4 maja 2023

Co to jest kebab perski i jak go zrobić? 4 porady

 
Co to jest kebab perski i jak go zrobić? 4 porady

Jako miłośnicy kebabów z pewnością wiecie, jak różnorodne oblicza potrafi mieć ta potrawa w zależności od tego, z którego miejsca pochodzi. Co kraj, to obyczaj – to powiedzenie z pewnością sprawdza w przypadku tej potrawy. W tym przypadku nasze podróże palcem po mapie zatrzymają się na Persji – terenie dzisiejszego Iranu, który słynie z charakterystycznej kuchni. Kulinarne księgi z tego regionu nie byłyby kompletne bez perskiego kebabu! Czym charakteryzuje się to danie i jak przygotować je w domowym zaciszu? Przekonajmy się!

Spis treści

Jak smakuje kebab perski?

Jeśli kebab kojarzy Wam się głównie z potrawą przyrządzoną z baraniny lub wołowiny – w przypadku perskiego kebabu czeka Was niemałe zaskoczenie. Joojeh – bo tak zwie się perska odmiana tego dania – to kebab przyrządzany z mięsa kurczaka. Kebab perski formą może przypominać nam koobideh kebab lub lula kebab z tego względu, iż przyrządzany jest w formie podobnej do szaszłyków, grillowany nad ogniem i nabity na patyczki.

Co jeszcze wyróżnia ten kebab? Perski joojeh to potrawa, której sekret tkwi w odpowiednim zamarynowaniu mięsa. To praktyka znana z innych rodzajów tego dania, lecz w tym wypadku mamy do czynienia z marynatą złożoną głównie z jogurtu i soku z cytryny z dodatkiem szafranu. Właśnie to sprawia, że perska odmiana kebabu zyskuje swój charakterystyczny smak. Chcesz wiedzieć, jak zamarynować mięso na kebab? Sprawdź w naszym artykule!

W jaki sposób przygotowuje się perski kebab?

Jeśli chcecie dowiedzieć się, jak przygotować joojeh w swojej kuchni – podążajcie za tymi wskazówkami. Jeśli tylko macie okazję zaopatrzyć się w szafran, przygotowanie kebabu perskiego to bułka z masłem!

Będą potrzebne Ci następujące składniki:

perski kebab

Sposób przygotowania perskiego kebabu joojeh

  1. Wpierw przygotujmy marynatę. Do miski dodajemy jogurt, wyciśnięty sok z cytryny lub limonek, odrobinę kurkumy oraz sól i pieprz. Kroimy cebulę w piórka, szafran zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody i dorzucamy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Oczyszczamy kurczaka i kroimy na solidne kawałki, które dobrze nabiją się na patyczki. Kurczaka wrzucamy do miski z marynatą i dokładnie mieszamy całość, aby całość mięsa była dokładnie pokryta przygotowaną mieszanką. Zamarynowane mięso przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc lub 24 godziny). Nie wyrzucajmy reszty marynaty – przyda się podczas grillowania.
  3. Wyjmujemy kurczaka na około 30 minut przed grillowaniem. Nabijamy mięso na patyczki lub szpadki do szaszłyków i wrzucamy na rozgrzanego grilla (lub patelnię grillową). Obracamy co kilka minut i smarujemy pozostałą marynatą.
  4. Gdy mięso się zrumieni, możemy zdjąć je z grilla, ściągnąć z patyczków i voilà! Kebab perski można podać z ryżem przyprawionym szafranem, grillowanymi warzywami i polać na talerzu sokiem z cytryny.

Sami więc widzicie, że przygotowanie joojeh to absolutnie nic trudnego. Jeśli macie problem ze znalezieniem szafranu, ale ciekawią Was smaki Persji – z pewnością w pobliżu znajdziecie perską restaurację, w której sprawdzicie, jak powinno smakować to danie przygotowane w sposób zgodny z tradycją. Perski kebab to oczywiście tylko przykład kulinarnej perełki wywodzącej się z kuchni tego regionu i czekają nas tam też inne smaki – ale kebab to opcja, której nie sposób się oprzeć…

Sprawdź także:

Czym różni się kebab perski od innych kebabów?

Kebab perski, zwany joojeh, przygotowywany jest z mięsa kurczaka, a jego wyjątkowy smak pochodzi od marynaty z jogurtu, soku z cytryny i szafranu. W przeciwieństwie do wielu kebabów z baraniny czy wołowiny, joojeh jest lżejszy i delikatniejszy.

Jakie mięso najlepiej nadaje się do kebabu perskiego?

Najczęściej używa się piersi lub wyfiletowanych udek z kurczaka. Ważne, aby mięso było świeże i pokrojone na większe kawałki, które łatwo nabić na szaszłyki.

Jak długo należy marynować mięso na joojeh?

Mięso powinno marynować się minimum kilka godzin, ale najlepsze efekty daje pozostawienie go w marynacie przez całą noc lub nawet 24 godziny. Dzięki temu kurczak nabiera aromatu szafranu i cytrusów.

Czym można zastąpić szafran w marynacie?

Szafran jest kluczowym składnikiem, ale jeśli trudno go zdobyć, można spróbować użyć odrobiny kurkumy dla koloru i lekkiego aromatu. Trzeba jednak pamiętać, że smak nie będzie identyczny jak w tradycyjnym joojeh.

Z czym najlepiej podawać kebab perski?

Najczęściej serwuje się go z ryżem szafranowym, grillowanymi warzywami oraz świeżymi cytrynami. To klasyczne połączenie w kuchni perskiej, które podkreśla lekkość i aromat dania.


Facebook, LinkedIn

O Autorze

Izmir Kebab

Firma z polskim kapitałem działającą w branży przetwórstwa mięsnego od 1983 r. Nowoczesne zaplecze techniczne, posiadane uprawnienia do eksportu oraz spełniane przez zakład warunki systemu jakości wymagane w Unii Europejskiej są gwarantem jakości wytwarzanych przez nas produktów.

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Co to jest lawasz kebab?

Co to jest lawasz kebab?

Lawasz kebab to jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych odsłon ulicznego jedzenia, która zdobyła serca smakoszy na całym świecie. Ta potrawa łączy w sobie soczyste, aromatycznie […]

Ile białka jest w kebabie?

Ile białka jest w kebabie?

Spis treści Ile białka ma kebab i do czego to zależy? Co ma najwięcej białka w kebabie? Jaki kebab na najwięcej białka? Białko to jeden […]

Jak zrobić pite na kebab w domu?

Jak zrobić pite na kebab w domu?

Chlebki pita to jedno z najbardziej uniwersalnych pieczyw na świecie, które świetnie sprawdza się w wielu kuchniach. Ich delikatna, puszysta struktura i neutralny smak sprawiają, […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe
Click to access the login or register cheese
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
UTI.PL ShieldPRO