4 grudnia 2024

Ile kosztuje kebab w Turcji? Przykładowe ceny 

 
Ile kosztuje kebab w Turcji? Przykładowe ceny 

Kebab to jedno z najpopularniejszych dań w Turcji, które można znaleźć praktycznie na każdym rogu, od ulicznych budek po eleganckie restauracje. Jako symbol tureckiej kuchni, cieszy się ogromnym uznaniem zarówno wśród mieszkańców, jak i turystów. W artykule przyjrzymy się, ile kosztuje kebab w różnych częściach Turcji, porównując ceny w miastach turystycznych, mniejszych miejscowościach oraz różne rodzaje tej pysznej potrawy.

Spis treści:

Ile kosztuje kebab w Turcji?

To, ile kosztuje kebab w Turcji, zależy w dużej mierze od lokalizacji i rodzaju lokalu. W mniejszych, mniej turystycznych miejscowościach ceny zaczynają się już od 150 lir (18 zł) za porcję w skromnych lokalach. Jest to więc przystępne danie dla miejscowych i turystów. Z kolei w popularnych miastach turystycznych, takich jak Stambuł, Ankara czy Izmire, ceny są wyraźnie wyższe z powodu dużego napływu turystów. W budkach fast food w centrum miasta można kupić kebab już za około 170 lir (20 zł), ale w bardziej eleganckich restauracjach serwujących kraftowy kebab w wyszukany sposób, ceny mogą sięgać nawet 350 lir (42 zł) za porcję. 

Różnice te są także widoczne w ramach jednego miasta – w dzielnicach oddalonych od głównych atrakcji turystycznych ceny są bardziej konkurencyjne, a jakość jedzenia często równie wysoka jak w droższych lokalach.

jak wygląda kebab w turcji

Jak wygląda kebab w Turcji?

Kebab w Turcji występuje w różnych wersjach, które różnią się wyglądem i sposobem przygotowania, ich ceny zależą od miejsca, w którym są serwowane. Oto najpopularniejsze typy kebaba oraz ich orientacyjne ceny:


Facebook, LinkedIn

O Autorze

Izmir Kebab

Firma z polskim kapitałem działającą w branży przetwórstwa mięsnego od 1983 r. Nowoczesne zaplecze techniczne, posiadane uprawnienia do eksportu oraz spełniane przez zakład warunki systemu jakości wymagane w Unii Europejskiej są gwarantem jakości wytwarzanych przez nas produktów.

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Dlaczego kebab jest tak popularny w Polsce?

Dlaczego kebab jest tak popularny w Polsce?

Ponad trzy dekady temu, tuż po przemianach ustrojowych, na polskich ulicach zaczęły pojawiać się pierwsze kebaby. Nikt wtedy nie przypuszczał, że to danie z Bliskiego […]

Kebab w picie — co to jest, jak zrobić i ile ma kalorii?

Kebab w picie — co to jest, jak zrobić i ile ma kalorii?

Polacy pokochali kebaby w niemal każdej formie. Od kebaba na talerzu, przez klasyczny kebab w bułce po mniej popularne pozycje jak iskender kebab czy kapsalon […]

Kapsalon kebab — co to jest? 

Kapsalon kebab — co to jest? 

Kapsalon kebab to ciekawe danie, które zyskało popularność w Holandii i zaczyna zdobywać uznanie także w Polsce. Jest niczym innym jak połączeniem frytek, mięsa oraz […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe
Click to access the login or register cheese
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
UTI.PL ShieldPRO