shami kebab.
  4. Rozgrzewamy tłuszcz w garnku i podsmażamy cebulę przez kilka minut. Później dorzucamy czosnek i imbir, smażymy przez kolejną minutę.
  5. Do garnka dorzucamy przygotowane mięso i ciecierzycę, dolewamy do środka tyle wody, aby zakryła całą mieszankę. Następnie dorzucamy goździki, cynamon i czarny kardamon, dusimy przez około 20 minut, odkrywamy i gotujemy, aż cała woda wyparuje z garnka. Na tym etapie możemy wyciągnąć wspomniane przyprawy.
  6. Po ostygnięciu dodajemy prażone, zmielone w moździerzu przyprawy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę łączymy z jajkami, natką kolendry, formujemy kulki i zgniatamy je tak, aby nasz kebab przybrał formę płaskich kotlecików.
  7. Kotleciki smażymy z obu stron po 3-4 minuty – i shami kebab gotowy! Jak wspomnieliśmy – można podać go z chutneyem, krążkami cebuli i sokiem z cytryny.

Jak więc widzicie – bardziej „egzotyczne” rodzaje kebaba nie muszą być wcale trudne do zrobienia. W domowych warunkach bez problemu możecie przygotować shami kebab! Przepis zawiera kilka przypraw, których może nie być w Waszej kuchni, jeśli na co dzień nie próbowaliście gotować dań z kuchni indyjskiej, ale gwarantujemy – naprawdę warto ich spróbować i trzymać je w swojej szafce. Przydadzą się Wam także do innych przepisów, a ich wspaniałe aromaty uświetnią niejedno danie – w tym shami kebab!

Sprawdź także:


Facebook, LinkedIn

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Czy zdrowy kebab istnieje? Jak go przyrządzić?

Czy zdrowy kebab istnieje? Jak go przyrządzić?

Tak naprawdę nie ma jednego przepisu, który nagle sprawi, że kebab stanie się dietetycznym daniem. Wiele zależy też od oferty danej restauracji. Jednakże – jeśli […]

Jak zrobić kebab w domu? 3 praktyczne porady

Jak zrobić kebab w domu? 3 praktyczne porady

Jeśli jesteście miłośnikami kebabu i do tego macie kulinarną smykałkę, a czas spędzony w kuchni to dla Was sama przyjemność, z pewnością kiedyś zastanawialiście się, […]

Co to jest kebab perski i jak go zrobić? 4 porady

Co to jest kebab perski i jak go zrobić? 4 porady

Jako miłośnicy kebabów z pewnością wiecie, jak różnorodne oblicza potrafi mieć ta potrawa w zależności od tego, z którego miejsca pochodzi. Co kraj, to obyczaj […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe