5 lipca 2022
Chcesz podbić kubki smakowe mieszkańców Twojego miasta? Polacy pokochali jedzenie na mieście, wiec wykorzystaj ten trend i stwórz wyjątkowe miejsce, gdzie zachwycisz dobrą kuchnią z różnych rejonów świata. Zanim jednak zdecydujesz się na taki krok, zawsze najważniejszy stanie się pomysł na lokal gastronomiczny. Dlatego też przygotowaliśmy kilka popularnych opcji, które powinieneś lub powinnaś rozważyć.
Spis treści
Polacy pokochali kebaby i turecką kuchnię. W końcu polska kuchnia również kładzie duży nacisk na mięso, dlatego też znacznie szybciej zaakceptowaliśmy kebaby niż wegetariańskie specjały.
Kebab możesz przygotowywać w foodtrucku lub też we własnym lokalu gastronomicznym. O powodzeniu tego pomysłu będzie decydowała przede wszystkim jakość mięsa. Nie podążaj więc drogą na skróty, bo inaczej stracisz szansę na rozwój naprawdę wysokozyskownego biznesu. Zagwarantuj swoim klientom różnorodne menu, np. kebab drobiowy, doner kebab, czyli kebab mielony z mieszanek z indyka, wołowiny i często też baraniny. Pamiętaj, że bez dobrego smaku mięsa, nawet najpiękniejszy lokal czy najkorzystniejsza cena nie przekonają ludzi do wybierania Twojego lokalu gastronomicznego.
Z naszego bloga dowiesz się także więcej o tym, jak otworzyć kebab oraz jakie mięso do kebaba wybrać.
Otwarcie własnej restauracji to zdecydowanie najpopularniejsze rozwiązanie i przy okazji marzenie wielu osób, specjalizujących się w gastronomii. Z drugiej strony to też opcja, która wymaga zainwestowania największych nakładów finansowych. Dlatego też jeszcze przed poczynieniem pierwszych kroków bardzo ważne staje się to, aby przeprowadzić badanie rynku. Sprawdzisz wtedy, jaką kuchnię serwują restauracje w okolicy, czy są one dobrze oceniane, jakie mają menu i czy jest popyt na kuchnię, na którą chcesz postawić. Przeanalizuj też potencjał lokalizacji, gdzie ma znaleźć się restauracja. Wśród popularnych kuchni można wymienić na pewno kuchnię polską, włoską, chińską, tajską czy gruzińską.
Zapanował trend na foodtrucki. Dzięki temu, że nie musisz na stałe przywiązywać się do jednego miejsca, masz większą kontrolę nad zyskiem swojej firmy. Tego typu pomysł na biznes gastronomiczny daje naprawdę spore możliwości w pobliżu centrum handlowego, w miastach turystycznych czy w pobliżu różnych atrakcji. Często serwowane są tam nie tylko kebaby, ale też zapiekanki, kanapki, naleśniki, pierogi i wiele innych przepysznych przekąsek.
Kolejny pomysł na własny lokal gastronomiczny to lodziarnia. Moda na lody nigdy nie przeminie, więc to pewny biznes. Kluczowe jest to, aby dopasować ceny do odbiorców, wielkości miasta czy do rodzajów lodów, ale też spróbować czymś się wyróżnić. Być może Twoją specjalnością będą zjawiskowe desery lodowe, lody z naturalnych produktów, wegańskie, czy lody jak dawniej według starej receptury. Opcji jest naprawdę sporo, pamiętaj jednak, aby nie zamykać się na dzieci, gdyż to one są największymi wielbicielami lodowych słodkości.
Zostań prawdziwym ekspertem od burgerów! Oferuj najlepsze burgery, od których aż cieknie ślinka. Zdecydowanie taka mała gastronomia to pomysł na biznes, który ma spore szanse powodzenia. Oczywiście wcześniej wykonaj badanie rynku. Stwórz burgery dla dzieci, dla wegetarian oraz ogromne burgery, jeśli ktoś lubi dobrze zjeść. Coraz popularniejsze jest też oferowanie burgerów do wyboru z wołowiny, drobiu oraz z wieprzowiny. Tutaj również bardzo ważne jest postawienie na wysokie jakości mięso i pieczywo oraz na inne składniki, które znajdą się w środku. Burgerownia to również świetny pomysł na foodtruck, jeśli nie chcesz oferować możliwości dostawy do domu klienta.
Jak widać własny lokal gastronomiczny możesz stworzyć na wiele różnych sposobów. Jeśli jednak zdecydujesz się na kebab, to koniecznie sprawdź produkty, które możemy zaoferować, aby zapewnić Ci sukces.
O Autorze
Ostatnio na blogu
Pewnie nie raz spotkałeś się z określeniem “rollo kebab” – i nic w tym dziwnego, bowiem jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów kebaba. Od klasycznej […]
Kebab to danie, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatycznemu zestawowi przypraw. Jeśli jednak starasz się prowadzić zdrowy tryb życia […]
Serwowanie mięsa kebab w formie dania głównego to doskonała okazja, aby zaprezentować swoje umiejętności kulinarne oraz zaskoczyć gości oryginalnością i estetyką. Organizujesz imprezę i chcesz […]
Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno
tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl
NIP: 597-100-44-11
Dane kontaktowe