1 sierpnia 2022
Zastanawiasz się nad rozpoczęciem własnej działalności gospodarczej i otwarciem budki z kebabem? Warto jednak wcześniej dowiedzieć się, jakie wymogi trzeba spełnić, aby prowadzić punkt gastronomiczny. Niezwykle istotne są również koszty, które poniesiesz, rozpoczynając taki biznes. Dowiedz się, jakie elementy powinny znaleźć się w biznesplanie dotyczącym prowadzenia budki z kebabem.
Spis treści
Jeśli jesteś smakoszem kebaba i zawsze chciałeś zainwestować w swój własny interes, to otwarcie punktu gastronomicznego jest idealnym rozwiązaniem dla Ciebie. Warto jednak wiedzieć, że prowadzenie takiej działalności jest związane z przestrzeganiem przepisów. Wśród wymagań sanepidu do otwarcia budki z kebabem można wymienić:
Oprócz tych wymagań sanepidu, przy prowadzeniu budki z kebabem niezwykle istotne jest również wyposażenie lokalu lub foodtrucka w sprzęty o łatwo zmywalnej powierzchni czy wydzielenie szafki dla pracowników. Każdy, kto ma styczność z przygotowaniem pożywienia, musi mieć na sobie specjalną odzież wierzchnią, taką jak np. fartuch.
Zanim sanepid oficjalnie dokona odbioru budki z kebabem, powinieneś przedstawić orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych dla siebie i każdego pracownika, umowę na wywóz zużytego oleju i resztek gastronomicznych oraz księgę dobrych praktyk higienicznych. Należy jednak pamiętać, że w zależności od położenia lokalu, urzędnik może również poprosić o inne dokumenty, np. dotyczące badań używanej wody w gastronomii.
Sprawdź najlepsze pomysły na własny lokal gastronomiczny, nie tylko budkę z kebabem.
Przed otworzeniem budki z kebabem niezwykle istotne jest stworzenie odpowiedniego biznesplanu. Powinny w nim znajdować się następujące elementy:
Zanim otworzysz budkę z kebabem, powinieneś już wiedzieć, jak będziesz ją prowadzić. Warto wcześniej opracować pierwsze menu oraz dni i godzin funkcjonowania lokalu gastronomicznego.
Opracowanie odpowiedniego kosztorysu budki z kebabem jest niezwykle istotne. Z początku niezbędna będzie inwestycja w odpowiedni sprzęt, wyposażenie czy lokal gastronomiczny. To, ile kosztuje budka z kebabem, jest zależne od kilku czynników, takich jak: standard wynajętego budynku czy foodtrucka lub liczba zatrudnionych pracowników. Należy wiedzieć, że choć nie wymogu zastosowania tylko profesjonalnego wyposażenia do budki z kebabem, to pewnych kosztów nie da się uniknąć. Niezbędny będzie zakup: lodówko-zamrażarki, frytownicy czy opiekacza do mięsa. W zależności od tego, jak będziesz serwował kebab, niezbędny może się okazać także grill lub płyta do przygotowania pieczywa czy placków. Należy te wszystkie elementy uwzględnić w kosztorysie.
Ten punkt jest niezwykle istotny, gdyż może się okazać, że lokalizacja, w której planujesz otwarcie budki z kebabem ma już kilka punktów gastronomicznych. Dlatego, aby w przyszłości móc dobrze prosperować, warto dokładnie przeanalizować rynek i konkurencję.
Ważne jest także wykonanie prognozy finansowej związanej z prowadzeniem własnego punktu gastronomicznego. Początkowo zyski z prowadzenia budki z kebabem mogą być niewielkie, gdyż na samym starcie należy ponieść koszty związane z otwarciem lokalu. Jednak dbając o rozpoznawalność marki oraz wykorzystując wysokiej jakości mięso do produkcji kebabów, z czasem powinny pojawić się wystarczające dochody.
Przeczytaj nasz praktyczny poradnik o tym, jak powinno wyglądać otwarcie kebaba oraz jakie kwestie przemyśleć.
To tylko kilka elementów, które powinny się pojawić w biznesplanie budki z kebabem. Zadbaj wcześniej o odpowiednie przygotowanie lokalu oraz o to by mięso na kebab było odpowiednio wysokiej jakości, dzięki czemu łatwiej wybijesz się na rynku.
O Autorze
Ostatnio na blogu
Pewnie nie raz spotkałeś się z określeniem “rollo kebab” – i nic w tym dziwnego, bowiem jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów kebaba. Od klasycznej […]
Kebab to danie, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatycznemu zestawowi przypraw. Jeśli jednak starasz się prowadzić zdrowy tryb życia […]
Serwowanie mięsa kebab w formie dania głównego to doskonała okazja, aby zaprezentować swoje umiejętności kulinarne oraz zaskoczyć gości oryginalnością i estetyką. Organizujesz imprezę i chcesz […]
Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno
tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl
NIP: 597-100-44-11
Dane kontaktowe