10 marca 2023

Co to jest lula kebab i jak go zrobić?

 
Co to jest lula kebab i jak go zrobić?

Kebaby niejedno mają imię – bliskowschodnie tradycje kulinarne rozprzestrzeniły się na wiele innych regionów i wszędzie tam możemy napotkać przeróżne wariacje na temat naszego ulubionego dania. Zdobywając wiedzę na temat kulinariów, natkniemy się więc na wiele różnych form o rozmaitym rodowodzie, które pokazują, jak różne oblicza może mieć kebab. Lula to jedna z kulinarnych wizytówek Kaukazu (w szczególności Armenii i Azerbejdżanu), jednak z powodzeniem możemy się na nią natknąć także na Bliskim Wschodzie czy na Bałkanach.

Spis treści

Czym zatem jest lula kebab i w jaki sposób można przyrządzić to danie? Z niniejszego artykułu dowiecie się, w jakiej postaci jest serwowane i pokrótce opiszemy, w jaki sposób się je przygotowuje.

Jaką postać ma lula kebab?

Można powiedzieć, że wracamy tutaj do korzeni kojarzonych z shish kebab. Lula, jak wspomniana wersja, przybiera formę mięsa nadzianego na patyk, które później smaży się w żarze węgli w mangalu. Baraninę w tym wypadku jednak mielimy wraz z cebulą – przy zachowaniu odpowiednich proporcji, aby mieszanka solidnie trzymała się patyczka.

Co region, to obyczaj – dlatego przepisy na lula kebab z różnych miejsc świata będą się między sobą różnić. W niektórych krajach można zauważyć odstępstwa od tradycyjnej baraniny (mieszając ją z wołowiną, a nawet zastępując wieprzowiną – co może zaskoczyć miłośników tradycyjnych kebabów). Przepisy pochodzące z Gruzji wskazują zaś na większą ilość przypraw (choćby kolendrę i kminek), a nawet bardziej nietypowe składniki – na przykład berberys. Ogólne założenia pozostają jednak niezmienne – dlatego nietrudno będzie sporządzić krótki opis, w jaki sposób można przygotować to danie.

kebab lula

Jak przyrządzić Lula kebab? Lula w 6 prostych krokach

Zdążyliśmy wspomnieć, że lula kebab to przede wszystkim odpowiednia mieszanina mielonego mięsa i cebuli. Sposób postępowania z wymienionymi składnikami jest następujący:

  1. Do mielenia przygotowujemy miękkie mięso do kebaba baranie: z żeber, schab lub biodrówkę. W mieszance można wykorzystać też tłuste fragmenty z ogona. Inne przepisy dopuszczają też inne rodzaje czerwonego mięsa. Dodajemy cebulę – rekomendowane proporcje to 0,4 kilograma cebuli na kilogram mięsa, co zapewni odpowiednią konsystencję po nabiciu na patyk.
  2. Mięso z cebulą mielimy i doprawiamy odpowiednią ilością soli i pieprzu.
  3. Odstawiamy gotową mieszankę do lodówki na co najmniej pół godziny.
  4. Gdy mięso z cebulą nabiorą odpowiedniej konsystencji – nabijamy je na patyki tak, aby przybrały formę podobną do kiełbasek.
  5. Smażymy lula kebab na grillu przez 10 do 15 minut.
  6. Wraz z mięsem podajemy lawasz lub inne pieczywo tego rodzaju, wedle uznania możemy dorzucić też czerwoną cebulę, cytrynę lub inne dodatki i voila – przed nami gotowy kebab! Lula opcjonalnie możemy także posypać sumakiem jako ostatni szlif.

Nie jest to zatem szczególnie wymagający przepis i z powodzeniem można spróbować odtworzyć go w domowym zaciszu. Na szczęście, jeśli chcemy wcześniej spróbować, jak powinien smakować tradycyjny lula kebab – w Polsce znajdziemy wiele lokali, które serwują to danie właśnie w takim stylu i z łatwością sprawdzimy, czy w takiej formie kebab także nam zasmakuje.

Zawsze warto poszerzać kulinarne horyzonty – wystarczy spojrzeć, jak różne postaci potrafi przybrać kebab. Lula to oczywiście jeden z bardziej znanych przykładów, ale zachęcamy także do poznania także inne rodzaje kebaba, aby przekonać się o niesamowitej różnorodności tego wspaniałego dania!

Sprawdź także:


Facebook, LinkedIn

O Autorze

Izmir Kebab

Firma z polskim kapitałem działającą w branży przetwórstwa mięsnego od 1983 r. Nowoczesne zaplecze techniczne, posiadane uprawnienia do eksportu oraz spełniane przez zakład warunki systemu jakości wymagane w Unii Europejskiej są gwarantem jakości wytwarzanych przez nas produktów.

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Rollo kebab – co to jest i jak go zrobić? Ile ma kcal?

Rollo kebab – co to jest i jak go zrobić? Ile ma kcal?

Pewnie nie raz spotkałeś się z określeniem “rollo kebab” – i nic w tym dziwnego, bowiem jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów kebaba. Od klasycznej […]

Dietetyczny kebab – co to jest? Przepisy

Dietetyczny kebab – co to jest? Przepisy

Kebab to danie, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatycznemu zestawowi przypraw. Jeśli jednak starasz się prowadzić zdrowy tryb życia […]

Jak pięknie podać danie z mięsem do kebaba, aby zachwycić gości?

Jak pięknie podać danie z mięsem do kebaba, aby zachwycić gości?

Serwowanie mięsa kebab w formie dania głównego to doskonała okazja, aby zaprezentować swoje umiejętności kulinarne oraz zaskoczyć gości oryginalnością i estetyką. Organizujesz imprezę i chcesz […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe
Click to access the login or register cheese
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
UTI.PL ShieldPRO