28 czerwca 2023

Jakie warzywa do kebaba? Poradnik

 
Jakie warzywa do kebaba? Poradnik

Kebab to nie tylko samo mięso – nasze ulubione danie nie byłoby kompletne bez odpowiedniego zestawu dodatków. Pieczywo spaja całość we właściwą formę, sosy nadają potrawie dodatkowego smaku, lecz nie możemy też zapomnieć o odpowiednich warzywach do kebaba.

Nie tylko sprawiają, że nasz posiłek zawiera więcej witamin i mikroelementów – dzięki warzywom kebab jest bardziej soczysty, może nabrać większej chrupkości i oczywiście dodatkowego smaku! Co jednak najbardziej pasuje do kebaba? Jakiego typu warzywa napotkamy między mięsem a pitą w doner kebab, a co podamy do innych rodzajów tego dania? Mieliśmy okazję się temu przyjrzeć – zobaczcie nasze zestawienie.

Spis treści

Doner kebab – jakie warzywa najbardziej do niego pasują?

Co znajdziemy w zestawie surówek, wchodząc do restauracji, która serwuje kebaby z mięsem skrawanym z pionowego grilla? Tradycyjny zestaw świeżych warzyw do kebaba nie powinien nikogo zaskoczyć.

Pełni i chrupkości daniu nadają warzywa liściaste. To najczęściej sałata lub posiekana kapusta pekińska, ale często dodaje się do niego także coleslaw – czyli poszatkowana biała kapusta. Dzięki nim farsz w wybranej przez nas picie czy bułce nabiera dodatkowej tekstury, ale nie zapominajmy, że to także bardzo zdrowy dodatek! Zielone warzywa to dobre źródło witamin (C, K oraz grupy B), wapnia czy żelaza. Warto dodać je do swojego kebaba!

Pomidory kocha wielu z nas – w kebabie także jest dla nich miejsce. Soczyste i pełne smaku, sprawią że nasz kebab nie będzie sprawiał wrażenia zbyt suchego, jeśli na przykład chcemy oszczędzić sobie dodatkowych kalorii i dodać nieco mniej sosów (które często oparte są na wysokokalorycznym majonezie). Pełne przeciwutleniaczy i karotenoidów – samo zdrowie!

Dodatkowo smak możemy przełamać ogórkiem – zarówno świeżym, jak i kiszonym. Mają wyjątkowo mało kalorii i charakterystyczny smak (który doskonale komponuje się z jogurtowymi sosami), a kiszona wersja ma działanie probiotyczne. Jeśli patrzymy na kwestie zdrowotne – w zestawie dobranych do kebaba warzyw świeży ogórek i pomidor nie powinny występować razem.

Odpowiedź na pytanie: „jakie warzywa do kebaba?” nie byłaby kompletna bez cebuli. To znów warzywo o bardzo wyrazistym smaku, dzięki któremu dostarczymy sobie składników ważnych dla układu odpornościowego (witamina C, kwas foliowy czy beta-karoten). Tradycyjnie często spotkamy cebulę posypaną sumakiem – kwaskowatą przyprawą charakterystyczną dla bliskowschodniej kuchni.

kebab jakie warzywa

Jakie warzywa do kebaba pieczonego na szaszłyku?

Jak wygląda sprawa w przypadku takich odmian, jak shish kebab czy kebab lula? Tu możemy pokusić się o grillowanie warzyw, które będą piekły się nad ogniem wraz z mięsem. W tym wypadku tak naprawdę ogranicza nas jedynie wyobraźnia – wszak każdy grill to okazja, aby stworzyć niepowtarzalną, mięsno-warzywną ucztę.

Gdy na naszym grillu piecze się mięso na shish lub lula kebab – warzywa, które możemy wrzucić nad ogień to między innymi cebula, papryka, pomidory czy cukinia. Wszystkie z nich będą smakować zupełnie inaczej, gdy przyrumienią się w wysokiej temperaturze. Możemy nawet spróbować ugrillować ziemniaki jako przystawkę – wszak frytki równie często pojawiają się w menu wielu restauracji z kebabem, a pieczona lub grillowana wersja będzie zdecydowanie zdrowsza.

Możliwości jest naprawdę sporo. Nie ma co się ograniczać, jeśli chodzi o zdrowe – i jednocześnie niezwykle smaczne dodatki! Mamy nadzieję, że powyższa lista podsunęła Wam kilka pomysłów. Jeśli więc przygotowujecie w swoim domu kebab – jakie warzywa wybierzecie do niego Wy?


Facebook, LinkedIn

O Autorze

Izmir Kebab

Firma z polskim kapitałem działającą w branży przetwórstwa mięsnego od 1983 r. Nowoczesne zaplecze techniczne, posiadane uprawnienia do eksportu oraz spełniane przez zakład warunki systemu jakości wymagane w Unii Europejskiej są gwarantem jakości wytwarzanych przez nas produktów.

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Rollo kebab – co to jest i jak go zrobić? Ile ma kcal?

Rollo kebab – co to jest i jak go zrobić? Ile ma kcal?

Pewnie nie raz spotkałeś się z określeniem “rollo kebab” – i nic w tym dziwnego, bowiem jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów kebaba. Od klasycznej […]

Dietetyczny kebab – co to jest? Przepisy

Dietetyczny kebab – co to jest? Przepisy

Kebab to danie, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatycznemu zestawowi przypraw. Jeśli jednak starasz się prowadzić zdrowy tryb życia […]

Jak pięknie podać danie z mięsem do kebaba, aby zachwycić gości?

Jak pięknie podać danie z mięsem do kebaba, aby zachwycić gości?

Serwowanie mięsa kebab w formie dania głównego to doskonała okazja, aby zaprezentować swoje umiejętności kulinarne oraz zaskoczyć gości oryginalnością i estetyką. Organizujesz imprezę i chcesz […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe
Click to access the login or register cheese
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
UTI.PL ShieldPRO