30 maja 2023

Czy zdrowy kebab istnieje? Jak go przyrządzić?

 
Czy zdrowy kebab istnieje? Jak go przyrządzić?

Tak naprawdę nie ma jednego przepisu, który nagle sprawi, że kebab stanie się dietetycznym daniem. Wiele zależy też od oferty danej restauracji. Jednakże – jeśli lubimy gotować i przygotowujemy własny kebab w domu, mamy znacznie większe szanse, aby zapanować nad kształtem dania i przekuć je w bardziej zdrową postać. Aby przygotować zdrowy kebab – mamy kilka ciekawych opcji.

Spis treści:

Lżejsze mięso, czyli zdrowszy kebab

Nie mamy ochoty rezygnować z ulubionej formy kebaba, ale chcielibyśmy, żeby zawierał mniej tłuszczu i kalorii, a więcej białka i był bardziej zdrowy? Kebab z kurczaka będzie idealną opcją na takie danie! Nie od dziś wiadomo, że drób jest zdecydowanie bardziej lekkostrawny od baraniny czy wołowiny, a przy tym zawiera więcej białka – co czyni go świetnym pomysłem na fit kebab. A jeśli szukamy jeszcze chudszego mięsa – spróbujmy dodać do kebaba indyka.

kebab zdrowy

Zdrowy kebab z piekarnika

Jeśli chcemy zminimalizować tłuszcz i przyswajane kalorie, wiadomym jest, że pieczone mięso jest znacznie bardziej lekkostrawne. Bez trudu upieczemy je w typowym, domowym piekarniku – po odpowiednim zamarynowaniu, które nada mięsu pożądany smak i aromat możemy być pewni, że będzie równie soczyste i pyszne, co przygotowane w inny sposób. Poznaj nasze 5 sposobów na zamarynowanie mięsa do kebaba!

Hummus zamiast sosu

To propozycja, która często przewija się w polecanych przepisach na zdrowy kebab – a do tego jest stuprocentowo zgodna z rodowodem naszego ulubionego dania! Ma też dodatkowy pozytywny aspekt. Ciecierzyca, z której wyrabiamy hummus to jedno z najlepszych źródeł białka w królestwie warzyw.

Te kilka pomysłów mogą sprawić, że odmienicie swoje spojrzenie na kebab – zdrowy, pełnowartościowy posiłek możecie uzyskać dzięki kilku prostym zmianom. A co najlepsze – żadna z nich nie oznacza, że całość straci swój charakterystyczny, uwielbiany przez wielu smak. Może dzięki którejś z nich odkryjecie nową, ulubioną wersję „kebsa”?

Sprawdź także:


Facebook, LinkedIn

O Autorze

Izmir Kebab

Firma z polskim kapitałem działającą w branży przetwórstwa mięsnego od 1983 r. Nowoczesne zaplecze techniczne, posiadane uprawnienia do eksportu oraz spełniane przez zakład warunki systemu jakości wymagane w Unii Europejskiej są gwarantem jakości wytwarzanych przez nas produktów.

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Alergeny w kebabie – na co uważać i jak informować klientów?

Alergeny w kebabie – na co uważać i jak informować klientów?

Alergie pokarmowe to problem, który dotyczy milionów Polaków, a liczba osób zmagających się z tym schorzeniem ciągle rośnie. Dla wielu z nich zwykła wizyta w […]

Jak przygotować kebab w piekarniku? Przepis

Jak przygotować kebab w piekarniku? Przepis

Przygotowanie kebabu w piekarniku we własnym domu to dla wielu pasjonatów dobrego jedzenia szansa na stworzenie dania, które jakością i smakiem przewyższy to, co często […]

Jak przechowywać mięso na kebaba?

Jak przechowywać mięso na kebaba?

Mięso na kebaba to jeden z najpopularniejszych składników w gastronomii, szczególnie w lokalach serwujących dania kuchni bliskowschodniej. Aby zachować jego świeżość, smak i bezpieczeństwo dla […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe
Click to access the login or register cheese
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
UTI.PL ShieldPRO