16 stycznia 2023

Kebab amerykański – czym jest i co w sobie zawiera?

 
Kebab amerykański – czym jest i co w sobie zawiera?

Kebab to potrawa turecka, jednak na rynku znaleźć można to danie także w zmodyfikowanych odsłonach. Ciekawą propozycją jest wersja amerykańska. Znacznie różni się ona od tradycyjnego, tureckiego specjału. Co to jest kebab amerykański?

Spis treści

Kebab amerykański – co to?

W ofercie wielu budek z fast foodem znaleźć można kebab amerykański. Co to jest i z czego się składa? Potrawa ta różni się od tradycyjnego dania jedynie zawartością frytek. Znajdują się one wewnątrz bułki lub pity, a nie obok. Oprócz nich w kebabie amerykańskim znaleźć można także mięso i sosy. W niektórych lokalach gastronomicznych stawia się też na surówki oraz ser.

Jakie frytki sprawdzą się w kebabie amerykańskim? Ich długość i grubość zależy wyłącznie od oferty danego lokalu gastronomicznego. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wyróżnić się spośród konkurencji i postawić na ziemniaki grubsze czy nawet zakręcone. Frytki powinny wystawać z tortilli lub bułki. Nie może być ich jednak więcej od mięsa, które jest najważniejszym składnikiem każdego kebaba.

Amerykański kebab nie jest więc do końca zgodny z tradycyjnymi recepturami. Stanowi on odpowiedź na potrzeby klientów, którzy chętnie sięgają po frytki do wielu potraw. Kebab amerykański jest sposobem na urozmaicenie menu, choć nie trafi on w gusta osób stawiających na oryginalne potrawy prosto z Turcji.

Mięso w kebabie amerykańskim

Tradycyjny kebab powinien zawierać mięso baranie. W Polsce znacznie większą popularnością cieszy się jednak wołowina i kurczak. Warto unikać wieprzowiny – nie jest ona zgodna z wierzeniami na obszarze, z którego pochodzi kebab. Mięso jest najważniejszym składnikiem kebaba amerykańskiego. Jego jakość w ogromnym stopniu wpływa na ostateczny smak dania. Dodatki w postaci surówki, frytek i sosów mają jedynie dopełniać mięso, a nie je dominować.

Dobry kebab amerykański powinien bazować na mięsie ze sprawdzonych źródeł. Nie warto oszczędzać na tym składniku, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że obecnie konkurencja wśród lokali gastronomicznych serwujących kebab jest ogromna. Dobre mięso podbija smak wszystkich pozostałych składników i syci na długo. Warto, by było ono odpowiednio przyprawione i pieczone na miejscu. Z gotowych beli należy ścinać je bezpośrednio przed podaniem, co pozwoli na zachowanie świeżości i zapobiegnie wysychaniu płatów w czasie oczekiwania na klienta.

Amerykański kebab i jego skład z możliwością modyfikacji

Potrawa jaką jest kebab amerykański zawsze zawiera frytki. Pozostałe składniki zależą jedynie od preferencji danej osoby. W lokalach serwujących taką potrawę można samodzielnie wybrać sosy, a nawet rodzaj mięsa na kebab. Najczęściej jest to wołowina, kurczak lub mieszanka obu rodzajów. Jeśli chodzi o sosy, wybór zwykle jest dość szeroki i zależy od danego lokalu gastronomicznego. Współcześni konsumenci cenią sobie mieszanki przygotowywane samodzielnie przez pracowników restauracji. Wówczas można mieć pewność, że nie zawierają one sztucznych wzmacniaczy smaku czy konserwantów.

W ofercie lokali gastronomicznych można znaleźć takie sosy do kebaba, jak:

W przypadku kebaba inspirowanego kuchnią USA warto postawić także na sos amerykański lub BBQ. Kojarzą się one bezpośrednio z potrawami zza oceanu i komponują się doskonale z frytkami umieszczonymi wewnątrz bułki lub pity. Ofertę można wzbogacić również o autorskie kompozycje, unikatowe dla danego lokalu gastronomicznego. Opcja modyfikacji kebaba amerykańskiego trafia w gusta wielu klientów, co zwiększa zainteresowanie potrawami serwowanymi w danej restauracji.

Sprawdź również: Gdzie kupić mięso do kebaba.


Facebook, LinkedIn

O Autorze

Izmir Kebab

Firma z polskim kapitałem działającą w branży przetwórstwa mięsnego od 1983 r. Nowoczesne zaplecze techniczne, posiadane uprawnienia do eksportu oraz spełniane przez zakład warunki systemu jakości wymagane w Unii Europejskiej są gwarantem jakości wytwarzanych przez nas produktów.

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Rollo kebab – co to jest i jak go zrobić? Ile ma kcal?

Rollo kebab – co to jest i jak go zrobić? Ile ma kcal?

Pewnie nie raz spotkałeś się z określeniem “rollo kebab” – i nic w tym dziwnego, bowiem jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów kebaba. Od klasycznej […]

Dietetyczny kebab – co to jest? Przepisy

Dietetyczny kebab – co to jest? Przepisy

Kebab to danie, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatycznemu zestawowi przypraw. Jeśli jednak starasz się prowadzić zdrowy tryb życia […]

Jak pięknie podać danie z mięsem do kebaba, aby zachwycić gości?

Jak pięknie podać danie z mięsem do kebaba, aby zachwycić gości?

Serwowanie mięsa kebab w formie dania głównego to doskonała okazja, aby zaprezentować swoje umiejętności kulinarne oraz zaskoczyć gości oryginalnością i estetyką. Organizujesz imprezę i chcesz […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe
Click to access the login or register cheese
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
UTI.PL ShieldPRO