20 lutego 2023

Jak zamarynować mięso na kebab? 5 praktycznych sposobów

 
Jak zamarynować mięso na kebab? 5 praktycznych sposobów

Smak mięsa odpowiada za charakter całego kebaba. Aby nie było ono mdłe, powinno zostać odpowiednio zamarynowane na kilka godzin przed podaniem. Z czego przygotowuje się marynatę do mięsa na kebaba? Poznaj 5 ciekawych przepisów.

Spis treści:

Pomysły na marynatę do kebaba

Marynata do mięsa z dodatkiem kefiru

Wśród popularnych marynat do kebaba można wyróżnić tę z dodatkiem kefiru lub jogurtu naturalnego. Do mieszanki wystarczy dodać cukier, cebulę, sól i pieprz. Nabiał zmiękcza włókna mięsne, a także nadaje im lekko kwaśny smak.

Marynata do kebaba z pomidorami

Marynata do kebaba z pomidorami działa podobnie do tej z kefirem lub jogurtem. To czerwone warzywo ma bowiem dość kwaśny smak, który przenika do mięsa. Dobrze sprawdzą się zarówno pomidory z puszki, jak i sok – kupiony lub wyciśnięty samodzielnie. Do marynaty należy dodać także sól, pieprz i cebulę. Z pomidorami dobrze komponuje się też czosnek.

Marynata do kebaba z winem

Świeże mięso smakuje doskonale w połączeniu z winem. Marynata do kebaba tego typu składa się z białego, wytrawnego napoju z fermentowanych winogron, oliwy, czerwonej cebuli, soli, pieprzu oraz bazylii. Połączenie wina z sokiem z cebuli pozwala zmiękczyć strukturę mięsa.

Pikantna marynata z ziołami

Zwolennicy pikantnych smaków często sięgają po marynatę z dodatkiem pieprzu czerwonego i czarnego oraz papryczek chili. Taką mieszankę można wzbogacić sokiem z cytryny, solą, gałką muszkatołową, kolendrą, pietruszką i cebulą.

Marynata do kebaba z cynamonem

Kolejnym pomysłem na marynatę do kebaba jest połączenie jogurtu, cynamonu, czosnku, papryki, kminu rzymskiego, kolendry, koncentratu pomidorowego i soli. To bardzo aromatyczna mieszanka, która nadaje charakterystyczny smak mięsu i zmiękcza jego włókna.

Jak zamarynować mięso na kebab?

Jak zamarynować mięso na kebab, by zachowało odpowiedni smak i świeżość? Warto unikać naczyń aluminiowych, które mogą nadawać umieszczonym w nich produktom nieprzyjemny, metaliczny posmak. Lepiej sprawdzą się płaskie brytfanki ze szkła, plastiku lub ceramiki. Mięso na kebab warto pokroić na mniejsze części, by marynowanie trwało krócej. Dzięki temu przyprawy wnikną także w jego głębokie struktury.

Nie bez znaczenia jest też temperatura produktu. Warto marynować mięso, gdy jest jeszcze zimne. Dotyczy to jednak wyłącznie produktów już raz schłodzonych. Świeże mięso prosto od rzeźnika można marynować także w temperaturze pokojowej.

Nie każde mięso trzeba marynować. Świeży produkt wysokiej jakości zazwyczaj nie potrzebuje dodatkowych składników. Takie mięso wystarczy jedynie zgrillować, a w trakcie obróbki termicznej podlewać winem. Można je również posypać przyprawami od zewnątrz, bez konieczności moczenia produktu przez kilka godzin w marynacie. Oczywiście wszystko zależy od potrzeb danej osoby. W lokalach gastronomicznych często korzysta się z już przyprawionego mięsa, które wystarczy jedynie ściąć ostrym nożem bezpośrednio przed podaniem klientowi. Takie rozwiązanie znacznie usprawnia pracę, a produkt pozostaje ciepły i świeży przez długi czas.

Jak długo powinno marynować się mięso na kebab?

Marynowanie mięsa wymaga czasu, by przyprawy mogły wniknąć w jego głębokie struktury. Cały proces powinien trwać minimum 2 godziny, jednak znacznie lepszym pomysłem jest pozostawienie naczynia z marynatą do kebaba i mięsem na całą noc. Dzięki temu będzie ono znacznie bardziej aromatyczne i pełne smaku przypraw oraz soli. Jeśli stwierdzisz, że mięso było marynowane za długo i może być słone, istnieje opcja jego delikatnego przepłukania. Sprawdź również, jak przyprawić mięso do kebaba z naszego artykułu!

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jakie występują rodzaje kebaba, to koniecznie zapoznaj się z naszym artykułem!


Facebook, LinkedIn

O Autorze

Izmir Kebab

Firma z polskim kapitałem działającą w branży przetwórstwa mięsnego od 1983 r. Nowoczesne zaplecze techniczne, posiadane uprawnienia do eksportu oraz spełniane przez zakład warunki systemu jakości wymagane w Unii Europejskiej są gwarantem jakości wytwarzanych przez nas produktów.

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Czy kebab jest keto?

Czy kebab jest keto?

Kebab – aromatyczne mięso, soczyste warzywa, charakterystyczny sos… i pita, która dla wielu osób na diecie ketogenicznej stanowi barierę nie do przejścia. Czy miłośnicy tego […]

Iskender kebab – co to takiego?

Iskender kebab – co to takiego?

Kuchnia turecka to prawdziwa mozaika smaków, aromatów i tradycji, a jednym z jej najbardziej rozpoznawalnych ambasadorów jest oczywiście kebab. Jednak w gąszczu różnorodnych wariantów, od […]

Ile kosztuje kebab w Turcji? Przykładowe ceny 

Ile kosztuje kebab w Turcji? Przykładowe ceny 

Kebab to jedno z najpopularniejszych dań w Turcji, które można znaleźć praktycznie na każdym rogu, od ulicznych budek po eleganckie restauracje. Jako symbol tureckiej kuchni, […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe
Click to access the login or register cheese
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
UTI.PL ShieldPRO