Kebab to danie bardzo proste, a zarazem kochane na całym świecie. Składa się przede wszystkim z mięsa, surówki i sosu. Dodatki stosowane w takiej potrawie mogą się jednak znacznie od siebie różnić. Jakie z nich sprawdzą się najlepiej?Spis treści:
Coraz więcej lokali w Polsce serwuje swoim klientom kebab. Jakie dodatki sprawdzą się najlepiej w przypadku tego dania? Które produkty wybrać, by wyróżnić swoją ofertę na tle bardzo dużej konkurencji?
Wśród dodatków do kebaba można wyróżnić zwłaszcza surówki. W większości lokali gastronomicznych stawia się na klasyczne mieszanki z kapustą, marchewką czy cebulą. Istnieją jednak restauracje zastępujące świeże warzywa tymi pieczonymi lub smażonymi. W cenie są też zioła, które podkreślają smak surówek i nadają ciekawy charakter potrawie.
W ostatnim czasie popularnością cieszy się też nieco mniej oczywisty kebab – dodatki to nie tylko warzywa, lecz także owoce. W takim daniu słoność jest doskonale zbalansowana słodkością. Dobrze sprawdzi się żurawina, a nawet mango czy truskawki. Zazwyczaj takie kompozycje pojawiają się w letnich wersjach tego popularnego fast fooda. Wprowadzenie do swojej oferty nieco mniej typowego kebaba może zachęcić nowych klientów, szukających ciekawych doznań smakowych.
Świeże dodatki do kebaba
Zdrowy fast-food bazuje zwłaszcza na produktach świeżych. Mają one najwięcej wartości odżywczych i walorów smakowych. Samodzielnie przygotowane surówki z warzywami, a często także owocami, mają naturalnie mniej kalorii. Nie zawierają one bowiem cukru i sztucznych dodatków. Stawiają na nie zwłaszcza lokale gastronomiczne, które dbają o jakość swoich posiłków.
Świeże surówki często są wyznacznikiem jakości danego lokalu gastronomicznego. Warto przygotowywać je na bieżąco, każdego dnia. Najważniejszym elementem kebaba jest oczywiście mięso, jednak trzeba pamiętać, że warzywa podkreślają jego smak. Niskiej jakości surówki, z dodatkiem cukru, mogą przyćmić inne składniki i wpłynąć negatywnie na całą potrawę.
Sos do kebaba
Bardzo ważnym elementem potrawy jest też sos do kebaba. W ostatnim czasie lokale gastronomiczne coraz częściej rezygnują z gotowych produktów na bazie majonezu. W cenie są sosy przygotowywane samodzielnie. Mają one oryginalny smak, a często także znacznie mniej kalorii.
W kebabie często wykorzystuje się sosy pikantne, na bazie papryczki chili. Niektóre osoby są też zwolennikami sosu BBQ i czosnkowego. W miejscach serwujących zdrowy, dobry kebab, dodatki mogą być mniej oczywiste. Często stawia się na świeże zioła, np. bazylię czy miętę. Sosy owocowe także doskonale dopełniają smak mięsa. Postawienie na mniej typowe dodatki sprawia, że możliwe jest wyróżnienie się spośród konkurencji, która obecnie jest ogromna.
Mniej typowe dodatki do kebaba
Jeśli nie zależy Ci na przygotowaniu kebaba zgodnie z tradycyjnymi recepturami, możesz postawić na nieco mniej typowe dodatki. W wersjach wegetariańskich tej potrawy często pojawia się ser. Może być to halloumi, feta czy produkty typu bałkańskiego. Przełamanie konsystencji gwarantują natomiast orzechy. W niektórych lokalach gastronomicznych w kebabie pojawiają się też frytki. To popularny wybór zwłaszcza w przypadku dania serwowanego na talerzu, ale zdarza się, że są one umieszczane także w picie.
Nietypowe kebaby w ostatnim czasie cieszą się dużą popularnością, dlatego wprowadzenie ich do swojej oferty może być dobrym krokiem marketingowym. Jeśli jednak stawiasz na klasykę, wybierz jakościowe dodatki, które podkreślą smak mięsa, ale go nie zdominują. Wiesz, ile kalorii ma kebab? Dowiesz się tego z naszego artykułu!
Firma z polskim kapitałem działającą w branży przetwórstwa mięsnego od 1983 r. Nowoczesne zaplecze techniczne, posiadane uprawnienia do eksportu oraz spełniane przez zakład warunki systemu jakości wymagane w Unii Europejskiej są gwarantem jakości wytwarzanych przez nas produktów.
Pewnie nie raz spotkałeś się z określeniem “rollo kebab” – i nic w tym dziwnego, bowiem jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów kebaba. Od klasycznej […]
Kebab to danie, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatycznemu zestawowi przypraw. Jeśli jednak starasz się prowadzić zdrowy tryb życia […]
Serwowanie mięsa kebab w formie dania głównego to doskonała okazja, aby zaprezentować swoje umiejętności kulinarne oraz zaskoczyć gości oryginalnością i estetyką. Organizujesz imprezę i chcesz […]
Używamy plików cookies w celu optymalizacji naszej witryny i naszych serwisów.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.