18 kwietnia 2023

Co to jest shami kebab? 7 kroków, aby go przygotować

 
Co to jest shami kebab? 7 kroków, aby go przygotować

Jeśli mieliście okazję czytać wcześniejsze wpisy, z pewnością zauważyliście, ile różnych postaci może przyjmować kebab. Im dalej, tym ciekawiej – dziś przedstawiamy jeszcze bardziej odmienną formę tego dania, wywodzącą się z Półwyspu Indyjskiego. Shami kebab to danie, które łączy kulinarne zwyczaje z Pakistanu, Bangladeszu i Indii. Czym tak naprawdę jest? Jak się je przygotowuje? Zapraszamy do lektury!

Spis treści

Czym jest shami kebab?

Jeśli nie wiemy, jak wygląda prawidłowo przygotowany shami kebab – pierwszy rzut oka może nas zmylić, gdy nie jesteśmy zaznajomieni z tą formą kebaba. Indyjsko-pakistańska wersja kebaba podawana jest bowiem w formie okrągłych kotlecików, które tradycyjnie przygotowywane były w formie wieczornej przekąski. Ma to związek z nazwą dania – „shami” to słowo oznaczające „wieczór” w językach hindi oraz urdu. Inni wskazują, że nazwa ta odzwierciedla pochodzenie dania – „al-sham” to arabskie określenie regionu Lewantu.

Shami kebab składa się oczywiście z mięsa (tradycyjnie jest to jagnięcinia/baranina lub wołowina, lecz dopuszcza się także wersje drobiowe), ale też mielonej soczewicy i spajającego całość jajka. Nie może też zabraknąć przypraw! Tamtejszy region słynie z niesłychanie aromatycznej kuchni, dlatego przypraw w kebabie shami jest także bez liku. Danie najczęściej podawane jest z sokiem z cytryny, surową cebulą i chutney (na przykład z kolendry).

shami kebab przepis

Jak przygotować shami kebab? Przepis

Poniżej znajdziecie kilka prostych kroków, dzięki którym przygotujecie tradycyjny shami kebab! Potrzebne nam będą:

Sposób postępowania jest następujący:

  1. Zaczynamy od namoczenia i odcedzenia ciecierzycy.
  2. W międzyczasie siekamy cebulę, czosnek i ścieramy imbir na drobną pastę.
  3. Przyprawy (prócz goździków, cynamonu i czarnego kardamonu) warto uprażyć na patelni i później zgnieść w moździerzu – jeśli nie mamy takiej możliwości, możemy użyć sproszkowanych wersji (świetnie sprawdzi się tu garam masala) lub kupić gotową mieszankę przypraw do shami kebab.
  4. Rozgrzewamy tłuszcz w garnku i podsmażamy cebulę przez kilka minut. Później dorzucamy czosnek i imbir, smażymy przez kolejną minutę.
  5. Do garnka dorzucamy przygotowane mięso i ciecierzycę, dolewamy do środka tyle wody, aby zakryła całą mieszankę. Następnie dorzucamy goździki, cynamon i czarny kardamon, dusimy przez około 20 minut, odkrywamy i gotujemy, aż cała woda wyparuje z garnka. Na tym etapie możemy wyciągnąć wspomniane przyprawy.
  6. Po ostygnięciu dodajemy prażone, zmielone w moździerzu przyprawy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę łączymy z jajkami, natką kolendry, formujemy kulki i zgniatamy je tak, aby nasz kebab przybrał formę płaskich kotlecików.
  7. Kotleciki smażymy z obu stron po 3-4 minuty – i shami kebab gotowy! Jak wspomnieliśmy – można podać go z chutneyem, krążkami cebuli i sokiem z cytryny.

Jak więc widzicie – bardziej „egzotyczne” rodzaje kebaba nie muszą być wcale trudne do zrobienia. W domowych warunkach bez problemu możecie przygotować shami kebab! Przepis zawiera kilka przypraw, których może nie być w Waszej kuchni, jeśli na co dzień nie próbowaliście gotować dań z kuchni indyjskiej, ale gwarantujemy – naprawdę warto ich spróbować i trzymać je w swojej szafce. Przydadzą się Wam także do innych przepisów, a ich wspaniałe aromaty uświetnią niejedno danie – w tym shami kebab!

Sprawdź także:


Facebook, LinkedIn

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Jak zapakować kebab na wynos? Poradnik 

Jak zapakować kebab na wynos? Poradnik 

Spis treści W co i jak zapakować kebab na wynos? Wybór opakowania Kebab na wynos – jak zapakować danie krok po kroku Z pewnością przyznacie, […]

Kebab kraftowy. Co to takiego i jak go przyrządzić?

Kebab kraftowy. Co to takiego i jak go przyrządzić?

Na pewno słyszeliście o szczególnym podejściu do niektórych wyrobów, które ma odróżnić je od ich typowych, powszechnie spotykanych wersjach. Dla przykładu – rzemieślnicze piwo oparte […]

Jak zawijać kebab w tortilli? Poradnik krok po kroku

Jak zawijać kebab w tortilli? Poradnik krok po kroku

Kto z nas nie lubi popularnego w naszym kraju rollo, czyli kebaba w tortilli bądź innym cienkim placku? Nie da się ukryć, że ten rodzaj […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe