13 grudnia 2021

Jak otworzyć kebaba? Co jest potrzebne i jakie są koszty

 
Jak otworzyć kebaba? Co jest potrzebne i jakie są koszty

Uwielbiasz kebab i chcesz się dzielić swoją pasją dalej? Jak otworzyć kebab w Polsce? I czy lepiej zdecydować się na franczyzę czy własną markę? Jak rysują się koszty wynajmu, zakupu sprzętu, a wreszcie – prowadzenia kebaba? Jeśli masz najlepszy przepis w okolicy i dostęp do wysokiej jakości produktów, pierwsze składniki sukcesu znasz. Gastronomia jednak rządzi się swoimi prawami, często bardzo skomplikowanymi i wymagającymi szerokiej znajomości nie tylko lokalnego rynku, lecz także marketingu, prawa i zarządzania własną firmą. W tym wpisie przybliżymy Ci podstawy stworzenia nowego biznesu, w tym koszty otwarcia kebaba.

Przyczepa gastronomiczna – kebab też wymaga kapitału

Myśląc o tym, jak otworzyć kebab, prawdopodobnie masz na myśli niewielką budkę z kebabem albo przyczepę typu foodtruck. To nie jest ogromna inwestycja jak w przypadku restauracji, ale nie oznacza to, że nie musisz mieć na nią odpowiednich funduszy zgromadzonych w porę. Na co musisz wyliczyć budżet? W przypadku budki będzie to:

Dofinansowanie

Oczywiście możesz szukać dofinansowania – dobrym rozwiązaniem są środki unijne lub państwowe, np. z Urzędu Pracy, ale pamiętaj, że korzystanie z dofinansowania wymaga uprzedniego przedstawienia odpowiedniego budżet planu i cierpliwości w przeprocesowywaniu wniosku.

Franczyza

To kolejna opcja na otwarcie kebaba. Franczyza jest świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy potrzebują dofinansowania, a jednocześnie w mniejszym stopniu zależy im na niezależności i indywidualności. Franczyza narzuca na osobę współpracującą z siecią pewne ograniczenia, ale z drugiej strony dba o wyposażenie lokalu, dostawy, reklamę czy szkolenie pracowników – to często ogromnie wartościowe, szczególnie jeśli nie masz możliwości wyłożyć dużej kwoty na otwarcie lokalu. 

Jak wyglądają koszty otwarcia kebaba?

Koszty otwarcia kebaba nie są bardzo wysokie, ale najczęściej trzeba się liczyć z kosztem wysokości co najmniej 40  tysięcy złotych. Aby obniżyć tę kwotę, możesz spróbować  zdobyć część wyposażenia (np. lodówkę) od producentów w zamian za reklamę produktów.

Co z przepisami sanitarnymi?

Otwarcie lokalu gastronomicznego – niezależnie od jego formy – wymaga ścisłego podporządkowania się zasadom sanitarnym, które narzuca Sanepid. Przed otwarciem pracownik Sanepidu odwiedzi Twój lokal, aby go zatwierdzić. O czym musisz pamiętać?

Sprzęt do kebaba, którego potrzebujesz na start

Część wyposażenia musisz uzależnić od wielkości lokalu – oczywiście idealnie byłoby mieć zapasowe opiekacze, dużą ladę i sporych rozmiarów lodówkę, ale czasami jest to po prostu niemożliwe. Jednak bez tego sprzętu do kebaba nie będziesz miał jak go przygotować:

Oprócz tego w Twoim lokalu m.in. ze względu na wymogi sanitarne musi znaleźć się dwukomorowy zlew oraz toaleta dla pracowników. Pamiętaj także o opracowaniu jasnego menu i wybraniu takich cen, dzięki którym Twój lokal będzie mógł się utrzymać.


Facebook, LinkedIn

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Skąd pochodzi kebab? Historia i ciekawostki

Skąd pochodzi kebab? Historia i ciekawostki

Choć prawdopodobnie każdy kiedyś spróbował kebaba, to mało kto zna jego pochodzenie (poza raczej ogólną informacją, że jest z krajów arabskich – a i to […]

Jak otworzyć kebaba? Co jest potrzebne i jakie są koszty

Jak otworzyć kebaba? Co jest potrzebne i jakie są koszty

Uwielbiasz kebab i chcesz się dzielić swoją pasją dalej? Jak otworzyć kebab w Polsce? I czy lepiej zdecydować się na franczyzę czy własną markę? Jak […]

Jakie mięso do kebaba będzie najlepsze?

Jakie mięso do kebaba będzie najlepsze?

Trudno znaleźć bardziej popularną potrawę z Bliskiego Wschodu w Polsce niż kebab. Na pewno zauważyłeś przy tym, że ile miejscówek z kebabem, tyle jego rodzajów, […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe