13 października 2022
Transport jedzenia jest kwestią dokładnie regulowaną przez obowiązujące przepisy. Nie może on przebiegać w sposób przypadkowy. Aby bezpiecznie przewozić mięso, konieczne jest zdobycie odpowiednich pozwoleń i certyfikatów, a także dysponowanie specjalnymi pozwoleniami. Jak wygląda transport mięsa na kebaba?
Spis treści
Jeśli chodzi o transport mięsa, wymagania są bardzo podobne do tych dotyczących przewożenia innych produktów spożywczych. Nie może robić tego przypadkowa firma. Aby cały przewóz był realizowany legalnie i w pełni bezpiecznie dla docelowych konsumentów, konieczne jest zdobycie konkretnych uprawnień. Jeśli masz własny samochód w formie chłodni, musi on przejść kontrolę w najbliższym Powiatowym Inspektoracie Sanitarnym.
W placówce składa się specjalny wniosek, który musi zawierać wszystkie najważniejsze informacje o pojeździe. Mowa tu m.in. o jego modelu i marce, numerze rejestracyjnym czy wieku. Kluczowe jest zadbanie o to, by samochód był we właściwym stanie technicznym.
Pojazdy przewożące żywność, a zwłaszcza mięso, nie mogą mieć drzazg wystających z drewnianych elementów, łuszczącej się farby oraz powierzchni trudnej do utrzymania w czystości. Pojazd, którego dotyczy wniosek, trzeba przedstawić w Powiatowym Inspektoracie Sanitarnym. Przechodzi on tam kontrolę stanu technicznego.
Kluczowe jest też zadbanie o skompletowanie dokumentacji dotyczącej zachowania samochodu w czystości. Mowa tu o instrukcji mycia oraz terminarzu konkretnych wizyt na myjni, które zawsze muszą być skrupulatnie dokumentowane. Wszystkie wymienione formalności i wymagania wynikają z przepisów HACCP, dotyczących transportu produktów spożywczych. Prawo to odnosi się także do korzystania z cystern na płynną żywność.
Transport mięsa często jest realizowany specjalnymi samochodami, które pełnią funkcję chłodni. Pozwalają one na zachowanie produktów spożywczych w odpowiednim stanie i zapobiegają rozwijaniu się w nich bakterii niebezpiecznych dla zdrowia, a nawet życia konsumentów. W przypadku takich pojazdów konieczne jest zadbanie o jedną dodatkową kwestię – termometr. Pozwala on na kontrolowanie temperatury wewnątrz samochodu, zwłaszcza w komorze, w której znajduje się mięso. Temperatura musi być też zapisywana w dokumentacji.
Kluczowe jest zachowanie samochodów-chłodni w czystości. Muszą być one dokładnie myte po każdym transporcie. Mięso na kebab jest bowiem produktem spożywczym niestabilnym mikrobiologicznie. Jakiekolwiek mikroorganizmy pojawiające się na powierzchni chłodni mogą do niego przeniknąć, powodując zatrucie. Konieczne jest dokładne pilnowanie tej kwestii.
Jeśli nie masz własnych pojazdów lub nie chcesz martwić się formalnościami związanymi z możliwością ich użytkowania, doskonałym wyborem może okazać się zaopatrzenie gastronomii w produkty spożywcze. Istnieją bowiem firmy, które na co dzień zajmują się dowożeniem jedzenia o restauracji. Mają one własne samochody i dbają o to, by usługa była realizowana w sposób w pełni bezpieczny i zgodny z obowiązującymi przepisami.
To dobre rozwiązanie przede wszystkim dla właścicieli niewielkich punktów gastronomicznych, którzy nie mogą pozwolić sobie na zakupienie własnych pojazdów do transportowania mięsa. Z takich usług nie trzeba korzystać codziennie – wszystko zależy od zapotrzebowania danej firmy na dostawę świeżych produktów.
Produkcja mięsa do kebaba często idzie w parze z usługą jego transportu do klienta. Taki przewóz kebaba pozwala na zaoszczędzenie czasu i środków, zwłaszcza w sytuacji, gdy nie chcesz inwestować we własne pojazdy typu chłodnia. Często istnieje opcja wynegocjowania atrakcyjnych cen takich produktów, a nawet skorzystanie z gratisowego dowozu jedzenia przy większych zamówieniach.
O Autorze
Ostatnio na blogu
Pewnie nie raz spotkałeś się z określeniem “rollo kebab” – i nic w tym dziwnego, bowiem jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów kebaba. Od klasycznej […]
Kebab to danie, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatycznemu zestawowi przypraw. Jeśli jednak starasz się prowadzić zdrowy tryb życia […]
Serwowanie mięsa kebab w formie dania głównego to doskonała okazja, aby zaprezentować swoje umiejętności kulinarne oraz zaskoczyć gości oryginalnością i estetyką. Organizujesz imprezę i chcesz […]
Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno
tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl
NIP: 597-100-44-11
Dane kontaktowe