1 czerwca 2022
Kebab to potrawa, którą można zjeść w niemal każdym polskim mieście. Pochodzi z Turcji, choć w naszym kraju cieszy się ogromną popularnością. Jak zrobić mięso kebab?
Spis treści
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić mięso na kebaba, najpierw musisz dowiedzieć się, jakie gatunki najlepiej się to tego nadają. Nie wszystkie są bowiem odpowiednie. W kebabie najczęściej pojawia się:
Oryginalny kebab nigdy nie jest przygotowywany z wieprzowiny, co ma związek z wierzeniami na Wschodzie. W Polsce można spotkać lokale oferujące taką potrawę, jednak jest ona niezgodna z tradycyjną recepturą.
Oprócz tego mięso jest wzbogacone różnymi przyprawami, które odpowiadają za jego ostateczny smak. To m.in. dodatki kojarzone z kuchnią wschodnią. Wśród nich można wyróżnić kmin rzymski, paprykę wędzoną czy czosnek. Do mięsa dodaje się też sól i sumak.
Aby kebab mógł odpowiednio smakować, konieczne jest zastosowanie odpowiedniej metody obróbki mięsa. Tylko wtedy uzyska ono właściwą formę i pozwoli na ścinanie charakterystycznych fragmentów, które następnie wkłada się do tortilli, pity lub bułki. Jak się robi mięso do kebaba?
Produkcja mięsa do kebaba nie jest skomplikowana. Najpierw pozbawia się go kości i innych fragmentów nienadających się do jedzenia. Później można przejść do mielenia mięsa na dużych maszynach przemysłowych. Z tak przygotowanego produktu powstają duże kulki. Taka forma pozwala na znacznie łatwiejsze układanie na specjalnym pręcie. To właśnie na nim obraca się mięso w lokalach serwujących to danie. Po nabiciu kulek na pręt następuje ich formowanie. Kształt całego bloku mięsa powinien zwężać się delikatnie ku końcowi. Dzięki temu jego ścinanie będzie łatwiejsze.
Kebab z kurczaka cieszy się ogromną popularnością, choć potrawa w tym wydaniu nie jest do końca zgodna z tradycyjną recepturą. Wciąż jednak pojawia się w ofercie bardzo wielu lokali gastronomicznych, głównie ze względu na gusta Polaków. Jak zrobić kebab z kurczaka?
Aby zrobić kebaba z kurczaka, należy przeprowadzić dokładnie taki sam proces jak w przypadku innych rodzajów mięsa. Ten produkt jest jednak delikatniejszy. Trzeba bardzo uważać, by nie przesuszyć go w trakcie pieczenia. Kurczak musi zostać również dobrze doprawiony. Inaczej będzie on mdły i niesmaczny. Jeśli więc chcesz sprzedawać w swoim lokalu drobiowego kebaba, zadbaj o jego jakość.
Jeśli zależy Ci na wysokiej jakości serwowanych potraw, konieczne jest ich odpowiednie przygotowanie w lokalu gastronomicznym. Do restauracji i budek mięso powinno trafiać w formie surowej. To właśnie tam następuje jego pieczenie. Aby zrobić mięso na kebab, konieczne jest jego dokładne upieczenie z każdej strony. Należy to robić dość długo, na wolnym ogniu, by pozostała część bloku się nie przesuszyła.
Produkty tego typu zawierają dużą ilość tłuszczu, dzięki czemu mogą być soczyste nawet po wielu godzinach pieczenia. W lokalu gastronomicznym kucharz odcina pojedyncze kawałki specjalnym nożem. Powinien to zrobić na chwilę przed podaniem dania, by mięso nie leżało zbyt długo na tacce i nie schło. W profesjonalnych lokalach często blok kebaba jest widoczny dla klientów, którzy mogą obserwować, jak kucharz odcina kolejne płaty mięsa.
Sprawdź również, gdzie kupić mięso do kebaba wysokiej jakości.
O Autorze
Ostatnio na blogu
Pewnie nie raz spotkałeś się z określeniem “rollo kebab” – i nic w tym dziwnego, bowiem jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów kebaba. Od klasycznej […]
Kebab to danie, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatycznemu zestawowi przypraw. Jeśli jednak starasz się prowadzić zdrowy tryb życia […]
Serwowanie mięsa kebab w formie dania głównego to doskonała okazja, aby zaprezentować swoje umiejętności kulinarne oraz zaskoczyć gości oryginalnością i estetyką. Organizujesz imprezę i chcesz […]
Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno
tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl
NIP: 597-100-44-11
Dane kontaktowe