1 sierpnia 2022

Budka z kebabem. Biznes plan, koszty i wymogi

 
Budka z kebabem. Biznes plan, koszty i wymogi

Zastanawiasz się nad rozpoczęciem własnej działalności gospodarczej i otwarciem budki z kebabem? Warto jednak wcześniej dowiedzieć się, jakie wymogi trzeba spełnić, aby prowadzić punkt gastronomiczny. Niezwykle istotne są również koszty, które poniesiesz, rozpoczynając taki biznes. Dowiedz się, jakie elementy powinny znaleźć się w biznesplanie dotyczącym prowadzenia budki z kebabem.

Spis treści

Budka z kebabem a wymagania sanepidu

Jeśli jesteś smakoszem kebaba i zawsze chciałeś zainwestować w swój własny interes, to otwarcie punktu gastronomicznego jest idealnym rozwiązaniem dla Ciebie. Warto jednak wiedzieć, że prowadzenie takiej działalności jest związane z przestrzeganiem przepisów. Wśród wymagań sanepidu do otwarcia budki z kebabem można wymienić:

Oprócz tych wymagań sanepidu, przy prowadzeniu budki z kebabem niezwykle istotne jest również wyposażenie lokalu lub foodtrucka w sprzęty o łatwo zmywalnej powierzchni czy wydzielenie szafki dla pracowników. Każdy, kto ma styczność z przygotowaniem pożywienia, musi mieć na sobie specjalną odzież wierzchnią, taką jak np. fartuch.

Zanim sanepid oficjalnie dokona odbioru budki z kebabem, powinieneś przedstawić orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych dla siebie i każdego pracownika, umowę na wywóz zużytego oleju i resztek gastronomicznych oraz księgę dobrych praktyk higienicznych. Należy jednak pamiętać, że w zależności od położenia lokalu, urzędnik może również poprosić o inne dokumenty, np. dotyczące badań używanej wody w gastronomii.

Sprawdź najlepsze pomysły na własny lokal gastronomiczny, nie tylko budkę z kebabem.

ile kosztuje budka z kebabem

Budka z kebabem – kosztorys

Przed otworzeniem budki z kebabem niezwykle istotne jest stworzenie odpowiedniego biznesplanu. Powinny w nim znajdować się następujące elementy:

Zanim otworzysz budkę z kebabem, powinieneś już wiedzieć, jak będziesz ją prowadzić. Warto wcześniej opracować pierwsze menu oraz dni i godzin funkcjonowania lokalu gastronomicznego.

Opracowanie odpowiedniego kosztorysu budki z kebabem jest niezwykle istotne. Z początku niezbędna będzie inwestycja w odpowiedni sprzęt, wyposażenie czy lokal gastronomiczny. To, ile kosztuje budka z kebabem, jest zależne od kilku czynników, takich jak: standard wynajętego budynku czy foodtrucka lub liczba zatrudnionych pracowników. Należy wiedzieć, że choć nie wymogu zastosowania tylko profesjonalnego wyposażenia do budki z kebabem, to pewnych kosztów nie da się uniknąć. Niezbędny będzie zakup: lodówko-zamrażarki, frytownicy czy opiekacza do mięsa. W zależności od tego, jak będziesz serwował kebab, niezbędny może się okazać także grill lub płyta do przygotowania pieczywa czy placków. Należy te wszystkie elementy uwzględnić w kosztorysie.

Ten punkt jest niezwykle istotny, gdyż może się okazać, że lokalizacja, w której planujesz otwarcie budki z kebabem ma już kilka punktów gastronomicznych. Dlatego, aby w przyszłości móc dobrze prosperować, warto dokładnie przeanalizować rynek i konkurencję.

Ważne jest także wykonanie prognozy finansowej związanej z prowadzeniem własnego punktu gastronomicznego. Początkowo zyski z prowadzenia budki z kebabem mogą być niewielkie, gdyż na samym starcie należy ponieść koszty związane z otwarciem lokalu. Jednak dbając o rozpoznawalność marki oraz wykorzystując wysokiej jakości mięso do produkcji kebabów, z czasem powinny pojawić się wystarczające dochody.

Przeczytaj nasz praktyczny poradnik o tym, jak powinno wyglądać otwarcie kebaba oraz jakie kwestie przemyśleć.

To tylko kilka elementów, które powinny się pojawić w biznesplanie budki z kebabem. Zadbaj wcześniej o odpowiednie przygotowanie lokalu oraz o to by mięso na kebab było odpowiednio wysokiej jakości, dzięki czemu łatwiej wybijesz się na rynku.


Facebook, LinkedIn

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Jak zapakować kebab na wynos? Poradnik 

Jak zapakować kebab na wynos? Poradnik 

Spis treści W co i jak zapakować kebab na wynos? Wybór opakowania Kebab na wynos – jak zapakować danie krok po kroku Z pewnością przyznacie, […]

Kebab kraftowy. Co to takiego i jak go przyrządzić?

Kebab kraftowy. Co to takiego i jak go przyrządzić?

Na pewno słyszeliście o szczególnym podejściu do niektórych wyrobów, które ma odróżnić je od ich typowych, powszechnie spotykanych wersjach. Dla przykładu – rzemieślnicze piwo oparte […]

Jak zawijać kebab w tortilli? Poradnik krok po kroku

Jak zawijać kebab w tortilli? Poradnik krok po kroku

Kto z nas nie lubi popularnego w naszym kraju rollo, czyli kebaba w tortilli bądź innym cienkim placku? Nie da się ukryć, że ten rodzaj […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe