23 stycznia 2023
Tradycyjny kebab zawiera mięso baranie, a także surówki i ser owczy. Nie we wszystkich lokalach potrawa ta jest dostępna w swojej oryginalnej postaci. Aby przygotować tradycyjny, turecki kebab, niezbędne są odpowiednie składniki. Co warto wiedzieć o baraninie do kebaba? Jakie mięso sprawdzi się najlepiej?
Spis treści
W Polsce znaleźć można wiele restauracji, które serwują kebab. Baranina nie jest jednak najpopularniejszą z dostępnych opcji. Pojawia się ona raczej w droższych lokalach, przygotowujących dania tureckie zgodnie z ich oryginalną recepturą. W większości budek baranina jest zastępowana wołowiną, a nawet kurczakiem. Takie potrawy wciąż są zgodne ze sztuką – w kebabie nie może pojawić się jedynie wieprzowina. Jeśli jednak chcesz zachować oryginalny smak kebaba, postaw na kebab z baraniną.
W Polsce największą popularnością cieszy się jedna z ponad 20 odmian kebaba, czyli döner kebab. Tradycyjnie potrawa ta zawiera właśnie baraninę oraz surówkę i ser owczy. Wiele ulicznych budek z jedzeniem oferuje jednak wariacje na temat tego dania, a nie prawdziwy döner kebab. W takich potrawach pojawia się wołowina, kurczak i sos do kebaba, którego nie ma w tradycyjnym tureckim daniu. Jeśli chcesz trafić ze swoją ofertą do miłośników oryginalnych receptur, pamiętaj, by nie zastępować baraniny innymi gatunkami mięs. Tylko wtedy serwowane danie będzie można określić mianem döner kebab.
W tradycyjnej tureckiej potrawie najważniejsza jest baranina. Kebab powinien bazować na mięsie, otoczonym niewielką ilością surówki oraz sosu. Nie bez znaczenia jest jakość tego składnika. Warto wybierać mięso świeże, pochodzące ze sprawdzonych źródeł. Ważne, by w hodowli nie były stosowane antybiotyki i substancje, które mają sztucznie zwiększyć masę zwierząt.
Baranina jako mięso do kebaba musi zostać również odpowiednio przyprawiona. Dobrze sprawdzi się:
Właściwe doprawienie jest ważne, ale nie można z nim przesadzać. Baranina w kebabie musi bowiem zachować swój oryginalny smak.
Jeśli chodzi o mięso na kebab po przyprawieniu, powinno trafić na specjalny ruszt. Dzięki temu będzie można je łatwiej ścinać tuż przed włożeniem do pity. W niektórych restauracjach jako alternatywę dla tradycyjnego posypywania mięsa przyprawami stosuje się marynatę. W takim przypadku, zanim baranina trafi na ruszt, trzeba usunąć z niej nadmiar wody. W innym przypadku blok mięsa zacznie się rozpadać.
Najważniejszym składnikiem tej tradycyjnej tureckiej potrawy jest baranina. Cena takiego mięsa różni się w zależności od jego jakości. Nie warto na nim oszczędzać, ponieważ jest to najbardziej wyrazisty element w całej potrawie. Aby obniżyć koszt dania, można skorzystać z takich miejsc jak hurtownia kebabów, w formie gotowych bloków, które wystarczy tylko umieścić na ruszcie i ścinać tuż przed podaniem.
Obecnie konsumenci stawiają na potrawy jakościowe. Popularnością cieszą się dania zgodne z tradycyjnymi recepturami, które nie tylko sycą, lecz także zapewniają odpowiednie zbilansowanie składników odżywczych. Konkurencja na rynku jest ogromna, dlatego warto postawić na potrawy pozwalające wyróżnić się spośród innych restauracji serwujących kebab. Sposobem na sukces może być m.in. zakupienie jakościowego mięsa i unikanie dodatku sztucznych w smaku sosów.
A jeżeli zaciekawiła Cię historia tej potrawy, to koniecznie sprawdź skąd pochodzi kebab!
O Autorze
Ostatnio na blogu
Pewnie nie raz spotkałeś się z określeniem “rollo kebab” – i nic w tym dziwnego, bowiem jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów kebaba. Od klasycznej […]
Kebab to danie, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatycznemu zestawowi przypraw. Jeśli jednak starasz się prowadzić zdrowy tryb życia […]
Serwowanie mięsa kebab w formie dania głównego to doskonała okazja, aby zaprezentować swoje umiejętności kulinarne oraz zaskoczyć gości oryginalnością i estetyką. Organizujesz imprezę i chcesz […]
Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno
tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl
NIP: 597-100-44-11
Dane kontaktowe