2 grudnia 2022

Ile kalorii ma kebab i od czego to zależy?

 
Ile kalorii ma kebab i od czego to zależy?
Kebab to bardzo popularna potrawa, pozwalająca na posilenie się w trakcie spaceru, także w godzinach nocnych. Wielu osobom kojarzy się z wysoką kalorycznością. Po części jest to prawda – kebab potrafi być tuczący. Ile kalorii ma takie danie i od czego to zależy?
Spis treści:

Ile kalorii ma kebab?

Zastanawiasz się, ile kalorii ma kebab? Zakłada się, że w 100 g jest to około 195 kcal. Oznacza to, że w standardowej porcji kebaba znajdzie się około 850 kcal. Oczywiście, wszystko zależy od tego, z czego składa się kebab. Kalorie można bowiem łatwo ograniczyć, ale wymaga to zastosowania droższych, jakościowych składników. Należy jednak pamiętać, że kebaby serwowane są w różnych opcjach zarówno jeśli chodzi o to, w czym są podane — bułce, tortilli czy picie, jak i rozmiarowych — do wyboru najczęściej są wersje mała, średnia bądź duża, a w niektórych przypadkach nawet XXL. Każda z tych wariantów będzie miała inną ilość kalorii.

Ile kcal ma kebab w tortilli?

Jedną z najczęściej wybieranych opcji jest bez wątpienia klasyczny kebab w tortilli. Tortilla ze względu na swoją lekkość i cienką formę jest często postrzegana jako mniej kaloryczna w porównaniu z bułką. Jednak na całkowitą liczbę kalorii wpływa nie tylko tortilla, ale także dodatki — czyli mięso, sosy, warzywa, surówka. To ile kcal ma kebab w tortilli w takim razie? Kaloryczność takiego dania może wahać się od 600 do 800 kcal, w zależności od składników. Jednak najczęściej wynosi ona około 670 kcal. Mięso (zwykle kurczak lub wołowina) to około 200-300 kcal, 100 g kebaba w tortilli to około 153 kcal, a dodatki takie jak sosy, frytki, czy sery mogą dodać dodatkowe 200-300 kcal. Podczas komponowania kebaba weź pod uwagę bardziej zdrowe i mniej kaloryczne dodatki, jak np. świeże warzywa, sos jogurtowy, czy tortillę pełnoziarnistą. Dzięki temu możesz obniżyć kaloryczność kebaba o dodatkowe 200 kcal.

Ile kcal ma kebab w bułce?

Bułka kebabowa jest zazwyczaj większa i bardziej kaloryczna niż tortilla, co sprawia, że taki kebab ma więcej kalorii. W zależności od składników kebab w bułce może mieć od 700 do nawet 1000 kcal. Większa ilość sosów oraz mięsa sprawia, że kaloryczność rośnie, zwłaszcza gdy dodamy takie składniki jak ser, bekon czy frytki. Najbardziej kaloryczne wersje mogą przekroczyć nawet 1000 kcal, dlatego warto wybierać składniki mniej tuczące. Zamiast mięsa wołowego wybierz mięso z kurczaka, a zamiast surówek, postaw na świeże warzywa.

Ile kcal ma mały kebab?

Mniejsza porcja oznacza mniej kalorii, ale wciąż należy zwrócić uwagę na to, jakie dodatki wybierasz. Mały kebab waży zazwyczaj około 250-300 gramów i dostarcza od 400 do 600 kcal. Jeżeli wybierzesz kebab z kurczakiem i lekkim sosem jogurtowym, kaloryczność będzie bliższa dolnej granicy.

Ile kcal ma duży kebab?

Duża ilość mięsa, bułki lub tortilli oraz dodatków takich jak sosy, warzywa, frytki czy sery powoduje, że kaloryczność takiego dania jest znacznie wyższa. Wówczas duży kebab może zawierać od 900 do 1200 kcal lub więcej. Warto być świadomym, że takie danie dostarcza sporo energii, ale także tłuszczów i węglowodanów. Aby zmniejszyć kaloryczność, możesz zrezygnować z tłustych sosów lub poprosić o mniejszą ilość mięsa.

Od czego zależy kaloryczność kebaba?

To, ile kcal ma kebab, zależy od wielu czynników. Kluczowa jest oczywiście masa dania. W większości lokali gastronomicznych serwujących tę potrawę można kupić ją we wcześniej wspomnianych wersjach – w wersji małej, średniej lub dużej. Kaloryczność poszczególnych opcji rośnie proporcjonalnie do ich masy. Oprócz samej wielkości, na to, ile kebab ma kcal, wpływają następujące czynniki:
  • skład sosu – bardziej kaloryczne są sosy na bazie majonezu, który składa się głównie z oleju;
  • bułka lub pita – kebab w picie może mieć nawet 200 kcal mniej w jednej porcji w porównaniu do potrawy w bułce,
  • skład surówki – w niektórych lokalach gastronomicznych stosuje się gotowe surówki, które mają w sobie kaloryczny cukier,
  • sposób przygotowania warzyw – zdarzają się lokale gastronomiczne serwujące kebab, które umieszczają w nim warzywa pieczone lub smażone w tłuszczu,
  • typ mięsa – na ogół kebab z kurczaka jest mniej kaloryczny niż z baraniny, ale wszystko zależy również od procentowego udziału tłuszczu.
Tak wiele czynników wpływających na to, ile kalorii ma kebab sprawia, że wartości te mogą różnić się od siebie nawet o kilkadziesiąt procent. Na rynku znaleźć można potrawy dostarczające mniej niż 500 kcal, a także te, które mają więcej niż 1000 kcal. Jeśli trzymasz dietę, warto zapytać w lokalu gastronomicznym o skład i gramaturę potrawy. Pozwoli to na łatwiejsze oszacowanie rzeczywistej kaloryczności dania.
ile kalorii ma kebab

Jak obniżyć kaloryczność kebaba?

W ostatnim czasie popularnością cieszą się fit wersje fast foodów, na które stawiają również lokale serwujące kebab. Ile kalorii ma potrawa w takim wydaniu? Wszystko zależy od zastosowanych składników, ale często zdrowy fast food może mieć nawet dwukrotnie mniej kcal w porównaniu do podstawowej wersji dania. Najprostszym sposobem na przygotowanie dietetycznego kebaba jest postawienie na sosy na bazie jogurtu zamiast majonezu, bez dodatku cukru. Kluczowe jest też zrezygnowanie z gotowych, dosładzanych surówek. Takie produkty często zawierają w sobie również wzmacniacze smaku, które nie są pożądane przez współczesnych, świadomych konsumentów. Jeśli prowadzisz własny lokal z kebabem, postaw na surówki świeże, przygotowywane na bieżąco każdego dnia. Ich stworzenie nie jest trudne, a może przyciągnąć klientów trzymających dietę.
Na pytanie, czy kebab jest zdrowy, można więc odpowiedzieć – tak. Jednak tylko wtedy, gdy jest przygotowany z odpowiedniej jakości składników. Takie danie nie powinno być stałym elementem diety, ale jedynie dodatkiem, spożywanym raz na jakiś czas. Wciąż jest to jednak zdrowsza alternatywa dla fast foodu smażonego w głębokim tłuszczu. Mięso do kebaba jest bowiem opiekane na rusztach, dzięki czemu ma mniej kalorii niż np. frytki.

Facebook, LinkedIn

O Autorze

Izmir Kebab

Firma z polskim kapitałem działającą w branży przetwórstwa mięsnego od 1983 r. Nowoczesne zaplecze techniczne, posiadane uprawnienia do eksportu oraz spełniane przez zakład warunki systemu jakości wymagane w Unii Europejskiej są gwarantem jakości wytwarzanych przez nas produktów.

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Rollo kebab – co to jest i jak go zrobić? Ile ma kcal?

Rollo kebab – co to jest i jak go zrobić? Ile ma kcal?

Pewnie nie raz spotkałeś się z określeniem “rollo kebab” – i nic w tym dziwnego, bowiem jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów kebaba. Od klasycznej […]

Dietetyczny kebab – co to jest? Przepisy

Dietetyczny kebab – co to jest? Przepisy

Kebab to danie, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatycznemu zestawowi przypraw. Jeśli jednak starasz się prowadzić zdrowy tryb życia […]

Jak pięknie podać danie z mięsem do kebaba, aby zachwycić gości?

Jak pięknie podać danie z mięsem do kebaba, aby zachwycić gości?

Serwowanie mięsa kebab w formie dania głównego to doskonała okazja, aby zaprezentować swoje umiejętności kulinarne oraz zaskoczyć gości oryginalnością i estetyką. Organizujesz imprezę i chcesz […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe
Click to access the login or register cheese
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
UTI.PL ShieldPRO