1 maja 2022
Kebab jest bardzo popularną potrawą od razu kojarzącą się z kuchnią wschodnią. W Polsce można zakupić ją niemal na każdym rogu, w małych budynkach, często prowadzonych przez przyjezdnych z zagranicy. Jak powstaje mięso do kebaba?
Spis treści
Tradycyjny kebab przygotowuje się z wykorzystaniem:
W takiej potrawie nie może znaleźć się wieprzowina – wynika to z wierzeń na terenach, z których pochodzi to wyjątkowe danie. W Polsce można spotkać kebaby wieprzowe, jednak jest to typowo zachodnia modyfikacja, niemająca nic wspólnego z tradycyjną potrawą tego typu.
Mięso wykorzystywane do produkcji kebaba musi cechować się odpowiednio wysoką jakością. Jest ono bowiem głównym składnikiem całego dania. Często do masy dodaje się dużo przypraw, które podkreślają smak mięsa. Zdecydowanie największą popularnością cieszą się następujące dodatki:
Mięso do kebaba powinno być dość tłuste. Warto pamiętać o tym, by w trakcie obróbki termicznej nie doprowadzić do wytopienia zbyt dużej ilości tłuszczu. W przypadku tej potrawy jest on bowiem nośnikiem smaku.
Wysokiej jakości mięso do kebaba powinno pochodzić ze sprawdzonych hodowli. Po przetransportowania do zakładu produkcyjnego jest ono mielone. Na rynku znaleźć można zarówno bloki kebaba składające się z jednego rodzaju mięsa, jak i mieszanek.
Produkcja mięsa do kebaba obecnie przebiega w pełni automatycznie. Specjalne maszyny mielą je, a w trakcie tego procesu pracownicy dbają o odpowiednie doprawienie jedzenia. Następnie dochodzi do formowania zmielonego mięsa w kulki, które są nabijane na metalowy stelaż. Często jest on wyposażony w specjalną podstawę, dzięki czemu nakładanie kolejnych warstw mięsa staje się łatwiejsze, a gotowy blok można ustawić w restauracji.
Metalowy pręt z nadzianymi kulkami z mięsa owija się folią. Pod wpływem jej nacisku masa spłaszcza się i zaczyna przypominać wałek, lekko zwężający się ku dołowi. Tak przygotowany blok można następnie poddać obróbce termicznej. Pieczenie zazwyczaj przeprowadza się już w lokalu, w którym sprzedaje się kebaba w połączeniu z bułką i warzywami. Tak przygotowane mięso jest bowiem najsmaczniejsze.
Jeśli chodzi o mięso do kebaba, produkcja wygląda dość podobnie niezależnie od wybranego gatunku. W wielu lokalach gastronomicznych stawia się na co najmniej kilka rodzajów takich produktów. Dzięki temu klienci mogą wybrać mięso, które najbardziej trafia w ich gusta.
Kebab jest potrawą składającą się z dość niewielu elementów. Najważniejsze jest mięso, ale nie można zapominać również o sosie i warzywach. W lokalach gastronomicznych istnieje opcja zakupienia kebaba w bułce, placku pszennym czy picie. Bardziej dietetycznym wyborem jest natomiast potrawa na talerzu, czyli bez dodatków mącznych. Wszystkie elementy dania powinny cechować się wysoką jakością, a jednocześnie smakiem, który nie przytłumi mięsa.
Obecnie konkurencja na rynku lokali gastronomicznych sprzedających kebaba jest dość duża, dlatego warto zadbać o to, by oferowane przez Ciebie potrawy cechowały się niepowtarzalnym smakiem. Mięso powinno być świeże i pieczone na miejscu, a następnie ścinane z wykorzystaniem tradycyjnych, bardzo ostrych noży. Warto, by było ono widoczne dla klientów. Nigdy nie powinno się ścinać mięsa wcześniej, ponieważ w trakcie oczekiwania na klientów zdąży ono wyschnąć.
Produkcja mięsa do kebaba to także domena naszej działalności. Zachęcamy do kontaktu, aby dowiedzieć się więcej i skorzystać z naszej oferty. Polecamy również nasze wpisy blogowe, z których można dowiedzieć się, jak otworzyć kebeb oraz jaka jest historia kebaba.
O Autorze
Ostatnio na blogu
Pewnie nie raz spotkałeś się z określeniem “rollo kebab” – i nic w tym dziwnego, bowiem jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów kebaba. Od klasycznej […]
Kebab to danie, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatycznemu zestawowi przypraw. Jeśli jednak starasz się prowadzić zdrowy tryb życia […]
Serwowanie mięsa kebab w formie dania głównego to doskonała okazja, aby zaprezentować swoje umiejętności kulinarne oraz zaskoczyć gości oryginalnością i estetyką. Organizujesz imprezę i chcesz […]
Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno
tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl
NIP: 597-100-44-11
Dane kontaktowe