27 października 2022

Zdrowy fast food, czyli kebab w nowoczesnym wydaniu. Jak go przygotować?

 
Zdrowy fast food, czyli kebab w nowoczesnym wydaniu. Jak go przygotować?

Fast food to określenie, które zwykle kojarzy się z niezdrowym jedzeniem o wątpliwym pochodzeniu. Obecnie jednak wielu właścicieli lokali gastronomicznych dba o to, by posiłki były smaczne, a także nie nadwyrężały zdrowia, nawet przy regularnym spożywaniu. Czym jest zdrowy fast food i jak go przygotować?

Spis treści

Zdrowy fast food, czyli kebab

Kebab to jedno z dań, które łączy w sobie bardzo różnorodne składniki. To przede wszystkim mieszanka mięsa, sosu i warzyw, podana w bułce lub cienkim placku. Takie danie cieszy się ogromną popularnością w momentach, gdy nie jest możliwe zakupienie pełnowartościowego, zdrowego i domowego posiłku. Istnieje jednak opcja przygotowania go w nieco bardziej dietetycznej formie. Czy kebab jest zdrowy?

Kebab podawany jako zdrowy fast food powinien bazować na wysokiej jakości składnikach. Najważniejsze jest zadbanie o sprawdzone pochodzenie mięsa. W końcu to ono wpływa bezpośrednio na smak całej potrawy. Wiele miejsc stawiających na zdrowy fast-food wybiera również samodzielnie przygotowywane sosy, zwykle na bazie jogurtu naturalnego zamiast majonezu. Nie można zapominać też o warzywach – muszą być świeże i przygotowywane na miejscu. W cenie są surówki autorskich przepisów szefów poszczególnych lokali.

W zdrowy sposób można przygotować nie tylko kebab, lecz także wiele innych dań typu fast food. Najważniejsze jest pamiętanie o tym, by składniki były świeże i pochodziły ze sprawdzonych źródeł. W zdrowszych odpowiednikach szybkiego jedzenia warto też zrezygnować z potraw smażonych. Lepiej zastąpić takie elementy produktami pieczonymi czy gotowanymi. Odpowiednio doprawione, mogą być naprawdę smaczne.

Zdrowy fast-food przepisy

Kebab w nowoczesnym wydaniu

Jeśli chodzi o zdrowy fast food, przepisy w ostatnim czasie przyjmują naprawdę ciekawe formy. Popularnością cieszą się wegetariańskie zamienniki, które doskonale uzupełniają mięsne oferty. W ten sposób lokale gastronomiczne serwujące fast food mogą trafić w gusta klientów o różnych potrzebach. Mięso w kebabie to podstawa, ale jeśli wolisz zdrowsze, warzywne propozycje, nowoczesne wariacje na temat klasycznych fast foodów także mogą być świetną opcją.

Obecnie konkurencja na rynku jest ogromna, dlatego tak ważne jest zadbanie o wysoką jakość serwowanych potraw. Czy fast food jest zdrowy? Kluczowe są pojedyncze składniki, które bezpośrednio wpływają na całość dania. Szefowie kuchni coraz częściej eksperymentują z ciekawymi przepisami, które obejmują nietypowe przyprawy, składniki czy metody podania.

Przepisy na zdrowy fast food — mniej kalorii

Na całym świecie obecnie istnieje dość duży problem z otyłością. Z tego powodu wiele lokali gastronomicznych decyduje się na obniżenie kaloryczności. Sposobem może być m.in. zastąpienie już wspomnianego sosu na bazie majonezu odpowiednikiem opierającym się na jogurcie naturalnym. Wiele miejsc rezygnuje też z dodawania dużych ilości cukru czy sztucznych słodzików. Składniki te często pojawiają się bowiem m.in. w sosach i surówkach.

Liczbę kalorii można ograniczyć też poprzez pieczenie mięsa, zamiast je smażyć. Jest to zdecydowanie najłatwiejsze w przypadku kebaba. Potrawa ta wymaga bowiem grillowania na specjalnym ruszcie. Tłuszcz wytapia się z mięsa w trakcie obróbki, a więc w gotowej potrawie jest go niewiele. Mniej kalorii ma kebab drobiowy, jednak jest on europejską wariacją na temat tej tradycyjnej potrawy i nie ma zbyt wiele wspólnego z oryginalnymi przepisami. Wciąż cieszy się jednak dużą popularnością.

Czy fast food może być zdrowy? Tak, ale tylko pod warunkiem, że zostanie przygotowany zgodnie ze wspomnianymi zasadami. Obecnie jakość i zbilansowanie posiłków ma ogromne znaczenie dla współczesnych konsumentów, dlatego w wielu miastach można znaleźć liczne restauracje serwujące fast food w zdrowszym wydaniu.


Facebook, LinkedIn

O Autorze

Izmir Kebab

Firma z polskim kapitałem działającą w branży przetwórstwa mięsnego od 1983 r. Nowoczesne zaplecze techniczne, posiadane uprawnienia do eksportu oraz spełniane przez zakład warunki systemu jakości wymagane w Unii Europejskiej są gwarantem jakości wytwarzanych przez nas produktów.

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Rollo kebab – co to jest i jak go zrobić? Ile ma kcal?

Rollo kebab – co to jest i jak go zrobić? Ile ma kcal?

Pewnie nie raz spotkałeś się z określeniem “rollo kebab” – i nic w tym dziwnego, bowiem jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów kebaba. Od klasycznej […]

Dietetyczny kebab – co to jest? Przepisy

Dietetyczny kebab – co to jest? Przepisy

Kebab to danie, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatycznemu zestawowi przypraw. Jeśli jednak starasz się prowadzić zdrowy tryb życia […]

Jak pięknie podać danie z mięsem do kebaba, aby zachwycić gości?

Jak pięknie podać danie z mięsem do kebaba, aby zachwycić gości?

Serwowanie mięsa kebab w formie dania głównego to doskonała okazja, aby zaprezentować swoje umiejętności kulinarne oraz zaskoczyć gości oryginalnością i estetyką. Organizujesz imprezę i chcesz […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe
Click to access the login or register cheese
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
UTI.PL ShieldPRO