13 lipca 2023

Jak zawijać kebab w tortilli? Poradnik krok po kroku

 
Jak zawijać kebab w tortilli? Poradnik krok po kroku

Kto z nas nie lubi popularnego w naszym kraju rollo, czyli kebaba w tortilli bądź innym cienkim placku? Nie da się ukryć, że ten rodzaj pieczywa do kebaba idealnie sprawdza się przy spajaniu pysznego mięsa, surówek i sosów w kompletne danie. Musi jednak spełniać pewien warunek – tortilla musi być zawinięta idealnie.

Dlaczego? Chyba każdy kiedyś miał styczność z kebabem, z którego wypadły kawałki mięsa i surówki, albo – co gorsza – skapywał sos, który nieraz trudno później wywabić z ubrań. Dlatego jeśli chcemy własnoręcznie zwinąć idealne rollo, warto uczyć się od osób, które opanowały tę technikę do perfekcji. Spytaliśmy o ten proces jedną z nich i stworzyliśmy poradnik objaśniający, jak zawijać tortillę do kebaba. Poniżej znajdziecie wszystkie niezbędne informacje!

Spis treści

Kebab w tortilii – jak zawijać rollo w prawidłowy sposób?

Na początku zaznaczmy, że tradycyjne tortille prędzej spotkamy w kuchni meksykańskiej, niż bliskowschodniej – tam przyjmują one formę placków z mąki kukurydzianej. Do kebabów najlepiej wykorzystać tortille pszenne, lub jeszcze lepiej – lawasze będące podstawą durum kebab, pierwowzoru popularnego w restauracjach rollo.

Jeśli mamy przygotowaną tortillę, bądź lawasz, gotowe mięso, warzywa i sos – możemy brać się do pracy nad naszym kebabem w tortilli. Jak zawijać placek, aby był on idealnie szczelny i nasz kebab mógł przybrać idealną formę? Oto instrukcja krok po kroku:

  1. Podgrzewamy placek na suchej patelni (10-20 sekund), aby zapewnić jej pełną elastyczność.
  2. Na środku rozłożonej tortilli układamy farsz – mięso, warzywa oraz wybrane sosy.
  3. Dolną część tortilli zaginamy do góry tak, aby przysłoniła część farszu.
  4. W podobny sposób zaginamy boki tortilli – powinny znaleźć się nad zawiniętą dolną częścią placka.
  5. Powoli i starannie zawijamy tortillę w stronę górnej, pustej części.
  6. Zawiniętą tortillę opiekamy na patelni, zaczynając od miejsca, gdzie znajduje się brzeg górnej części – dzięki temu rollo „sklei” się w całość.

I mamy gotowy kebab w tortilli! Jak widzicie – sposób na to, jak zawijać placek jest stosunkowo prosty, jednakże warto wypróbować go kilka razy, aż nabierzemy praktyki.

kebab w tortilli jak zawijać

Jak zawijać tortillę do kebaba? Przydatne wskazówki

Istotną kwestią, którą należy opanować gdy uczymy się, jak zawijać tortillę do kebaba jest odpowiednie ułożenie składników na środku placka. Mowa nie tylko o strukturze (nie chcemy, aby po jednej stronie rollo były same warzywa, a po drugiej – całe mięso), lecz też o ich ilości. Jeśli nałożymy ich zbyt dużo – nasza tortilla nie zwinie się poprawnie. Mamy wtedy praktycznie 100% pewności, że składniki zaczną wypadać. Obranie odpowiedniej ilości może wymagać kilku prób i błędów oraz nabrania pewnej wprawy – ale efekt końcowy jest tego warty.

Gdy zwijamy tortillę bądź lawasz – dodatkową szczelność możemy zyskać, delikatnie zaciskając nasze rollo po każdym obrocie, upewniając się, że farsz i placek ściśle do siebie przylegają. Zachowajmy jednak ostrożność – nie chcemy w ten sposób porwać lub podziurawić tortilli. Szczególnie jeśli objętość składników jest spora i nasze rollo jest obfite, gdyż właśnie wtedy ryzyko zniszczenia efektów naszej pracy jest najwyższe.

Jak widzicie, zawijanie tortilli do kebaba to nic trudnego. Wystarczy pamiętać o sposobie postępowania w postaci 6 wymienionych powyżej kroków, a gdy już wyczujemy, na co powinniśmy uważać – nasze rollo zawsze wyjdą idealnie!


Facebook, LinkedIn

O Autorze

Izmir Kebab

Firma z polskim kapitałem działającą w branży przetwórstwa mięsnego od 1983 r. Nowoczesne zaplecze techniczne, posiadane uprawnienia do eksportu oraz spełniane przez zakład warunki systemu jakości wymagane w Unii Europejskiej są gwarantem jakości wytwarzanych przez nas produktów.

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Rollo kebab – co to jest i jak go zrobić? Ile ma kcal?

Rollo kebab – co to jest i jak go zrobić? Ile ma kcal?

Pewnie nie raz spotkałeś się z określeniem “rollo kebab” – i nic w tym dziwnego, bowiem jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów kebaba. Od klasycznej […]

Dietetyczny kebab – co to jest? Przepisy

Dietetyczny kebab – co to jest? Przepisy

Kebab to danie, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatycznemu zestawowi przypraw. Jeśli jednak starasz się prowadzić zdrowy tryb życia […]

Jak pięknie podać danie z mięsem do kebaba, aby zachwycić gości?

Jak pięknie podać danie z mięsem do kebaba, aby zachwycić gości?

Serwowanie mięsa kebab w formie dania głównego to doskonała okazja, aby zaprezentować swoje umiejętności kulinarne oraz zaskoczyć gości oryginalnością i estetyką. Organizujesz imprezę i chcesz […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe
Click to access the login or register cheese
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
UTI.PL ShieldPRO