5 września 2022

Zaopatrzenie gastronomii, czyli gdzie właściciele lokali kupują świeże i wysokiej jakości mięso?

 
Zaopatrzenie gastronomii, czyli gdzie właściciele lokali kupują świeże i wysokiej jakości mięso?

Wiele lokali gastronomicznych opiera swoją ofertę na daniach mięsnych. Aby jednak mogły one smakować odpowiednio, konieczne jest zaopatrzenie się w wysokiej jakości produkty. Gdzie znaleźć zaopatrzenie gastronomii, które spełni Twoje oczekiwania?

Spis treści

Mięso dla gastronomii – gdzie warto się zaopatrzyć?

Zaopatrzenie gastronomii w produkty spożywcze powinno cechować się wysoką jakością. Znaczenie ma pochodzenie mięsa, jego typ oraz świeżość. W przypadku kebabów korzysta się z gotowych bloków, z których można następnie odcinać płaty baraniny, a także innych gatunków mięs.

Gdzie kupić dobre mięso do kebaba? Warto korzystać z oferty sklepów, które zajmują się głównie sprzedawaniem tego typu produktów. Wówczas jest większa szansa na zdobycie mięsa świeżego, w co najmniej kilku wariantach. Zanim zamówisz dużą ilość żywności, dobrym pomysłem jest przetestowanie niewielkiej próbki. Pozwala to na sprawdzenie, jaką jakość mięsa oferuje firma odpowiedzialna za zaopatrzenie gastronomii w produkty spożywcze.

Warto, by hurtownia, z której zamierzasz zamówić mięso dla gastronomii, potrafiła wskazać jego pochodzenie oraz przebieg procesu ewentualnej obróbki. Transparentność ma tu ogromne znaczenie. Dobrym pomysłem jest korzystanie z ofert firm, które działają na rynku od co najmniej kilku lat. Ważne, by pracownicy hurtowni potrafili odpowiedzieć na nurtujące Cię pytania, zwłaszcza jeśli dotyczą one jakości sprzedawanego mięsa.

Zaopatrzenie dla gastronomii

Ile kosztuje mięso dla gastronomii?

Zastanawiasz się, ile kosztuje mięso do kebaba? A ile trzeba zapłacić za inne rodzaje mięs, wykorzystywane do przygotowania dań z kuchni polskiej, włoskiej czy amerykańskiej? Wszystko zależy przede wszystkim od rodzaju produktu. Znaczenie ma też jego masa. W przypadku kebabów kupuje się specjalne bele, z których można następnie ścinać płaty mięsa. Ważą one od kilku do nawet kilkudziesięciu kilogramów. Zaopatrzenie dla gastronomii jest dostępne w hurcie, co pozwala na zminimalizowanie ceny. Jedna bela mięsa do kebaba kosztuje zwykle od kilkudziesięciu do kilkuset złotych, w zależności od wybranego produktu oraz jego masy.

Świeże, wysokiej jakości mięso może być nieco droższe. Trzeba jednak pamiętać, że wpływa ono na smak całej potrawy, zwłaszcza gdy jest jej dominującym elementem. Często dobrym pomysłem jest więc postawienie na droższy, ale wyraźnie lepszy produkt. Pozwala to na sprostanie oczekiwaniom wymagających klientów i wyróżnienie się spośród konkurencji. Jakość mięsa ma znaczenie nawet w lokalach oferujących dania typu fast food.

Zaopatrzenie gastronomii w artykuły spożywcze, czyli hurtownia

Zaopatrzenie gastronomii w artykuły spożywcze zazwyczaj oferują hurtownie. W takich miejscach istnieje możliwość zamówienia większej ilości jedzenia, potrzebnej do sprostania zapotrzebowaniu w danym lokalu. Prywatni użytkownicy zwykle korzystają z mniejszych porcji mięsa. W gastronomii niezbędne jest zaopatrzenie się w taki sposób, by możliwe było skompletowanie zamówień dla nawet kilkuset klientów w ciągu dnia, w zależności od wielkości lokalu. Kupowanie mięsa w hurcie sprawia, że cena jednostkowa (przeliczana np. za kilogram produktu) staje się znacznie niższa.

zaopatrzenie gastronomii w artykuły spożywcze - mięso

Hurtownie kierują swoją ofertę przede wszystkim do klientów biznesowych. Osoby prywatne zwykle nie mogą dokonywać w nich zakupów. Wpływa to bezpośrednio na sposób rozliczania się – transakcje opierają się o faktury. Zawęża to grono potencjalnych odbiorców. Kupno jest wówczas możliwe jedynie w większych ilościach. W przypadku lokali gastronomicznych jest to ogromny atut. Dzięki temu można zaopatrzyć się w niezbędne mięso, które wystarczy nawet na kilka dni przygotowywania potraw.

Z naszego bloga dowiesz się też, ile kosztuje budka z kebabem.


Facebook, LinkedIn

O Autorze

Izmir Kebab

Firma z polskim kapitałem działającą w branży przetwórstwa mięsnego od 1983 r. Nowoczesne zaplecze techniczne, posiadane uprawnienia do eksportu oraz spełniane przez zakład warunki systemu jakości wymagane w Unii Europejskiej są gwarantem jakości wytwarzanych przez nas produktów.

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Rollo kebab – co to jest i jak go zrobić? Ile ma kcal?

Rollo kebab – co to jest i jak go zrobić? Ile ma kcal?

Pewnie nie raz spotkałeś się z określeniem “rollo kebab” – i nic w tym dziwnego, bowiem jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów kebaba. Od klasycznej […]

Dietetyczny kebab – co to jest? Przepisy

Dietetyczny kebab – co to jest? Przepisy

Kebab to danie, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatycznemu zestawowi przypraw. Jeśli jednak starasz się prowadzić zdrowy tryb życia […]

Jak pięknie podać danie z mięsem do kebaba, aby zachwycić gości?

Jak pięknie podać danie z mięsem do kebaba, aby zachwycić gości?

Serwowanie mięsa kebab w formie dania głównego to doskonała okazja, aby zaprezentować swoje umiejętności kulinarne oraz zaskoczyć gości oryginalnością i estetyką. Organizujesz imprezę i chcesz […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe
Click to access the login or register cheese
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
UTI.PL ShieldPRO