5 lipca 2023
Kebab to danie dla wszystkich, bez wyjątku! Każdy powinien móc cieszyć się pysznym smakiem mięsa skrawanego z donera. Niestety – czasem zdarza się, że któryś składnik naszych ulubionych potraw może wpędzić nasz organizm w kłopoty. Alergie, nietolerancje laktozy czy glutenu… Dziś skupimy się na tym ostatnim. Kebab a dieta bezglutenowa to wbrew pozorom kwestie, które wcale nie muszą być rozłączne. W jaki sposób osoby, które nie tolerują glutenu, mogą cieszyć się smakiem kebaba?
Całe szczęście wszyscy cierpiący na przypadłości, które nie pozwalają im spożywać tej substancji, mogą wybrać wiele dostępnych rodzajów kebaba bez glutenu. Czym się charakteryzują? Zobaczcie sami!
Spis treści
Producenci pieczywa do kebaba nie śpią i mają świadomość, że wśród miłośników tego dania są także osoby nietolerujące glutenu. Wychodząc naprzeciw ich oczekiwaniom – dziś bez trudu znajdziemy tortille, pity czy bułki do kebaba w formie bezglutenowej. Dzięki temu nie musimy rezygnować z ulubionej formy dania – kebab bez glutenu może wyglądać i smakować tak, jak w wersji z tradycyjnym pieczywem.
A jeśli mamy ochotę zaszaleć w kuchni i stworzyć własne pieczywo bezglutenowe – wystarczy szybkie wyszukiwanie w Internecie. Przepisów na pieczywo bezglutenowe jest naprawdę mnóstwo. Wybierzmy formę, która najbardziej nam pasuje, a kebab bezglutenowy przygotujemy od samych podstaw!
Oczywiście – jeśli chcemy zjeść kebab bez glutenu, możemy też wybrać wersję, która w ogóle nie zawiera pieczywa. Praktycznie każda restauracja serwuje kebaby także w formie boxów, talerzy czy kapsalonów, które ze względu na swoją formę nie posiadają dodatku glutenu. To także świetna opcja dla osób, które chcą zadbać o formę, nie rezygnując z ulubionych smaków: w tym wypadku ograniczamy spożywane węglowodany i kalorie. Jeśli zastanawiacie się, czy kebab może być zdrowy – to trop, za którym warto podążać.
W tym wypadku nie musimy też rezygnować z sycących dodatków, które zastąpią nam pieczywo. Talerz lub box to idealny pretekst, aby do kebaba bezglutenowego dobrać chrupiące frytki albo poprosić o dodatek sera (choć nie jest to tradycyjny składnik, lecz często występuje w menu wielu lokali z kebabem).
Pamiętajmy, że doner kebab to nie wszystko! Świat kebabów jest naprawdę rozległy i wśród tradycyjnych form tego dania nie brakuje wersji, które nie zawierają glutenu. Najczęściej są to znane z kuchni Bliskiego Wschodu szaszłyki lub kotleciki, a więc stuprocentowo mięsne danie, w przypadku którego nie grozi nam omyłkowe spożycie glutenu. Tradycyjny kebab bezglutenowy:
Każdy z nich to zupełnie inna receptura pochodząca z innego regionu. To nie tylko opcja na ominięcie glutenu – to także wędrówka przez nowe smaki, które dla wielu z nas mogą być zupełnie nieznane. My zaś jesteśmy zdania, że zdecydowanie warto dać im szansę. Być może dzięki temu odnajdziemy nową, ulubioną formę kebaba lub natrafimy na inne bliskowschodnie frykasy, które podbiją nasze serca (i żołądki)!
Jeśli więc nie tolerujecie glutenu, ale nadal chcecie rozkoszować się smakiem ulubionych dań – opcji jest naprawdę wiele. Mamy nadzieję, że znajdziecie wśród nich coś, co stuprocentowo wpisze się w Wasze gusta! Kto wie, może dzięki temu odkryjecie smaki, o których nie marzyliście w kontekście kebabów…
O Autorze
Ostatnio na blogu
Pewnie nie raz spotkałeś się z określeniem “rollo kebab” – i nic w tym dziwnego, bowiem jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów kebaba. Od klasycznej […]
Kebab to danie, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatycznemu zestawowi przypraw. Jeśli jednak starasz się prowadzić zdrowy tryb życia […]
Serwowanie mięsa kebab w formie dania głównego to doskonała okazja, aby zaprezentować swoje umiejętności kulinarne oraz zaskoczyć gości oryginalnością i estetyką. Organizujesz imprezę i chcesz […]
Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno
tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl
NIP: 597-100-44-11
Dane kontaktowe