14 lutego 2023

Co to jest shish kebab i jak go zrobić?

 
Co to jest shish kebab i jak go zrobić?

Kebab na całym świecie występuje w wielu odsłonach. Poszczególne wersje różnią się zastosowanymi składnikami, a także metodą obróbki termicznej mięsa. Wśród popularnych odsłon można wyróżnić shish kebab. Jak go przygotować?

Spis treści:

Co to jest shish kebab?

Wśród odmian tradycyjnego, tureckiego fast fooda króluje m.in. shish kebab. Co to jest? To nic innego jak mięso umieszczone na patyku, a następnie zgrillowane. Różni się swoją formą od bardzo popularnego w Polsce kebaba ścinanego z dużego bloku obracającego się na ruszcie.

Shish kebab – przepis

Jak przygotować shish kebab? Przepis może różnić się w zależności od kucharza. Niektóre osoby preferują mięso drobiowe, a inne stawiają na tradycyjne gatunki, czyli cielęcinę lub baraninę. W Polsce dużą popularnością cieszy się też wołowina. Trzeba pamiętać, by unikać mięsa wieprzowego. Jest ono bowiem niezgodne z wierzeniami w regionie, z którego pochodzi kebab.

Oprócz mięsa niezbędne są też przyprawy do gyrosa, papryka mielona ostra i słodka, kmin rzymski oraz sól. Często do marynaty dodaje się też czosnek, cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Oczywiście dobór przypraw i ilości poszczególnych składników mogą zależeć od indywidualnych preferencji danej osoby.

Mięso jest najważniejszym składnikiem Shish kebab, dlatego warto zadbać o to, by miało odpowiedni smak. Po wymieszaniu z przyprawami należy pozostawić je na około 30 minut. Następnie wystarczy oblepić mięsem długi patyczek do szaszłyków ze wszystkich stron, pozostawiając kilka centymetrów do trzymania.

Shish kebab można smażyć na grillowej patelni, jednak tradycyjnie przygotowuje się go na grillu gazowym, elektrycznym lub na węgiel. Obróbka termiczna powinna trwać zaledwie kilka minut na wyższej półce, a następnie chwilę na niższej. Dzięki temu mięso upiecze się w środku oraz będzie zarumienione i chrupiące od zewnątrz.

Sprawdź również, jak przygotować lula kebab!

Z czym podawać shish kebab?

Skoro wiesz już, jak zrobić shish kebab, warto zastanowić się nad tym, z czym można go podać. Tradycyjnie potrawę tę serwuje się z chlebkami pita i sosem czosnkowo-sezamowym. Dobrym dodatkiem jest też limonka lub cytryna. Zwolennicy zielonych składników mogą postawić także na grillowane lub świeże warzywa. Dobrze sprawdzi się papryka, cukinia, a nawet ziemniaki z grilla. Shish kebab podaje się na talerzu, dlatego dobór dodatków zależy zwłaszcza od lokalu gastronomicznego serwującego danie lub indywidualnych preferencji klienta.

Sos do kebab shish przygotowuje się z użyciem jogurtu greckiego, czosnku, pasty tahini powstającej z sezamu oraz pietruszki. Warto doprawić go pieprzem i solą.

O czym pamiętać, przygotowując shish kebab?

Shish kebab składa się wyłącznie z mięsa i przypraw. Z tego powodu produkty te powinny cechować się jak najwyższą jakością. Warto wybierać mięso do kebaba o sprawdzonym pochodzeniu. Musi być też odpowiednio świeże i rozmrożone na tyle wcześnie, by wchłonęło aromat i smak przypraw, a jednocześnie utraciło nadmiar wody. Jakość mięsa jest ważna w każdym kebabie, jednak w wersji na patyku ma ona kluczowe znaczenie.

Przygotowując shish kebab, należy pamiętać także o odpowiedniej temperaturze pieczenia. Na grillu można kontrolować ją poprzez zmianę wysokości rusztu. Na początku mięso powinno zostać umieszczone wysoko, by nie spaliło się, a upiekło w środku. Po kilku minutach można przenieść je niżej. W ten sposób można chrupiącą, przyrumienioną skórkę z charakterystycznymi prążkami po metalowych elementach rusztu.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, ile kalorii ma kebab, to koniecznie zapoznaj się z naszym artykułem!


Facebook, LinkedIn

O Autorze

Izmir Kebab

Firma z polskim kapitałem działającą w branży przetwórstwa mięsnego od 1983 r. Nowoczesne zaplecze techniczne, posiadane uprawnienia do eksportu oraz spełniane przez zakład warunki systemu jakości wymagane w Unii Europejskiej są gwarantem jakości wytwarzanych przez nas produktów.

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Rollo kebab – co to jest i jak go zrobić? Ile ma kcal?

Rollo kebab – co to jest i jak go zrobić? Ile ma kcal?

Pewnie nie raz spotkałeś się z określeniem “rollo kebab” – i nic w tym dziwnego, bowiem jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów kebaba. Od klasycznej […]

Dietetyczny kebab – co to jest? Przepisy

Dietetyczny kebab – co to jest? Przepisy

Kebab to danie, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatycznemu zestawowi przypraw. Jeśli jednak starasz się prowadzić zdrowy tryb życia […]

Jak pięknie podać danie z mięsem do kebaba, aby zachwycić gości?

Jak pięknie podać danie z mięsem do kebaba, aby zachwycić gości?

Serwowanie mięsa kebab w formie dania głównego to doskonała okazja, aby zaprezentować swoje umiejętności kulinarne oraz zaskoczyć gości oryginalnością i estetyką. Organizujesz imprezę i chcesz […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe
Click to access the login or register cheese
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
UTI.PL ShieldPRO