18 kwietnia 2023
Jeśli mieliście okazję czytać wcześniejsze wpisy, z pewnością zauważyliście, ile różnych postaci może przyjmować kebab. Im dalej, tym ciekawiej – dziś przedstawiamy jeszcze bardziej odmienną formę tego dania, wywodzącą się z Półwyspu Indyjskiego. Shami kebab to danie, które łączy kulinarne zwyczaje z Pakistanu, Bangladeszu i Indii. Czym tak naprawdę jest? Jak się je przygotowuje? Zapraszamy do lektury!
Jeśli nie wiemy, jak wygląda prawidłowo przygotowany shami kebab – pierwszy rzut oka może nas zmylić, gdy nie jesteśmy zaznajomieni z tą formą kebaba. Indyjsko-pakistańska wersja kebaba podawana jest bowiem w formie okrągłych kotlecików, które tradycyjnie przygotowywane były w formie wieczornej przekąski. Ma to związek z nazwą dania – „shami” to słowo oznaczające „wieczór” w językach hindi oraz urdu. Inni wskazują, że nazwa ta odzwierciedla pochodzenie dania – „al-sham” to arabskie określenie regionu Lewantu.
Shami kebab składa się oczywiście z mięsa (tradycyjnie jest to jagnięcinia/baranina lub wołowina, lecz dopuszcza się także wersje drobiowe), ale też mielonej soczewicy i spajającego całość jajka. Nie może też zabraknąć przypraw! Tamtejszy region słynie z niesłychanie aromatycznej kuchni, dlatego przypraw w kebabie shami jest także bez liku. Danie najczęściej podawane jest z sokiem z cytryny, surową cebulą i chutney (na przykład z kolendry). Wiesz, jak przyprawić mięso do kebaba? Przeczytaj nasz artykuł!

Poniżej znajdziecie kilka prostych kroków, dzięki którym przygotujecie tradycyjny shami kebab! Potrzebne nam będą:
Sposób postępowania jest następujący:
Jak więc widzicie – bardziej „egzotyczne” rodzaje kebaba nie muszą być wcale trudne do zrobienia. W domowych warunkach bez problemu możecie przygotować shami kebab! Przepis zawiera kilka przypraw, których może nie być w Waszej kuchni, jeśli na co dzień nie próbowaliście gotować dań z kuchni indyjskiej, ale gwarantujemy – naprawdę warto ich spróbować i trzymać je w swojej szafce. Przydadzą się Wam także do innych przepisów, a ich wspaniałe aromaty uświetnią niejedno danie – w tym shami kebab!
Sprawdź także:
Shami kebab to tradycyjna przekąska wywodząca się z kuchni Pakistanu, Indii i Bangladeszu. Ma formę małych, płaskich kotlecików przygotowywanych z mięsa (najczęściej jagnięcego, wołowego lub drobiowego), soczewicy oraz aromatycznych przypraw.
Słowo „shami” w językach hindi i urdu oznacza „wieczór”, co nawiązuje do tradycyjnego podawania tego dania jako wieczornej przekąski. Inna interpretacja łączy nazwę z arabskim słowem „al-sham”, odnoszącym się do regionu Lewantu.
Tradycyjnie używa się jagnięciny lub wołowiny, ale popularne są też wersje drobiowe. Ważne, aby mięso było świeże i dobrze zmielone.
Do shami kebab wykorzystuje się aromatyczne przyprawy typowe dla kuchni indyjskiej i pakistańskiej: kardamon, cynamon, kmin rzymski, kolendrę, czarny pieprz, chili oraz goździki. Często dodaje się także mieszankę garam masala.
Najczęściej serwuje się je z chutneyem (np. kolendrowym), świeżą cebulą i sokiem z cytryny. Mogą być podawane samodzielnie jako przekąska lub jako dodatek do większego posiłku.
O Autorze
Ostatnio na blogu
Lawasz kebab to jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych odsłon ulicznego jedzenia, która zdobyła serca smakoszy na całym świecie. Ta potrawa łączy w sobie soczyste, aromatycznie […]
Spis treści Ile białka ma kebab i do czego to zależy? Co ma najwięcej białka w kebabie? Jaki kebab na najwięcej białka? Białko to jeden […]
Chlebki pita to jedno z najbardziej uniwersalnych pieczyw na świecie, które świetnie sprawdza się w wielu kuchniach. Ich delikatna, puszysta struktura i neutralny smak sprawiają, […]
Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno
tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl
NIP: 597-100-44-11
Dane kontaktowe