11 kwietnia 2023

Co to jest koobideh kebab i jak go przyrządzić?

 
Co to jest koobideh kebab i jak go przyrządzić?

Tym razem w poszukiwaniu rodzajów kebabów, o których mogliście wcześniej nie słyszeć przenosimy się do Persji – dzisiejszego Iranu. To właśnie to miejsce jest ojczyzną kebab koobideh, który często spotkamy także pod inną, podobną nazwą: kubide. W jakiej formie się go serwuje? Co wyróżnia go na tle kebabów z innych regionów świata?

Poniżej znajdziecie najbardziej istotne kwestie związane z koobideh kebab – a czytając dalej nauczycie się, jak go przyrządzić!

Spis treści

Kebab koobideh. Co to za forma kebaba?

Jeśli mieliśmy okazję próbować różnych rodzajów naszej ulubionej potrawy – prawdopodobnie rozpoznacie formę, w jakiej przygotowana jest ta potrawa. Mielone mięso grillowane jest na patyczkach (które w tym wypadku są płaskie i szerokie) i podawane z ryżem oraz grillowanymi warzywami. W mięsie (i na samym talerzu!) nie brak oczywiście aromatycznych przypraw, charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzi.

Forma i sposób przygotowywania tego dania może przypominać nam shish lub lula kebab. Jak jednak przygotować kebab koobideh? Gdzie można znaleźć różnice? Sprawdźmy!

Sposób przygotowania koobideh kebab

Nim przejdziemy do listy składników i późniejszego sposobu postępowania – jeśli chcemy odtworzyć autentyczny proces tworzenia koobideh kebab, warto wyposażyć się w patyczki zwane seekh, dzięki którym mięso będzie miało odpowiednią formę. Typowo opisywaną formę kebaba grilluje się nad mocno rozgrzanymi węgielkami – koobideh najlepiej wyjdzie (i najlepiej będzie smakował!) przygotowywany na świeżym powietrzu. A z innych ciekawostek związanych z tradycjami przygotowywania tego dania – niegdyś mięsa nie mielono, tylko drobno rozbijano na kamieniu!

kebab koobideh

Lista składników poniżej:

  1. Cebulę ścieramy bardzo drobno, dodajemy do mięsa, przyprawiamy obficie solą i pieprzem, dodajemy kurkumę oraz odrobinkę szafranu. W tym momencie należy też opcjonalne składniki, które pomogą kebab koobideh utrzymać swoją formę na patyczkach. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę – najlepiej na całą noc
  2. Zamarynowaną mieszanką mięsa i cebuli okładamy patyczki w jak najbardziej równomierny sposób.
  3. Grillujemy do momentu, aż mięso będzie odpowiednio zarumienione. W tym momencie możemy też wrzucić na grilla ulubione warzywa! Tradycyjnie do koobideh kebab grilluje się cebulę i pomidory.
  4. Przekładamy na talerz i posypujemy sumakiem. Do mięsa możemy podać ryż (oryginalnie chelow – basmati z masłem, solą i szafranem) i warzywa, które w międzyczasie ugrillowaliśmy i przegryzać posiłek listkami mięty. Tak właśnie prezentuje się koobideh!

Jak więc widać – choć ta forma kebaba mogła budzić skojarzenia z lula lub shish kebab, w każdym rodzaju kebaba z różnych stron świata znajdziemy coś unikalnego. Z pewnością warto poznawać inne odsłony tej potrawy – jeśli lubimy odkrywać nowe smaki, odtworzenie jej w domowych warunkach może dać nam sporo frajdy. A jeżeli nie mamy dostępu do grilla lub seekh, ale chcielibyśmy spróbować koobideh kebab – w niejednym polskim mieście znajdziemy restauracje z kuchnią perską, w których przekonamy się, jak powinien smakować.

Mamy nadzieję, że wraz z lekturą mieliście okazję dowiedzieć się więcej o różnorodności panującej w świecie kebabów – i odkryć nowe smaki! Być może kebab koobideh zostanie Waszym nowym ulubionym sposobem na to danie?

Sprawdź także:


Facebook, LinkedIn

O Autorze

Izmir Kebab

Firma z polskim kapitałem działającą w branży przetwórstwa mięsnego od 1983 r. Nowoczesne zaplecze techniczne, posiadane uprawnienia do eksportu oraz spełniane przez zakład warunki systemu jakości wymagane w Unii Europejskiej są gwarantem jakości wytwarzanych przez nas produktów.

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Rollo kebab – co to jest i jak go zrobić? Ile ma kcal?

Rollo kebab – co to jest i jak go zrobić? Ile ma kcal?

Pewnie nie raz spotkałeś się z określeniem “rollo kebab” – i nic w tym dziwnego, bowiem jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów kebaba. Od klasycznej […]

Dietetyczny kebab – co to jest? Przepisy

Dietetyczny kebab – co to jest? Przepisy

Kebab to danie, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatycznemu zestawowi przypraw. Jeśli jednak starasz się prowadzić zdrowy tryb życia […]

Jak pięknie podać danie z mięsem do kebaba, aby zachwycić gości?

Jak pięknie podać danie z mięsem do kebaba, aby zachwycić gości?

Serwowanie mięsa kebab w formie dania głównego to doskonała okazja, aby zaprezentować swoje umiejętności kulinarne oraz zaskoczyć gości oryginalnością i estetyką. Organizujesz imprezę i chcesz […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe
Click to access the login or register cheese
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
UTI.PL ShieldPRO