18 listopada 2022
Fast foody kojarzą się z niezdrowym, wysokokalorycznym jedzeniem. Na szczęście istnieją sposoby, które pozwalają na przygotowanie takich dań w nieco zdrowszej formie. Na co lepiej postawić – na pizzę czy kebaba? Która z tych potraw jest mniej szkodliwa dla organizmu?
Spis treści
Zastanawiasz się, co ma więcej kalorii – pizza czy kebab? Oba dania są dość tłuste, a także zawierają cukier. Oczywiście pierwsze z nich jest zwykle bardziej kaloryczne ze względu na większą gramaturę i dużą ilość sera. Kebab jest dostępny także w małej wersji, jako szybka przekąska. Zazwyczaj porcja ma więc mniej kalorii niż tłusta pizza z wieloma dodatkami. Różnice wynoszą nawet kilkadziesiąt kalorii na sto gramów.
Biorąc pod uwagę niższą kaloryczność, warto odpowiedzieć na pytanie – czy kebab jest zdrowy? Wciąż zawiera on duże ilości sosu, a także czerwonego mięsa. W niektórych lokalach gastronomicznych stawia się na gotowe surówki, pełne cukru i wzmacniaczy smaku. Oznacza to, że kebab, pomimo niższej kaloryczności niż cała pizza, często nie jest zdrowy. Na szczęście istnieją sposoby na przygotowanie go w bardziej dietetyczny sposób.

Fast food to dania szybkie, pozwalające na uzupełnienie energii w trakcie tras, a także wyjść ze znajomymi. Obecnie wiele firm stawia jednak na potrawy przygotowywane w nieco zdrowszy sposób. Kluczowe jest postawienie na jak najprostsze składniki. Znacznie zdrowszy, a także mniej kaloryczny, jest kebab, w którym sosy bazują na jogurcie naturalnym, a nie na majonezie. Lepiej stawiać na jedzenie przygotowywane w lokalach, które samodzielnie tworzą surówki. Pozwala to na uniknięcie konserwantów, cukru i wzmacniaczy smaku, często wykorzystywanych w już gotowych produktach.
Odpowiedź na pytanie „pizza czy kebab – co zdrowsze?” zależy więc przede wszystkim od podejścia lokalu gastronomicznego do przygotowywanego jedzenia. Zdrowy fast food powstaje z wysokiej jakości składników, od podstaw. Kluczowe jest sprawdzone pochodzenie mięsa i warzyw. Im prostszy skład wszystkich wykorzystanych produktów, tym lepiej. Współcześni konsumenci stawiają na jedzenie jakościowe, dlatego postawienie na odpowiednie składniki pozwala na przyciągnięcie do swojego lokalu większej liczby klientów.
Przygotowanie zdrowego fast foodu nie jest trudne, ale bywa bardziej kosztowne. W surówkach i sosach w jakościowej wersji nie stosuje się bowiem tanich, sztucznych wypełniaczy. Mięso w kebabie powinno natomiast pochodzić ze sprawdzonych hodowli, w których nie używa się antybiotyków czy sterydów. Kluczowe jest też wykorzystane pieczywo. Kebab można umieścić w bułce, picie czy tortilli. Ważne, by takie produkty nie zawierały dodatkowego cukru. Dobrym pomysłem może być przygotowanie ich samodzielnie, zarówno w domu, jak i lokalu gastronomicznym.
Zdrowy fast food najłatwiej jest przygotować w domu, od podstaw. Niewiele osób dysponuje jednak maszynami do pieczenia mięsa na kebab czy wypiekania pizzy. Brak odpowiedniego sprzętu wyraźnie wpływa na ostateczny smak potrawy. Z tego powodu na rynku pojawia się coraz więcej lokali gastronomicznych, które stawiają na wysoką jakość używanych składników i stosują metody pozwalające na obniżenie kaloryczności dań. Oznacza to, że obecnie na rynku z łatwością można znaleźć restauracje serwujące pizzę i kebab w fit wersji. Zapotrzebowanie na takie jedzenie jest coraz większe i staje się swego rodzaju trendem.
Zazwyczaj pizza jest bardziej kaloryczna niż standardowa porcja kebaba. Wynika to z jej większej gramatury oraz dużej ilości sera. Kebab, zwłaszcza w mniejszej porcji, często ma niższą całkowitą wartość kaloryczną, choć ostateczna liczba kalorii zależy od użytych dodatków.
To, czy kebab jest zdrowy, zależy przede wszystkim od jakości składników. Zdrowsza wersja powinna bazować na sosach z jogurtu naturalnego, a nie majonezu, oraz zawierać świeże, samodzielnie przygotowywane surówki bez dodatku cukru i konserwantów. Kluczowe jest również pochodzenie i jakość mięsa.
Tak, fast food może być przygotowany w zdrowszy sposób. Kluczem jest używanie wysokiej jakości, jak najprostszych składników. Dania przygotowywane od podstaw w lokalu, ze świeżych warzyw i mięsa o sprawdzonym pochodzeniu, są znacznie zdrowsze niż te bazujące na gotowych, przetworzonych produktach.
Aby przygotować zdrowego kebaba, należy postawić na mięso ze sprawdzonej hodowli, pieczywo bez dodatku cukru oraz samodzielnie zrobione dodatki. Zamiast sosów na bazie majonezu, lepiej użyć tych na bazie jogurtu. Zamiast gotowych surówek, warto przygotować je na bieżąco ze świeżych warzyw.
O Autorze
Ostatnio na blogu
Lawasz kebab to jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych odsłon ulicznego jedzenia, która zdobyła serca smakoszy na całym świecie. Ta potrawa łączy w sobie soczyste, aromatycznie […]
Spis treści Ile białka ma kebab i do czego to zależy? Co ma najwięcej białka w kebabie? Jaki kebab na najwięcej białka? Białko to jeden […]
Chlebki pita to jedno z najbardziej uniwersalnych pieczyw na świecie, które świetnie sprawdza się w wielu kuchniach. Ich delikatna, puszysta struktura i neutralny smak sprawiają, […]
Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno
tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl
NIP: 597-100-44-11
Dane kontaktowe